Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуНајновијеФудбал

Ђуровски: „Елзнер је много волео Звезду. Играо је свим срцем за њу“

У понедељак 18. маја после дуже болести преминуо је легендарни фудбалер Црвене звезде Марко Елзнер. Смрт словеначког фудбалера је потресла његове савременике из играчких дана, а саиграч из Црвене звезде Бошко Ђуровски је тешко примио вест о смрти Елзнера.

– „Брат Милко ми је први јавио да је преминуо, њих двојица су се дружила у Словенији. Знао сам да је болестан, не и да је био у тешком стању. Много ми је жао. Марко је био сјајан играч и, на првом месту, феноменалан човек. Дуго смо се дружили и породично, био је близак и са Миланом Јанковићем, па смо се виђали и у Шпанији, Француској… Био је омиљен у друштву, прави лаф и другарчина, могао си у пет ујутро да га назовеш. За пријатеље је био спреман све да уради“, рекао је Ђуровски за „Новости“.

Звезду је обожавао, са њом је освојио једну титулу и Куп Југославије. Остаће упамћен по изјави: „Дошао сам у Београд као скијаш, а отишао као краљ.“ На „северу“ се његово име често скандирало.

– „Много је волео Звезду, играо је свим срцем за њу. Какав „скијаш“, то је шала. Био је велики зналац, елегантно је решавао послове у одбрани, са стилом, попут правог фудбалског боема. Наше играчке судбине су се често преклапале, играли смо заједно у јуниорским селекцијама Југославије, а у Звезди смо заменили позиције. Дошао је из Олимпије као задњи везни, али га је тренер Гојко Зец прекомандовао на либера због слабије физичке грађе. Тако сам ја као командант одбране прешао у везни ред. Марко се истакао као либеро и као репрезентативац до те несрећне утакмице и пораза са Енглеском када су сви лоше одиграли.“

Елснер је „одскакао“ од класичног виђења Словенаца.

– „Дружељубив и срдачан, сви су га волели. Био је страствен пушач, на полувремену је знао да оде до тоалета и запали цигарету. Остала је анегдота, односно шала из наше свлачионице. Тада су се носили шортсеви са задњим џепом, па смо га ми саиграчи често цимали из штоса: „Пази Марко, гори ти пикавац!“ За фудбал је био прави фанатик, то му је у генима. Отац Бранко је био тренер, то је сада и његов млађи син Роко.“

Повезане вести

Leave a Comment