Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

На данашњи дан – Борусија се спасила у Београду

Црвена звезда је 9. маја 1979. године у првој финалној утакмици Купа УЕФА ремизирала против Борусије из Менхенгладбаха у Београду 1:1 (1:0). Милош Шестић је довео наш тим у вођство у 22. минуту, а аутоголом Ивана Јуришића у 60. минуту клуб из Западне Немачке се спасао пораза.

Горела је „Маракана“, свих 90.000 гледалаца, а неки хроничари тог времена кажу да је било седам-осам хиљада више, очекивала је да Црвена звезда у свом првом великом европском финалу направи залиху за реванп у Менхенгладбаху и донесе пехар Купа УЕФА у своје витрине. Сјајна генерација коју је предводио са клупе Бранко Станковић имала је незабораван пут до финала, у спектакуларним мечевима пролазила је Динамо Берлин (2:5, 4:1), Спортинг из Хихона (1:0, 1:1), Арсенал (1:0, 1:1), ВБА (1:0, 1:1), Херту (1:0, 1:2). Борусија је била једна од бољих екипа Западне Немачке са Бертијем Фогтсом, Винијем шефером, Евалдом Линеном и првом звездом Аланом Симонсеном, док је на клупи седео чувени тренер Удо Латек.

Од старта меча из уз познати хук са трибина, капитен Владимир Петровић повео је екипу у фуриозне нападе који су резултаурали вођством у 22. минуту. Милош Шестић је у паду на првој стативи завршио сјајајн напад по десној страни који је сјајним пасом у простор започео Владимир Петровић, а правовременом асистенцијом наставио Славољуб Муслин. Играла је Звезда одлично, али и Борусија је нападала. У 60. минуту, Волерс је центрирао са леве стране у петерац ка Нилсену који је био у офсајду, али је се испред њега бацио Иван Јуришић и несрећно постигао аутогол за коначних 1:1. Покушавали су Муслин, Цвијетин Благојевић, па Душан Савић да опет разгале душу навијачима који су здушно бодрили екипу али су Немци издржали у финишу иако су и они имали шансу за потпуни преокрет. Реванш се играо 23. маја на „Рајнстадиону“ у Дизелдорфу.

Црвена звезда – Борусија М. 1:1 (1:0)

Београд, 9. мај 1979. Стрелци: Шестић у 22. за Црвену звезду, а Јуришић (аутогол) у 60. минуту за Борусију из Менхенгладбаха. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 90.000. Судија: Ијан Футе (Шкотска).

Црвена звезда: Стојановић, Јовановић, Јовин, Муслин (од 78. Крмпотић), Милетовић, Јуришић, Петровић, Благојевић, Савић, Шестић, Милосављевић (од 78. Миловановић). Тренер: Бранко Станковић.

Борусија Менхенгладбах: Кнеиб, Фогтс, Хенес, Ф. Шефер, Рингелс, В. Шефер, Симонсен, Кулик, Нилсен (од 75. Данер), Волерс (од 78. Горес), Линен. Тренер: Удо Латек.

The post На данашњи дан – Борусија се спасила у Београду appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment