Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЗвездаши широм светаНајновијеФудбал

Маравић: „Звезда има будућност у својој деци“

Душан Дуда Маравић спада у групу најуважаванијих фудбалских личности у Србији. Некадашњи офанзивни везиста Црвене звезде у периоду између 1958. и 1964. године са 232 одигране утакмице и 82 гола, освајач златне олимпијске медаље са Јзгославијом 1960, али и скоро две деценије члан разних комисија УЕФА и ФИФА, веома је виталан у 81. години, прати сва дешавања у време пандемије и истиче да ће фудбал претрпети јак ударац а колики ће то бити показаће време.

Јако је тешко предвидети последице, јер фудбал прати остале друштвене гране, посебно привреду. Ако једна Америка и најјаче европске земље нису биле спремне за ову пошаст, онда ће се последице на ове мање државе, па и на нас, бити знатно веће. Пандемија јесте нанела велики ударац свету, али је и опоменула, када је фудбал у питању, све оне пребогате клубове који су се последњих година утркивали у надреалним висинама трансфера, прелазећи суме за трансфере од 200 милиона евра. Стручњаци очекују да ће први удар после пандемије осетити предстојећи летњи трансфер систем – истиче Маравић.

Висине трансфера ће бити далеко скромнији него до сада, очекује Маравић.

Пандемија ће можда успети да уради оно што рецимо нису Ленарт Јохансон и Герхард Ајгнер, челници УЕФА у време трансформације еврокупова и формирања Лиге шампиона. Наиме, Ајгнер је покушао да агитује на најјаче европске клубове да прекину са утркивањем у трошењу пара у прелазном року а они су одговорили стварајући своју организацију и тежњом формирања затворене лиге, пандам НБА у кошарци. Много велики новац од тв права и маркетинга је ушао у фудбал и УЕФА је променила систем и задовљила све. Мислим да ће клубови на конто дешавања са пандемијом корона вируса почети да размишљају домаћински и потрошњу свести на разуман, економски ниво јер се неће сви опоравити. Биће и оних клубова који ће банкротирати. УЕФА води рачуна о фудбалу, финансијски је моћна са неколико милијарди евра, већ је припремила преко 200 милиона евра помоћи сваком Савезу да из пандемије изађе са што мање проблема.

Пандемија ће умногоме утицати на фудбал у Србији, тврди Маравић, али пре свега у стратегији. Сматра да ће његова Црвена звезда истрпети најјачи ударац, али да с друге стране има и највише шанси да се најбрже опорави.

Звезда је направила велики посао у последње три-четири године. Не само резултатски, кроз учешће у три узастопне групне фазе у Лиги шампиона и Лиги Европе већ и у осталим сегментима, клуб се вратио озбиљно на европску мапу. Формиран је тим за таква такмичења, зна се шта то повлачи, али у условима пандемије тешко је финансијски издржати то оптерећење. Без спонзорстава привреде, без новца од тв права, без гледалаца на трибинама, Звезди једино остаје да се окрене својој Омладинској школи, а исто ће чинити и остали клубови у Србији. Мој клуб има јак потенцијал у школи, омладинци су играли осмину финала Лиге шампиона за младе. Управа клуба показала је да уме да рестарутује систем и верујем да ће наставити да бележи веома добре резултате у Србији и Европи и сада кад су сви изгледи да се сезона настави.

Маравић је веома виталан без обзира на 81 годину. У време обавезног карантина недостајале су му шетње, мада се као полиглота који говори пет језика посветио читању непрочитаних књига.

Сада нам је дозвољено да шетамо сваког дана и сат времена у добром ритму је сасвим довољно. Међутим, тешко је мењати навике у овим годинама, имао сам другачији ритам јер сам ујутру одлазио у шетњу, па на кафу са пријатељима…Пандемија је зауставила свет, схватио сам неопходност остајања код куће и онда се посветио многим стварима које нисам радио. Волим да читам јер човек никад не заврши своју едаукацију, па сам прочитао оно што нисам стигао. Гледам вести из целог света, па сам и глобално информисан о пандемији. Видим да вирус слаби, али треба бити паметан, слушати савете струке јер ће се тако епидемија ставити под контролу а живот вратити у Србију – закључује Маравић.

The post Маравић: Звезда има будућност у својој деци appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment