Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

На данашњи дан – Судија Микелоти оставио Звезду без трофеја Купа УЕФА

Црвена звезда је 23. маја 1979. године изгубила реванш меч финала Купа УЕФА од Борусије 1:0, голом Алана Симонсена из пенала који је само италијански арбитар видео, и остала без трофеја у најмасовнијем европском такмичењу.

Једна фантастична европска сезона где су радом падали Динамо Берлин, Спортинг из Хихона, Арсенал, ВБА и Херта, није се завршио хепиендом за Црвену звезду јер је тако одлучио перфидни италијански арбитар Алберто Микелоти, у то време један од најбољих судија у свету. После беогардских 1:1, црвено-бели су на реванш меч финала Купа УЕФА стигли у Дизелдорф уверени да могу да још једном надиграју Борусију из Менхенгладбаха и да тријумфују у свом првом европском финалу.

Међутим, одличан тим „колтова“ имао је велику помоћ Италијана који се на опроштајној утакмици од активног суђења потрудио да остане упамћен по злу јер је у 15. минуту одлучио победника. Алан Симонсен је кренуо са лоптом ка петерцу, Иван Јуришић је само стао испред њега а Данац се театрално бацио и пао. Микелоти је шокирао играче Црвене звезде показујући на пенал који је успешно реализовао Данац.

Тек у другом полувремену фудбалери Бранка Станковића одиграли су у свом стилу по клизавом терену. Нападали су као осице, али их је срећа напустила. У игри на један гол ређале су се шансе Јовановића, па Милосављевића, Муслинова бомба је уздрмала пречку, Шестићев волеј је прохујао изнад гола. Јовановић је у самом финишпу имао колосалну прилику и шутирао је поред гола са свега три-четири метара…

Звезда је игром заслужила трофеј, али судија Микелоти и срећа која је увек неопходна у оваквим мечевима превагнули су на страну Борусије. Сјајна генерација која је одушевила Европу тако је остала без заслужене награде.

Борусија Менхенгладбах – Црвена звезда 1:0 (1:0)

Дизелдорф, 23.маја 1979. године. Стрелац: Алан Симонсен у 15. минуту из пенала. Стадион: „Рајнстадион“. Гледалаца: 45.000. Судија: Алберто Микелоти (Италија).

Борусија Менхенгладбах: Кнајб, Фогтс, Ханес, Ф. Шафер, Рингелс, В. Шафер, Симонсен, Кулик (Кепел), Горес, Волерс, Линен. Тренер: Удо Латек

Црвена звезда: Стојановић, Јовановић, Јовин, Муслин, Милетовић, Јуришић, Петровић, Благојевић, Савић, Миловановић (Шестић), Милосављевић. Тренер: Бранко Станковић.

 

Повезане вести

Leave a Comment