Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуИсторијаИсторијаНајновијеФудбалФудбал

30 година од утакмице која је покренула лавину догађаја

Навијачи Црвене Звезде, познатији као Делије, дошли су у Загреб 13. маја 1990. године на гостовање екипи Динамо Загреба на стадион „Максимир“. Политичка ситуација у земљи је додатно подгревала навијачке сукобе, а наслућивао се евентуални распад СФР Југославије. Многи овај догађај сматрају за покретача лавине немилих догађаја које ће уследити, а завршити се распадом заједничке државе.

У раним јутарњим часовима велики број Делија је стигао у Загреб, а при самом доласку избио је велики сукоб са полицијом. Полиција је покушавала да направи обруч око навијача Црвене Звезде и да их спроведе до стадиона, међутим били су неуспешни, а резултат тога био је то да су се у Загребу одвијали сукоби присталица два клуба у којима је повређен већи број навијача.

Догађаји који су се тај дан одвијали у Загребу јасно су могли да ставе до знања припадницима полиције да ово неће бити утакмица као сваки други дерби. Навијачи Динамо Загреба, Бед Блу Бојси, били су револтирани због пребијања њихових другова од којих су двојица били тешко повређени. Стандардне чарке између навијача пропраћене увредама су почеле док се стадион пунио. Захваљујући политичкој ситуацији у земљи овај пут су се могле чути и увреде на националној основи, а Делије су запевале, тад забрањене, четничке песме.

Навијачи Динамо Загреба су олако срушили ограду на својој трибини и упутили се ка навијачима Црвене Звезде наоружани каменицама, флашама, па и циглама. Тад, па и данас, круже приче да су Бед Блу Бојси дан раније киселином напрскали ограду како би је лакше срушили, као и то да су донели велики број каменица, цигала и осталих недозвољених средстава. Захваљујући свему томе они су засули навијаче Црвене Звезде који су такорећи били заробљени на јужној трибини, па су морали да се заштите металним рекламама.

Готово сат времена су трајали нереди на стадиону, а јаке полицијске снаге су готово три сата задржали навијаче Црвене Звезде на стадиону. Утакмица није ни одиграна, али је фудбалер Динамо Загреба Звонимир Бобан успео да остане упамћен и то тако што је шутнуо полицајца у главу, тим чином је желео да помогне симпатизерима свог клуба. Бед Блу Бојси су касније наставили сукобе са полицијом по граду, који су узгред демолирали, а сво време су скандирали антисрпске песме.

Тек дан касније су навијачи Црвене Звезде стигли у Београд. Медији у то време су другачије извештавали о овом догађају, хрватски медији су тврдили да су читав догађај изазвали Срби, док су српски медији тврдили да су све започели Хрвати. Било је јасно да је „братство и јединство“ напукло, а последице су се сваког дана све више и више осећале.

Полиција је тад веома лоше реаговала, а Хрвати су то искористили како би отпустили полицајце српске националности. Годину дана касније почео је рат, а сви нажалост знамо исход истог.

(извор: dodajnedriblaj.com)

Повезане вести

Leave a Comment