Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Бартомеу: „Сви су пристали да се сезона прекине ако не буде услова за одигравање“

Вирус корона је толико ударио и блокирао тимски спорт да све владе света, упркос ублажавању мера, немају идеју како би могле да га врате у погон. Покушава се нешто на мишиће издејствовати, али развој ситуације и безбедности оспори сваку идеју и помери сваки унапред предвиђен датум за повратак на терен. Није ово ситуација само у европском фудбалу, него и у кошарци (с тим горе што се она игра у затвореном простору).

Председник Евролиге Ђорди Бертомеу, свестан компликованог тренутка у ком се одлуке доносе и времена за спас сезоне које истиче, рекао је у разговору за руски Спортс.ру да су клубови претрпели финансијске потешкоће и да је свима у интересу да се такмичење настави, али све зависи од много фактора који морају да се усагласе.

– „Тешко је дати неке објективне процене, јер све зависи колико ће дуго пандемија блокирати Европу. Од 12. марта ми смо морали да суспендујемо сва такмичења, али размишљамо о наставку. На последњем састанку пре шест дана разговарали смо о могућим проблемима са транспортом, затвореним границама, али смо се усагласили на који начин би такмичење могло да се настави. Клубови, Лига и сви партнери су већ осетили одређене последице пандемије, као сви на свету. Да ли ћемо моћи да наставимо и да ли ће навијачи бити на трибинама на јесен? Много је ту фактора од којих зависе одговори“, рекао је Бертомеу за руски портал.

Многи већ годинама уназад говоре да се Евролига све више труди да се угледа на НБА лигу у свим пословним аспектима, па је добро питање да ли је баш са таквог аспекта неопходно спасити актуелну сезону.

– „Евролига заиста покушава да буде као НБА. Приходи долазе из свих крајева света, а клубови са огромним буџетима су урадили много да се тамо нађу. Због тога су финансије веома важне, али није фер и коректно да се одлука о наставку заснива искључиво на новцу. Пре две недеље сам рекао да нећемо довести у опасност здравље наших играча, тренера и судија, као и навијача, запослених у дворанама и становника уопште. Ако нам надлежни органи дозволе да играмо, даћемо све од себе да сачувамо здравље свих учесника и окончамо сезону. Не само због тога што имамо обавезе према спонзорима, већ и према навијачима. Због њих постојимо. У дворанама ове сезоне никада није било више људи“.

Међутим, нису сви задовољни. Има играча који су се побунили због смањења плате. Један од таквих је и Мајк Џејмс.

– „Иако су неки играчи јавно изразили незадовољство због промене уговора, већина је прихватила све без поговора. Скоро 300 играча наступа у Евролиги. Желим да им захвалим што су разумели ситуацију, не само у Лиги, већ и у друштву. Знали су да играју кључну улогу у свему. Међутим, смањење прихода неће довести до решавања проблема, али ће имати позитиван утицај на ситуацију у клубовима. Договор који је постигнут представља само минимум испод ког се не може ићи и даје гаранцију да ће уговори бити поштовани“.

Многи играчи и тренери су већ истакли незадовољство чињеницом да се планира наставак сезоне у јеку пандемије. Бертомеу каже да их разуме у потпуности.

– „Ако погледате актуелну ситуацију, јасно је због чега тако мисле. Тренутно нема довољно добре подлоге за наставак сезоне, зато смо и рекли да ће се утакмице играти само ако будемо могли да обезбедимо адекватне услове. Наравно, ово смо дискутовали и са Унијом кошаркаша, јер би уговори морали да важе до краја јула, ако би се сезона наставила. Оно што је важно јесте да су сви пристали да се сезона прекине, ако услова не буде. Али док постоји нада, имамо обавезу да урадимо све да се она настави“.

Поставља се логично питање да ли ће доћи до одређених промена у Евролиги у сезони која долази.

– „Тешко је сада прецизирати какве ће се промене десити, али биће их. Сви бизниси широм света мораће да преуреде начин пословања, а ми се надамо да ћемо након тога постати још бољи. Мораћемо да водимо рачуна да сви, почев од играча и тренера, па до Лиге буду задовољни“.

А Бертомеу каже да је самоуверен, пре свега због онога показаног током ове пандемије, да ће Евролига успети да се врати на прави пут.

– „Такмичење је обарало рекорде по посети, броју гледалаца испред малих екрана, интеракцији на друштвеним мрежама. Све то показује да смо на добром путу. Ова ситуација је показала колико је навијачима неопходна пажња клубова, играча и тренера. Они су нас подржавали, а сада је дошло време да им вратимо на исти начин. Власници клубова, па и играчи и бивше легенде су у овим тешким моментима донирали велике суме новца за помоћ и учинили нас поносним што смо део исте породице“, закључује Бертомеу.

(извор: novosti.rs)

Повезане вести

Leave a Comment