Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуНајновијеРукомет

Прича о Верољубу Косовцу, историјском дуелу са Металопластиком, тучи и губитку титуле

Чудни су путеви Господњи… Члан си једне од најбољих, ако не и најбоље генерације Црвене звезде, а никада са њом не освојиш титулу. После се докажеш као тренер, али љубитељима рукомета у нашој земљи пре свега останеш у памћењу по чувеној тучи на Бањици, са Веселином Вујовићем из Металопластике. О некадашњем голману црвено-белих Верољубу Косовцу је реч.

Звезда је те 1983. године била на корак до шампионског пехара. Победила је Шапчане с 25:24, али је у претпоследњем колу изгубила у Добоју, па је Металопластика прва прошла кроз циљ, због боље гол-разлике. Међутим, вратимо се на збивања после меча на Бањици…

Вуја је онако темпераментам какав је увек био практично одвукао до клупе судију, објашњавајући му нешто, а ту ситуацију искористио је Косовац и с клупе му упутио снажан кроше у главу.

– „Од почетка је била напета утакмица, пуна добацивања и провоцирања. На крају је избила варница, а у целој тој ситуације највише настрадао покојни Борко… Младост-лудост. Већ сутрадан смо се чули Вуја и ја и помирили се. Увек смо били у добрим односима, али на тој утакмици се десило то што се десило“ – прича Верољуб Косовац за „maxbetsport.rs“.

После тог ударца Вујовић се разгоропадио, многи су га смиривали, хтео је да се обрачуна са Косом, како су звали Косовца. Наоко се све смирило, Вујовић и Косовић су пришли да се помире, поздраве. Косовац је загрлио Вују, после чега га је Вуја ударио песницом.

– „Иако сам био опрезан, нисам очекивао да ће да ме удари. Веско Благојевић ме је држао за руке, али некако сам успео да делом избегнем ударац, па ме је Вујовић ударио у чело, са стране. Ништа специјално.“

Ту утакмицу је с`трибина пратио је Зоран Мићовић, дугогодишњи рукометаш Црвене звезде, који је у то време играо у Немачкој.

– „Кос, мој кум, волео је да се помарише. Сећам се, на Бањици је гостовао Борац из Бањалуке, дошло је до неких немилих сцена, а са супротног гола је дотрчао Косовац и преко петорице ударио голмана Борца Златана Арнаутовића“ – прича Мићовић.

Од те сезоне Металопластика постаје светски тим, а из Звезде одлазе играчи. И Косовац је потражио шансу преко границе. Отишао је две године касније, чим је напунио 28. Најпре у Барселону, а одатле у Шведску. Тамо је био најдуже.

– „Прво сам четири године играо у Кристијантаду, а после сам четири године био у улози играч-тренер. Одатле сам прешао у Лунд, где сам био тренер, па Истад, Сарагоса, Скјерн…“

Од 2013. године је у Катару, први сарадник селектора Валера Ривере, једног од најбољих стручњака у историји рукомета.

– „Био ми је тренер у Барселони, знамо се 35 година… Изврстан је човек, а тек поред њега, у Катару, увидео сам колико нисам видео ствари. Нисам упознао никог ко је као он посвећен послу и да толико пажње посвећује детаљима. Зато је Катар и постао препознатљив на рукометној карти света. Освојили смо четири пута узастопно првенство Азије, два пута смо били прваци Азијских игара, а на СП 2015. године у Катару, стигли смо до финала“ – завршио је Косовац.

– Историјски сусрет Црвена звезда и Металопластике можете погледати на следећем линку:
https://youtu.be/oB9Fncdhii8

(извор/фото: maxbetsport.rs)

Повезане вести

Leave a Comment