Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiБлоговиВажноНајновијеФудбал

Којим путем кренути? Ризик са странцима или ризик са младима?

Црвена звезда је освојила 31. титулу по реду и време је да се полако окрене ка новој сезони и склапању тима за европске изазове. Стандард је постављен и навијачи очекују поново групну фазу неког од европских такмичења. Лига шампиона је велики изазов и магнет али и Лига Европе је такођа прихватљива и наставила би са добрим трендом и даљим позиционирањем нашег клуба на европској мапи данашњице.

Раним освајањем нове титуле, Звезда и стручни штаб на челу са Дејаном Станковићем купилу су време да се што боље припреме за лето и нову сезону. Циљ је јасан, само је питање како до њега? Пред Станковићем и управом је тежак задатак, мора се мудро поступити и имати на уму за чињеницу Корона ефекат, који додатно компликује ситуацију.

Владан Милојевић је направио велики успех и три године играо групне фазе, од тога две Лиге шампиона. Његова стратегија приликом склапања тима је била углавном на искусним домаћим играчима и странцима који су за наше стандарде прилично скупи и доста коштали клуб, а притом нису имали претеран утицај на екипу и главни протагонисти су били домаћи играчи. Доласком Дејана Станковића стиче се утисак да се курс мења, што је и сам најавио на свом званичном представљању, млади и перспективни играчи из сопственог погона клуба би могли добити већу шансу на позорници. Станковић је са речи прешао на дела и већ тројицу младих пребацио у први тим, а Гаврић и Николић у потпуности искористили шансу.

Ако бацимо поглед на листу странаца који су носили Звездин дрес у последње три сезоне,са акцентом на мандат Владана Милојевића стиче се утисак да су сви сем Ал Фарду Бена велики промашаји. Доналада, Кангу, Боаћија и Ле Талека из прве сезоне морамо изузети јер их је Гроф довео у клуб  пре тога. Све након тога спортски сектор је омануо и играчи који су довођени су прилично доста плаћени а учинком и доприносом на терену нису оправдали уложено.

Већ смо напоменули да је Бен једини оправдао сваки уложени евро и можда је и најбољи странац који је носио Звездин дрес кроз историју, док остали редом почевши од Рикардиња, Зе Роберта, Сумаиле, Кафуа, Ебисилија, Јирке, Кањаса, Жандера, Томанеа, Гарсије, Саногоа, Ван Ла Паре и Боаћија из другог мандата нису ни приближно испунили очекивања, а коштали су на милионе евра клуб.

Њихове статистике су поражавајуће, Рикардињо је одиграо 10 утакмица и постигао 1 гол, Зе Роберто није ни дебитовао, као ни Саного. Сумаила је одиграо само 5 утакмица, Кафу 9 уз 2 постигнута гола, Ебисилијо је одиграо 30 утакмица и дао 3 гола. Поставља се питања зашто је Јирка доведен? Дечко није добио праву прилику и има уписаних само 7 наступа. Кањас је одиграо 21 утакмицу и притом се уписао једном у стрелце, Жандер је одиграо 15 утакмица уз 1 гол. Томане 23 утакмице уз 6 голова, али Деки на њега још увек рачуна па има прилику да поправи слику о себи. Гарсија 23 утакмице и 4 гола, добро је почео и деловало је да ће бити појачање али се током сезоне изгубио. Ван ла Пара је одиграо 11 утакмица и постигао 1 гол. Морамо напоменути да је и Боаћи у свом другом мандату по мало разочарао, поставио је висок стандард у првом мандату и од њега се више очекивало.

Деки је већ у први тим прекомандовао Гаврића, Николића, Конатара, Катића, а синоћ је деби и то са голом имао и Андрија Радуловић. Пред вратима су и Урош Благојевић и Илија Бабић. Јасно је да се у нашој школи ради добро и да има доста потенцијала који су вредни ризика. Тешко да ће имати лошији учинак од странаца, мање би коштали а у будућности би могли донети значајан финансијски прилив од евентуалних трансфера у друге клубове.

Управа и спортски сектор су се до сада водили чињеницом да само млади играчи имају прођу на тржишту и продавали су наше играче можемо рећи у повоју, који нису стекли пуну афирмацију нити дали пун допринос матичном клубу. А према најавама челника клуба тај тренд ће се и наставити. Браћа Илић, Јовељић, Јовановић, Ристић, Манојловић, Аџић, Терзић, Јоцић, Великић, Јовичић, Ковач су продавани без афирмације а те зарађене паре смо „поклањали“ странцима који нису схватили праву „тежину“ Звездиног дреса, и испунили смо им сан о титулама и игрању Лиге шампиона. Питамо се зар тај сан нису заслужили више наши момци који су расли у клубу?

Доласком Дејана Станковића Мараканом су почели да струје неки нови ветрови. Још на почетку зимских припрема одлучио је да неколицину странаца елиминише из тима чиме је омогућио неким голобрадим дечацима да остваре дечачке снове. Добро је познато да је „Мистер“ као веома млад добио прилику да понесе црвено-бели дрес и самим тим јасно је да има изграђен осећај за жеље младића који са нестрпљењем куцају на врата првог тима. Ипак, треба напоменути да је бодовна предност дала Станковићу и додатну могућност да експериментише са играчима из омладинске школе, али остаје велико питање како ће се цео клуб поставити пред нови квалификациони циклус. Било који од ова два пута доноси ризик, али треба разлучити који ризик са собом доноси већи потенцијал у будућности.

Повезане вести

4 comments

Radenko јун 7, 2020 at 22:56

Okosnica tima mora da se sacuva zbog Evrope, a to su Borjan, Gobeljic, Rodic, Degenek, Milunovic, Jovicici, Ben, Ivanic, Vulic, Vasiljevic i Pankova. Ako moze (ako ne stigne ponuda koja se ne odbija) zadrzatii Gavrica, Nikolica i Petrovica. Ako ima novca dovesti proverenog napadaca i organizatora igre (desetku) i ostatak popuniti mladim igracima.

Reply
Dragan јун 10, 2020 at 10:17

Ma,,,samo Milun da ostane!!! To je prioritet!!! Verovatno uz Krnetu i Fibela najgori štoper u istoriji Zvezde. Igrač koji u vreme SFRJ ne bi mogao igrati ni u beogradskoj zoni!!!!

Reply
Србин са Космета јун 7, 2020 at 22:18

Свакако са младима,зато што је исплативо и то је једина исправна одлука.Интересантни су Бурмаз,штопер,има још деце вредне пажње,која ће донети финансијску стабилност клубу,а уједно ће изгарати за дрес!

Reply
Aleksandar јун 7, 2020 at 19:23

Fotka: Latinoamerička serija. Terzić je Randu… samo još Kasandra da se pojavi, pa ovo je ŠOU! E naša ZVEZDO, titulu jesmo osvojili, a koliko će nas ta politika koštati

Reply

Leave a Comment