Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуКошаркаНајновије

Последњи плес, сјајна генерација Црвене звезде и Мајкл Џордан

У ноћи између недеље и понедељка биће емитоване последње две еписоде серијала “Last Dance” о играчкој каријери и последњој трофејној сезони “Чикаго Булса” најбољег играча свих времена Мајкла Џордана…

Током претходне 4 недеље у којима су емитоване “дупле епизоде” овог серијала, љубитељи кошарке могли су да се подсете неких најимпресивнијих детаља из каријере Мајкла Џордана, али и чују нове детаље и до сада неиспричане приче о животу и каријери овог играча који је поникао на Универзитету Северна Каролина.

Већ дуги низ година једна од мистерија везаних за Џордана била је и заставица КК Црвена звезда из кампуса Северне Каролине, из периода када је “летећи Мајк” већ био пројектован за будућу НБА звезду и шампион НЦАА.

Заставица Црвене звезде није се случајно нашла на зиду собе у Вилмингтону (Северна Каролина).

Тих година врло често најбољи колеџ тимови играли су са европским клубовима и националним тимовима мечеве у САД али и широм Европе, а тим утакмицама смањиван је “јаз” између кошарке на два континента.

Далеке 1983.године Црвена звезда је наступала у Солуну на турниру против Универзитета Северна Каролина, у коме је главна звезда био Мајкл Џордан, а учествовале су и екипе Грчке и италијанског Бердена.

Финални меч у коме су се нашле екипе Црвене звезде (која је у наредним сезонама у периоду СФРЈ имала изузетно значајну улогу) и Северне Каролине коју је предводио легендарни тренер Дин Смит, а на паркету Џордан, Сем Перкинс, Бред Доерти… пратило је чак 5000 гледалаца.

Северна Каролина (освајач НЦАА турнира 1982.године управо кошевима Џордана против екипе Џорџтауна) је на крају славила после два продужетка 105-104 а Мајкл Џордан је меч завршио са 32 поена. У екипи црвено-белих најефикаснији су били Рајко Жижић са 19 и Слободан Николић са 18 поена, а овај меч очигледно је остао у лепом сећању Мајклу Џордану који је само годину дана касније изашао на драфт као трећи пик…све остало је историја кошарке.

А за љубитеље документације ево и стрелаца са утакмице у којој је Северна Каролина предвођена Мајком Џорданом победила Црвену звезду:

Црвена Звезда: Милосављевић 2, Николић 18, Јанковић 4, Караџић 12, Богосављев 7, Радовић 17, Милићевић 5, Жижић 19, Ковачевић 12, Авдија 8.

Северна Каролина: Баз Петерсон 6, Мајкл Џордан 32, Стив Хејл 10, Смит 6, Попсон 4, Сем Перкинс 18, Мет Доерти 8, Бред Догерти 8, Сесил Ексјум 11.

The post Последњи плес, сјајна генерација Црвене звезде и Мајкл Џордан appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment