Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Пижон: Није нам било суђено

Владимир Петровић Пижон је као капитен предводио тим Црвене звезде у реваншу финала Купа УЕФА 23. маја 1979. године који је Борусија из Менхенгладбаха победила 1:0 из сумњивог пенала на стадиону у Дизелдорфу и домогла се трофеја.

Београдских 1:1 није поколебао играче Црвене звезде који су на реванш финала Купа УЕФА 23. маја 1979. године допутовали у Дизелдорф да још једном надиграју Борусију из Менхенгладбаха и домогну се првог европског трофеја.

Надиграли смо Борусију и у Београду, али је због несрећног аутогола на крају било 1:1. Отишли смо на реванш одважно, као што смо то чинили увек, желећи да још једном у пољу будемо бољи од Немаца и да се у Београд вратимо као победници. Међутим, није нам било суђено да освојимо Куп УЕФА – присећа се тог 23. маја капитен те генерације Владимир Петровић Пижон.

Судија Алберто Микелоти, који се опраштао од активног суђења баш на том мечу измислио је пенал за Борусију већ у 15. минуту а Алан Симонсен је тим голом поставио и коначан резултат.

– После тог пенала код нас је прорадио додатни инат и буквално се играло само на половини Борусије. Статива, пречка, промашили смо и неке зицере, лопта једноставно није хтела у гол. Утисак ми је да смо и изједначили питање је да ли бисмо освојили трофеј због тих „других околности“. Како смо добро играли сведочи и да су Немци почели да навијају за нас и да су нас испратили аплаузом.

Иако је сам пласман у финале био велики успех, остао је жал јер је Црвена звезда у тој сезони играла сјајно, избацивала редом Динамо Берлин, Спортинг Хихон, Арсенал, ВБА и Херту.

Били смо одличан тим, сјајно вођен од тренера Бранка Станковића. Имали смо квалитет, карактер али на крају и недовољно среће да се окитимо европским трофејом. Знате, спортисти је најтеже кад изгуби битку за трофеј, кад буде други. Ја сам у каријери изгубио и финале ЕП са младом репрезентацијом. Међутим, с друге стране смо били поносни на све што смо постигли јер смо се винули у сам врх европског фудбала, играли увек и само на победу без обзира на име ривала. Исписали смо историју, нажалост, нисмо и адекватно били награђени у финалу – закључио је четврта Звездина звезда.

 

Повезане вести

Leave a Comment