Moja Crvena Zvezda
БлоговиСаша

Заборављене 32 године историје

Давне 1911. године основан је фудбалски клуб “Српски мач“. Након несугласица у клубу једна група незадовољних играча се одвојила и основала клуб БСК. Разлог свађе је било гостовање исте групе играча у Загребу и наступ за селекцију Београда упркос противљењу тадашњег предсједника. Већ 1913. долази до новог сукоба а повод је свађа око гостовања БСК-а у Сплиту. Једна група играча се издваја и одбија да путује у Аустро – Угарску и одигра утакмицу са Хајдуком.

Издвојена група људи оснива клуб “СК Велика Србија“. Занимљив је податак да је главни оснивач клуба био легендарни инг. Данило Стојановић – Чика Дача, један од пионира фудбалског спорта у Србији. По његовим каснијим тврдњама, Велика Србија је основана из чисто патриотских разлога. Прво игралиште (стадион) СК Велика Србија је било на старом “Тркалишту“, бившем хиподрому гдје је касније никла зграда Техничког факултета а нови стадион “Авала“ је саграђен 1927. на Топчидеру.

Тај исти клуб је након I свјетског рата промијенио име у “СК Југославија’‘. Постаје шампион  1924. и 1925. У доба између два рата заједно са супарничким БСК-ом Југославија исписује златне странице историје фудбала у Србији. То ривалство два комшијска клуба названо је “вечити дерби“. Остаје записано да је СК Југославија први клуб из Србије који је постао фудбалски првак тадашње државе Краљевине СХС.

За вријеме фашистичке окупације је забрањен али наставља да функционише под другим именом. Дато му је име “СК 1913“ по години оснивања. Те утакмице у окупираном Београду су скупо коштале клуб који је због њих забрањен од стране нових, комунистичких власти. Званичним декретом тадашњег министарства просвете су укинути сви дотадашњи клубови без набрајања поименице а 1945. година постала је званично прва година одигравања фудбалских првенстава. На темељима тог старог, српског, предратног клуба основан је “нови“ клуб. Наша Црвена звезда.

По ријечима Милета Коса, фудбалера Југославије и Звезде а касније чувеног новинара Политике, оснивање Црвене звезде је “био само невјешто прикривен наставак традиције угледних предратних друштава БСК и Југославија којима је у међувремену забрањен рад“. На мјесту тадашњег стадиона капацитета 30.000 гледалаца касније је никла и велелепна Маракана. Великом “реорганизацијом“ спорта као дијела комплетно “реорганизованог“ система Црвена звезда је наслиједила стадион, боје и грб (у основи исти, штит само без звезде у средини).
У Црвену звезду је прешла и већина играча СК Југославија. Самим тим Звезда је наслиједила и навијаче старог београдског клуба и у томе лежи тајна њене огромне популарности, посебно у односу на новоформирани, привилеговани и из Загреба прекомандовани војни клуб који је био препун фудбалера репрезентације НДХ.

Значи, није случајно сва та “београдска мангупарија“ и “реакција“ почела да навија за Црвену звезду. Такође није случајно ни трошни стадион у Љутице Богдана одједном постао симбол градског духа и траг неког предратног шарма и елеганције. Народ је једноставно одбио “реорганизацију“ сопственог мозга и наставио да воли клуб са исте адресе, исте фудбалере, исте боје и грб. Ако живим у својој кући, облачим своју гардеробу, изгледам као ја, понашам се као ја онда то мора да сам ја.

Дакле, наша Звезда по реалним и веома провјерљивим подацима може се пуним правом сматрати наследником предратног клуба СК Велика Србија. Зашто све ово пишем? Због тога што у звездашкој јавности ове чињенице нису довољно познате. Ако разумијемо да у доба комунизма о овоме није могло а ни смјело да се прича онда веома чуди то што сад нико не потеже питање старије историје нашег клуба. Свакако да је пар генерација које су могле да сведоче о поменутом времену отишло али још има живих људи који би могли да појасне неке ствари. Зашто ми Звездаши као да нећемо да пригрлимо оно што јесте наше? Разлог је, дубоко вјерујем, неинформисаност и недостатак иницијативе од стране људи који заиста могу да утичу на ствари.

Погледајмо како људи у другим клубовима не желе да се одрекну своје прошлости па чак не презају од тога да присвоје и дјелове наше. Примјер је ОФК Београд. Мислим да велики број људи уопште нема појма о томе да ОФК званично има 5 титула првака. Како? Тако што су људи одједном почели да баштине предратни, већ поменути БСК. Претеча ОФК Београда је 1945. основани ФК Металац који се поистовећивао по боји (комбинација нијанси плаве ) и донекле по грбу (сличан облик) са предратним БСК-ом. Педесетих година прошлог вијека доносе одлуку да се зову БСК а исту аминује Владимир Дедијер, чувени комунистички функционер. Тај клуб нешто доцније упада у кризу и фузионише се са нижеразредном “Шумадијом“ и мијења име и боје у садашње. Са фузијом су добили и одређен број високих партијских функционера, оперативаца УДБА-е из управе Партизана (наглашавам ово чисто да разбијемо неке стереотипе) који су све то подржали.  Након пада комунизма почињу и званично да баштине БСК и у свој грб као годину оснивања уписују 1911. Ако знамо да је стадион предратног БСК-а био на мјесту садашњег армијског стадиона као и да су многи играчи (Митић, Мркушић, Станковић…) тог клуба касније играли за Звезду онда су заиста неке ствари чудне.

Намеће се питање због чега се ми либимо да прихватимо дио своје историје. Ако они практично без додирних тачака својатају највећи предратни српски клуб зашто се ми правимо паметни? Ако су они БСК како то да ми нисмо Велика Србија/Југославија са њиховим играчима, стадионом, грбом и навијачима? Неко би рекао да имамо пуно право да баштинимо оба предратна београдска великана али то је сад изгледа немогућа мисија. Не бих сад ширио причу образлагањем примјера Динама, Загреба, Цибалије, Олимпије и гомиле знаних и незнаних клубова из окружења који баштине историју других клубова са пуно мање права и додирних тачака него што их ми имамо са СК Велика Србија/Југославија.

Полемика око повезаности Звезде и СК Југославија није ништа ново. Било је таквих размишљања (додуше стидљивих и увијених) и у доба једнопартијског система. У архиви “Темпа“ сам нашао један занимљив текст о томе. Неко тврди да смо наследници а неко не. Чак се и већ поменути и цитирани Миле Кос тада изјашњавао донекле супротно својим каснијим  наводима. Ипак је то било вријеме у ком је било ризично повезати европског гиганта подржаног милионима навијача са клубом “незгодног“ имена Велика Србија. Али, чињенице су чињенице. Сада је већ историјски факат да су сви ветерани тадашње СК Југославије проглашени за почасне чланове ветерана Црвене звезде. У то доба на челу секције ветерана је био легендарни Рајко Митић (иначе некада члан БСК). Додијељене су им и дипломе и
признања. Ти људи су сматрани пуноправним члановима Звездине спортске породице.

Да ли је толика повезаност случајна или не? Да ли ћемо се и због чега олако одрећи 32 године своје историје, читаве једне епохе зачињене са два шампионска пехара? Због чега се онда не одричемо и првих асова клуба,  дресова, грба и стадиона? Постоје ли људи који имају тежину и који могу и хоће да загребу озбиљније по историји? Да ли је то актуелна управа? Да ли је то нека будућа? Да ли су то Делије? Да ли сви ми заједно? Мислим да је ово последње питање уједно и одговор на претходна. У времену тражења свих могућих и немогућих права и слобода, повраћаја имовине, реституција, разних заштита материјалне и интелектуалне својине чини ми се да Црвена звезда необјашњиво стоји по страни. Можда само достојанствено чека да се испуцају куси и репати а онда господски, како јој то по рођењу приличи врати своје. Надајмо се да је тако и помозимо јој сви заједно да то уради што скорије. Бар толико нас је задужила.

Моје лично мишљење и доживљај је да волим клуб који ће идуће године славити 100 година од оснивања. Волио бих да то буде и званично тако. Нека и овај текст буде прилог борби за историју и истину. Надам се да ћемо сви заједно 6. августа 2013. прославити  читав вијек постојања.

Повезане вести

45 comments

Alo bre апр 30, 2019 at 10:43

Cak ni OFK Beograd nije naslednik BSK-a vec je to jedan novi klub. BSK i Jugoslavija su prestali da postoje, niko ih nije nasledio vec su jednostavno ugaseni za sva vremena od strane komunistickog rezima, a pokusaj da se posleratnim KOMUNISTICKIM klubovima pripise njihova istorija je zaista nesto smesno i besmisleno ali i manipulativno.

Reply
Alo bre апр 30, 2019 at 10:39

Mnogo pogresnih informacija je napisano. Srpski mac i BSK nemaju nikakve veze sa SK Velikom Srbijom i SK Jugoslavijom….dalje, Crvena zvezda i Partizan nisu nikakvi nasledici SK Jugoslavije odnosno BSK-a vec uzurpatori zemljista na kome su bili stadioni tih klubova. Crvena zvezda je potpuno novi klub koji nema nikakvo istorijsko pravo na nasledje SK Jugoslavije.

Reply
Miodrag јун 6, 2013 at 21:01

Настављам предходну reч да се „Звезди“ призна минули рад који јој припада. Наравно, не само да ово све може да импонује целокупној спортској и српској културној јавности, већ је то и мала, скромна обавеза, ако према ником, онда према онима који су из тих редова, бунтовно и револуционарно искочили, макако им је живот био и благонаклон и удобан. Поменуо бих великог спортисту и човека Гилера, фудбалера СК „Југославија“. Као Немца из Војводине (фолксдојчер) стрељали су га немачки окупатори јер није хтео у јединице Вермахта. Зар један Милутинац, унук српског митског хероја Путника, није и потребан и довољан разлог да се са одговорношћу која подразумева интелектурално поштење, заложимо и Звездаши и Партизановци да се неправда према Звезди, па и „мученику“ и хероју Милутинцу исправи. Да се Звезди призна пунолетство, Гилеру храброст и приврженост, а Милутинцу да идеја правде и једнакости за обезправљене никада незастарева. Молим вас пресудите људски! Недозволимо, Срби молим нас, да се и овде поделимо. Молим и несрбе да подрже, јер ово и није национално, већ питање правде и морала и јер сви напред можемо једино истином. Нема и несме бити Партизановаца и Звездаша. Постоји истина и правда. Поново предлажем да организујемо потписивање петиције која би приволела управу Звезде и Државе да се неправда, на правди Бога, исправи. Живео спорт у Србији.

Reply
biskx авг 14, 2013 at 13:24

Zasto ako vec toliko znas o svemu tome nepokrenes neku inicijativu da nam pripisu ove 32 godine sk jugoslavije?

Reply
Radovan сеп 15, 2013 at 23:49

Ja naprimer to vec radim, i ako sam pojedinac. Budi i ti kreativan. Inac Srpski mac je osnovan kao fudbalska sekcija 1905, postala samostalan FK i tek 1911 se stvorijo BSK a 1912 se raspao Srpski mac….to nekazem tebi nego auoru koji ima moju podrsku….SK VS=SK YU=CZ

Reply
Miodrag јун 4, 2013 at 20:08

Moj otac je bio jedan od fudbalera SK „Jugoslavija“. Imao je i mali doprinos u osvajanju titule prvaka Kraljevine Jugoslavije 1924.g. Drugovao je sa Ženom, Milutincem, Čičom, Senegalcem, Vladetom Đurićem… Sveže su mi sve njegove priče o „Jugoslaviji“ i njenom postojanju. Posle završetka II Svetskog rata ima li su obavezu i potrebu da o svome timu ćute. To je i najb olniji deo svih njegovih priča o tom vremenu. Mislim da je svako obješnjenje za ovo ćutanje suvišno. Zvezda je legalni i legitimni naslednik tradicija „Velike Srbije“ i „Jugoslavije“ – nadimak timova: „Crveni“, boja dresova, izgled i boja grbova, fudbalski tereni na istim lokacijama, fudbaleri „Jugoslavije“ u prvoj „Crvenoj Zvezdi“. Ovo je i potreban i dovoljan razlog da se kontinuitet prizna i verifikuje. Malo je vremena ostalo da stogodišnjice od osnivanja Crvene Zvezde. Predlažem da se organizuje potpisivanje peticije kojom bi se nadležni u Zvezdi i državi privoleli da se izvanično prizna ovaj kontinuitet. Molim, posebno „Partizanovce“ da ovu akciju pomognu. Za opštu kulturu Srba, sportsku istoriju,. najveće srpske fudbalske klubove, može samo da inponuje da i mi imamo fudbalski klub sa istorijom od 100 godina. Živeo srpski sport!

Reply
Kinjonez мај 22, 2013 at 02:34

Niste onda “Velika Srbija“ nego “Srpski mac“ to je valjda prvo ime! :facepalm:
Za autora poruka da bi mu pozavideo i sam Jovan Deretic na stvaranju “istorije“.

Reply
ђовинко мај 14, 2013 at 21:15

:facepalm: :facepalm: :facepalm:

Reply
Dejan мар 25, 2012 at 22:29

koja je to laz? zvezda i partizan su produkt ustase broza,jedini pravi Srpski klub je OFKBEOGRAD

Reply
CZVDelije1989 феб 7, 2012 at 17:49

Ma svi smo mi bili zivi 1913

Reply
Mita феб 4, 2012 at 15:33

Ko ima vremena neka procita nasu knjigu – http://ofkbeograd.net/fileadmin/uploads/najave_i_ostale_stvari/npb.jpg sakupili smo vrednu gradju, dosta nepoznatu nasem narodu…
mozete i kupiti knjigu u shopu na Omladinskom stadionu…

Reply
Mita феб 4, 2012 at 18:24

Pardon, link za preuzimanje je na ovoj adresi – https://rs573dt.rapidshare.com/#!download|573tl4|3119462271|OFK_%D0%B7%D0%B0_%D1%81%D0%B0%D1%98%D1%82.pdf|124369|R~AC5ACDF5376421BE51B60EFDE69E20EE|0|0 a cena knjige je 300 dinara… obisli smo biblioteke, arhive, procitali vecinu dnevnih i ostalih novina od 1911. pa do danasnjih vremena, obisli nase veterane, njihove potomke i uzimali od njih arhivu i njihove price, isli kod navijaca i precesljali internet… procitajte…

Reply
Mita феб 4, 2012 at 18:28

ne moze da prikaze ceo link… ko zeli da procita knjigu neka udje na naslovnu stranu naseg neoficijelnog sajta – http://www.ofkbeograd.net i sa gornje desne strane moze da klikne na baner za preuzimanje knjige…

Reply
Misa апр 10, 2012 at 15:34

Ja se ne slazem da tezom da su BSK i OFK isti klubovi. Cak i kad bi OFK bio naslednik predratnog BSK-a, ni tad mu ne bi pripadale titule koje je BSK osvojio.

Reply
Pera феб 4, 2012 at 14:15

ahahahahaha ne pamtim kada sam se zadnji put ovoliko smejao, suze mi idu na oči.

Reply
Stojan феб 3, 2012 at 23:08

Mogli biste onda da se odreknete i svih titula kojih ste osvojili u vreme Bugarčićeve udbaške strahovlade, „reakcijo“.

Reply
Драган феб 4, 2012 at 11:22

Јеси ли сигуран да знаш о чему пишеш, и ко је освојио те титуле?

Reply
Saša феб 4, 2012 at 13:00

Не знам на ког Бугарчића мислиш? Милића или Николу? Пошто повезујеш са временом кад је УДБА постојала претпостављам да мислиш на Милића Бугарчића. Е па у то доба “Буагрчићеве удбашке страховладе“ (1955 и 1960/63) једну титулу је освојила Звезда, једну Хајдук а три Партизан. Још неко питање?

Reply
Sr феб 4, 2012 at 13:33

Ja ne razumem zasto administracija i ne reaguje i ne izbrise ove kompleksaske komentera ovakvih idiota…. Stojane …. ga. Strahovlada Tudjmana je prosla.. tako da.

Reply
Luka феб 4, 2012 at 13:45

На намерно остављамо да се види колико раде комплекси 😉

Reply
Zoran феб 3, 2012 at 22:10

Jako je odgovorno da se olako tumaci istorija, i selektivno prikazuju informacije i poluinformacije. Urednistvo sajta bi moralo da povede malo racuna o tome. Ukratko samo nekoliko cinjenica

Grb koji asocira na grb Jugoslavije pojavio se tek oko 1950. god. Grb pod kojim je Crvena Zvezda osnovana nema veze sa grbom Jugoslavije

Stadion je nasledjen od Jugoslavije

Igracki kadar je formiran od igraca Jugoslavije, BSK-a ali i drugih predratnih beogradskih klubova.

Navijaci koji su se opredelili za Zvezdu nisu bili samo navijaci Jugoslavije,vec uopste ljubitelji predratnog beogradskog fudbala. Mnogi su se opredelili za Zvezdu uprvo zbog Rajka Mitica ( koji je pre rata igrao za BSK)

Statut kluba je napisan prema statutu Slavije sa Cubure. Prvi dresovi su bili dresovi Slavije sa cubure jer nisu postojali drugi.

Par godina po osnivanju klub Student se fuzionisao sa Zvezdom, sto je u tom trenutku bilo znacajno za razvoj kluba

Ne postoji ni jedna informnacija da su osnivaci kluba zeleli da osnivanjem Zvezde nastave tradiciju samo Jugoslavije, vec je samo osnivanje Zvezde u sebe ukljucilo gotovo ceo predratni beogradski fudbal na najrazlicitiji nacin

Reply
Saša феб 3, 2012 at 23:06

Као што сам и навео оснивање новог клуба је био само “био само невјешто прикривен наставак традиције угледних предратних друштава БСК и Југославија којима је у међувремену забрањен рад“. То невјешто прикривање се односи и на тај грб који се никако није примио. Фузија са “Студентом“ догодила се 12.10.1946. и нема никакве везе са фудбалским клубом него са комплетним спортским друштвом. Тако је настало ОФД (омладинско фискултурно друштво). Фудбалски клуб је дотле већ био потпуно формиран и јако препознатљив. Што се играча тиче, њих је било и из БСК-а али и из Адмире и Витеза али не видим поенту те констатације. Рајко јесте био познат фудбалер који се тек у доба окупације “пробио“ као један од најбољих али тврдња да су се због њега навијачи окренули Звезди мислим да не пије воду. Први дресови јесу били плави јер су једино они нађени у Београду али клупске боје су биле црвена (мајица са бијелом звездом), плава и бијела.
Што се тиче жеље оснивача, наравно да није постојала жеља да се настави традиција СК Југославија/Велика Србија. Па да ли неко може да помисли да се `45 може поменути било ко као наследник чисто српског, патриотског клуба? Чак је и један од оснивача, Зоран Жујовић у уводном реферату навео да “спорт у старој Југославији као и онај под окупацијом нема ништа заједничког са спортом који данас омладина изграђује“. То у преводу значи да је `45 нулта година за комплетан спорт па и фудбал.
На крају, поента свега је да је народ у Звезди препознао настављача старог предратног клуба. Да ли неко може аргументима да оповргне да грб СК Југославија и Црвене звезде не личе? Да стадион Авала није био стадион и Југославије и Црвене звезде? Да црвено бијеле боје нису боје и Југославије и Црвене звезде? И на крају зашто су сви ветерани Југославије проглашени ветеранима Црвене звезде?

Reply
Vračarac феб 4, 2012 at 03:39

Potpuno shvatam potrebu za proučavanjem predistorije kluba na čijim je temeljima Crvena Zvezda nastala i uopšte nisam za to da se ona zakopava, ali ovaj tekst je jednostrano pisan i predstavlja posleratnu Crvenu Zvezdu kao isključivo reakcionaški klub, umesto svebeogradski jer je okupio najbolje lokalne igrače i tako privukao većinu fudbalske publike u Beogradu među kojima je bilo puno i ovih i onih.

Bilo bi loše da se ovako tumačenje istorije iz teksta prihvati jer kao što su komunisti na vlasti brisali istoriju (mada drugim metodama, razume se) vi sada kao da želite da brišete posleratnu istoriju, i činjenicu da je Crvenu Zvezdu osnovao Ujedinjeni savez antifašističke omladine, činjenica da nam je na imenu i grbu simbol socijalizma, crvena zvezda, i toga ne treba da se stidimo, baš naprotiv zbog toga što ti socijalisti koji su osnovali Crvenu Zvezdu nisu bili toliko blisko povezani sa režimom, nego su bili studenti, omladinci, obični borci, pa su proglašeni „reakcijom“ jer je, između ostalih, i beogradska „reakcija“ i „manguparija“ počela da navija za njih, ali se zanemaruje da je to bio klub i socijalističke omladine. Dakle pravi gradski, Beogradski klub, a ovako ispada još malo pa ravnogorski.

Naravno da je „reakcije“ bilo u Beogradu i to ne malo, ali nije bilo malo ni socijalista, a svi su zajedno navijali za Crvenu Zvezdu.

Reply
Bojović Draško феб 4, 2012 at 08:33

Slažem se sa poslednjim komentarom, moj deda, rođeni Beograđanin, je bio partizan, komunista, i Zvezdaš, i naravno da ih je puno bilo takvih. Tata kad ga je pitao zašto je odabrao Zvezdu, deda je odgovorio, zbog grba, imena i Rajka i rekao je da su svi u Beogradu u početku navijali za Zvezdu, jer je Partizan osnovan kasnije, a Beograd je i pre rata imao puno komunista, posebno među mladima, to je bio trend.

Tako da je nemoguće predstavljati nas samo kao klub tadašnjih protivnika režima. Zato vas molim da poštujete i tu istoriju našeg kluba iz tog perioda komunizma, jer smo u tom sistemu kakav god da je mi kao klub bili najveći i to u svim sportovima.

Reply
Saša феб 4, 2012 at 11:12

Не видим како то у овом тексту клуб испаде како кажеш још мало па равногорски и да неко покушава да избрише послијератну историју. Видим да резонујеш на прави начин да је клуб био свебеоградски што заиста и јесте био. Али, био је такође и свесрпски а у мањој мјери и југословенски чиме се такође поносимо. Кога је више било међу навијачима не усуђујем се да кажем али знам да га нисам ја назвао “реакционарним“. Све у свему не дозволимо да ова тема оде на погрешну страну и изађе из контекста. Звезду су једнако обожавали и једни и други а ми их нећемо бројати. И данас је једнако воле и плави и жути и црвени.
Твоја реченица о “потреби изучавања предисторије клуба на чијим темељима је Звезда настала“ је рекла на шта треба да се фокусирамо. Мислим да смо се сложили да је камен темељац наше куће положен 1913 и то је једино битно у овој причи. Дај да је заједно наставимо.

Reply
Хулио Поповић мај 14, 2013 at 20:51

Грбови Јавора из Ивањице и Војводине много више личе на грб СК Југославија него тај ваш 😉 😆

Reply
Vracarac феб 3, 2012 at 19:57

Molim administratora da mi objasni zasto mi vec dva puta brise post kada ne vredjam nikoga vec iznosim istinu, a smatram da je ovde istina vazna – stadion BSK-a je bio na mestu gde je sada masinski fakultet i zao mi je, ali pokusaji falsifikovanja da je partizan _BSK su nama koji znamo, zaista smesni.Zvezda jeste nastavak tradicije „jugoslavije“, partizan je osnovan tek u oktobru i to u Zagrebu, a premesten je u Beograd i da bi se utisala Srpska reakcija.Takodje, partizan je isprva bio sastavljen od tacno 9 reprezentativaca bivse NDH – da li je to vredjanje ili istorijska cinjenica !? da li u momentu kada komsije uveliko falsifikuju istoriju treba da omogucimo mladjima da saznaju nesto istine ?

Reply
Vracarac феб 3, 2012 at 20:00

izvinjavam se, nisam video post, ali vec neko vreme vam nesto nije u redu sa sajtom, a isti tekst mi je obrisan prosle nedelje pa sam se malo cudno osetio da neko na nasem sajtu toliko stiti partizan i jjihove pokusaje falsifikovanja istorije kako smo mi komunisti i slicno, a koji deci koja ne znaju pravu istinu ponekad mogu i da prodju – jos jednom izvinite i pozdrav

Reply
Misa апр 10, 2012 at 15:32

Stadion BSK-a je bio na mestu tehickih fakulteta, ali je posle prebacen na topcider. Partizan jeste nasledio stadion i prostorije BSK-a a Zvezda stadion i prostorije Jugoslavije. Formalno, to su bili novoosnovani klubovi, a fakticki neko ih je posmatrao kao neformalne naslednike ugasenih BSK i Jugoslavije a neko ne.
Sa celom pricom OFK nema nikave veze i nije naslednik predratnog BSK-a.

Reply
kid frankie феб 3, 2012 at 17:41

Све је ово тачно… и ово је једна од ониx ствари која нас издиже у висине…
али, зар не би било мало лицемерно да смо до јуче рођендан славили у марту, а сад одједном у августу… па ми барем нисмо ти којима је потребно прекрајање историје! Зато сам пре за другу опцију, да господски клуб достојанствено сачека да се ствари у друштву врате на своје место.
Мој предлог: звезда треба (мора) да се прогласи наследником овог клуба, али тако да се не поистовети са њим! Дакле, никако стогодишњица следеће године!
Можда у некој будућности све ово и може да се уради, али никако сад, јер ћемо испасти смешни, као динамо и офка прошле године!

Reply
Vracarac феб 3, 2012 at 15:44

stadion BSK je bio na mestu danasnjeg masinskog fakulteta, ne nasedajte na grobarske provokacije. partizan je osnovan tek u oktobru u Zagrebbu i prebacen u Bgd da stisa Beogradsku reakciju i zbog sremskog fronta i svega ostalog, a prvi tim Partizana sacinjavalo je tacno 9 bivsih reprezentativaca NDH, samo sto to komsije danas kriju i bilo bi lepo kad mi makar Kurir to malo i napisao da potseti danasnju decu ko je zapravo ko

Reply
Alex Krycek undercovered феб 3, 2012 at 15:13

http://en.wikipedia.org/wiki/OFK_Beograd
ovde piše da je BSK preimenovan u Metalac, a kasnije u OFK…
sad ne razumem, hoćeš da kažeš da je Zvezda nastala iz Jugoslavije, a delimično i iz BSK? Ako nije tako, šta se desilo sa starim BSK-om?

Reply
Saša феб 3, 2012 at 15:42

Управо о томе причам. Чињеница је да су Звезду попунили фудбалери Југославије и БСК-а. Самим тим смо преузели и навијаче. Међутим, појављује се по мени потпуно неаргументована једнакост између ОФК и БСК. Зато сам и написао оно о немогућој мисији. Поента приче је да ми имамо убједљиво највише аргумената да наслиједимо неки клуб од свих клубова који су то већ урадили. Навео сам примјер ОФК-а јер нам је најближи а има их пуно (Динамо, Цибалија, Олимпија, поједини бугарски и румунски клубови).
Што се тиче тезе да је касно за то мислим да не стоји. Нико нормалан неће помислити да је то због титула. Ја чак тврдим да ће нам кад тад бити враћене и ове отете. Писаћу ових дана и о афери Шајбер кад нам је (и Вардару) такође отета титула и дата онима. Ако будемо чекали да они преко пута благонаклоно гледају на нашу иницијативу, никад је нећемо дочекати.

Reply
Alex Krycek undercovered феб 3, 2012 at 18:14

Nisam rekao da je kasno…a sta se desilo sa BSK?

Reply
Srb феб 3, 2012 at 15:13

Nije vreme za tako nesto….To je trebalo uraditi ranije tj 92 a ne sada..
Neodgovorno je slaviti jedan rodjendan a kasnije odjednom 100 godina… Neka bude samo CZ nije ni vreme ni mesto tako nesto uradili.

Reply
Saša феб 3, 2012 at 15:04

Текст је замишљен као допринос борби за забрањени (или заборављени) идентитет нашег клуба. Има ту још пуно ствари о којима се може причати. У сваком случају треба покренути иницијативу да се ово клупко одмота. Или да прихватимо оно што нам је сервирано из тадашњих центара моћи и одрекнемо се нечег што је заиста наше. Зато ову причу треба ширити на сваком кораку све док је не чују они који могу да је покрену. По мени ће онај ко је покрене бити највећи добротвор Црвене звезде.

Reply
Srb феб 3, 2012 at 15:15

Ipsascemo smesni ako sada to uradimo, jer ce neki pokrenuti pricu da ocemo da dodamo namerno dve titule zbog Partizana, bolje mi da osvojimo titule a onda na miru pokusati vratiti ono sto nam pripada ali nije vreme sada da se to uradi shvatite.

Reply
Aleksandar феб 3, 2012 at 14:25

Odavno već pričam o ovome i čak sam se i oglašavao na forumu sa idejom da se konačno pokrene nešto da se ozvaniči prava istina o našem osnivanju davne 1913. god. Nije mi jasno zašto niko iz našeg FK-a ili SD-a ništa ne pokreće. Istina je dugo skrivana ali ne može večno. Kad tad će to biti i zvanično, u to sam siguran, ali bilo bi lepo da se dogodine zvanično proslavi stogodišnjica postojanja našeg voljenog kluba.

Reply
Milan феб 3, 2012 at 13:21

Bravo za tekst! Da se zna ko je ko! Srpska je cela crveno-bela!

Reply
Danko феб 3, 2012 at 12:50

Svaka čast. Dovoljno je pogledati grb SK Jugoslavija i SK 1913 i boje na grbu i pticama na grani je jasno da se ovdje radio o kontinuitetu sa našom Zvezdom. Uprava bi trebala na skupštinu osim borbe za fotelje trebala uvrstiti ovu tačku, i prepoznati opštepoznate činjenice. Ovaj klub nisu formirali komunisti nego srpski rodoljubi davne 1913. godine, i Zvezda treba da kaže da je kao klub osnovana 1913. godine. Ako Dinamo Zagreb može da veže tradiciju za HAŠK Građanski i Croatiju i mi možemo za Sk Jugoslavija, Sk 1913 i SK Velika Srbija. Uprava, eto vam zadatka.

Reply
damjan 94 феб 3, 2012 at 12:46

Apsolutno treba pokrenuti ovu temu….stub srpstva 🙂

Reply
FRATRIA1389 феб 3, 2012 at 12:13

SVAKA CAST ZA TEKST! Apsolutno tacno sve. Ja sam malo stariji od vecine koja posecuje ovaj sajt, i mogu vam reci jedan od razloga zbog kojeg navijam za Zvezdu je upravo i ovaj. Poticem iz cetnicke porodice koja je cela za Zvezdu navijala bas iz ovog razloga, secam se ocevih reci izgovorenih pre vise od 40 godina, a povodom mog pitanja zasto navijamo za Zvezdu “ mi smo narodni srpski , pravoslavni klub, a ovo je drzavni, vojni klub nepostojeceg bratstva i jedinstva, osnovan od najvecih komunista“ .Nekad se mnogo vise govorilo o ovome, naravno i vise znalo. Tada zaista i jeste bilo tako, u mestu iz koga ja poticem svi clanovi „partije“ su navijali za partizan, dok su obicni ljudi ugnjetavani od komunista simpatizovali Zvezdu.

Reply
Balkan Boy феб 3, 2012 at 11:24

Bravo Sasa za komentar i pokretanje price. Medjutim, moguce da se malo kasni sa ovim, bar za proslavu stogodisnjice. Treba zaista i ozbiljno pokrenuti pricu, sto vise informacija to bolje.

Reply
Драган феб 3, 2012 at 14:15

О свему овоме смо већ писали, негде крајем 2010. године, ако се не варам. Имаш те текстове у Владиним блоговима..

Reply
dule феб 3, 2012 at 14:35

Molim vas da se prave akcije nas zvezdasa da se ovo i ozvanici ako ovoliko ljudi u drzavi je ili slepo ili ne znam sta, zvezda je pravi CETNICKI KLUB!

Reply

Leave a Comment