Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан – Шестић погодио финале Купа УЕФА

Црвена звезда је 25. априла 1979. године изгубила од Херте у Берлину 2:1, али је због тријумфа у Београду од 1:0 обезбедила пласман у финале Купа УЕФА и двомеч са Борусијом из Менхенгладбаха.

Пред крцатим Олимпијаким стадионом али и кишом која није престајала да пада и натапа терен, Црвена звезда није добро почела меч. Најбољи играч Берлинаца Бер је већ у другом минуту сјајно шутирао из окрета са преко 20 метара и голман Александар Дика Стојановић је био немоћан. Домаћин је био у налету, после корнера и повратне лопте Зидка је главом увећао предност у 18. минуту и чинило се да ће Звезда пропустили још једну прилику да се домогне великог финала неког од еврокупова.

Међутим, тим Бранка Станковића је имао победнички менталитет али је умео и да ризикује кад је то било потребно. Милош Шестић је као и Владимир Петровић био ровит поосле повреде. Бата Стане је ризиковао од старта са Пижоном, док је Шестића оставио на клупи за резерве. Међутим, морао је да га убаци у ватру већ од старта другог полувремена јер Звезда није имала шта да чува. Тај ризик се исплатио у 74. минуту. Славољуб Муслин се прво изборио за лопту на центру, Јовановићч је дотурио до Цвијетина Благојевића који је сјајно прошао по десној страни. Одлично је уочио Владимира Петровића на другој стативи, Пижон је прецизно набачену лопту главом вратио ка Шестићу који са два метра није промашио. Разгалио је Шеле душу преко 15.000 навијача нашег клуба који су стизали у Берлин из многих земаља.

Стојановић и одбрана нашег тима успели су да одоле свим нападима Херте тако да је остало довољних 2:1 за пласман у финале Купа УЕФА. Црвена звезда је тако после четири изгубљена полуфинала еврокупова до тада обезбедила прву прилику да на Маракану донесе европски трофеј.

Херта – Црвена звезда 2:1 (2:0)

Берлин, 25. април 1979. Стрелци: Бер у 2 и Зидка у 18. за Херту, а Шестић у 74. минуту за Црвену звезду. Стадион: Олимпијски у Берлину. Гледалаца: 75.000. Судија: Рикардо Латанци (Италија).

Херта: Нигбур, Брик, Дифенбах, Климан, Сидат, Вајнер, Бер, Зидка, Нисинг, Агербек, Крамер.

Црвена звезда: Стојановић, Јовановић, Јовин, Муслин, Милетовић, Јуришић, Петровић, Благојевић, Савић, Крмпотић (од 46. Шестић), Милосављевић.

The post На данашњи дан – Шестић погодио финале Купа УЕФА appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment