Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоСтони тенис

Скандалозна одлука СТСС-а. Првенство одлучио COVID-19

Завршни турнир стонотениске Супер лиге Србије требао је да се одигра 27. и 28. јуна. Првог дана такмичења у суботу 27. јуна на програму су били полуфинални дуели у којима су Црвена звезда и зрењанински Банат савладали своје ривале Раднички из Новог Сада и суботички Спартак Инфостуд и тиме се изборили за велико финале које је требало да се одигра на Видовдан 28. јуна. На жалост пред сам очетак финалног сусрета установљено је да капитен СТК Црвена звезда Марко Јевтовић има повишену телесну температуру и одмах је послат на тестирање. Према раније установљеним правилима завршног турнира, а по препорукама Здравственог кризног штаба које се односе на спречавање ширења заразе вируса COVID-19 финални сусрет је истог момента отказан. На жалост, тест је показао да је капитен црвено-белих Марко Јевтовић позитиван на корона вирус, а данас, готово пуне две недеље након заражавања Марко се одлично осећа, нема никакве симптоме и очекује се да ће наредно тестирање показати да је болест само далека прошлост.

Иако су до нас ппретходних дана стизале различите информације када је судбина елитног ранга српског стоног тениса у питању, данас, ИО Стонотениског савеза Србије донео је коначну одлуку која је потписана од стране Председника ИО СТСС Александра Каракашевића. Одлуку преносимо у целости:

– „Одлука о завршетку такмичења у Супер лиги Србије за мушкарце 2019/2020:

ИО СТСС на електронској седници од 01.07.2020, вецинорн гласова, донео је следећу одлуку:

1. Такмичење у Супер лиги за мушкарце 2019/2020 се прекида.
2. За победника Супер лиге за мушкарце у сезони 2019/2020 се проглашава екипа која у лигашком делу такмичења има више бодова – СТК „Банат“ Зрењанин.

За одлуку је гласало 5 чланова ИО СТСС, 2 члана су сматрала да првенство треба да буде прекинуто и да ниједан клуб не буде проглашен прваком Супер лиге, 1 члан је био уздржан и 1 члан ИО СТСС није гласао.

Образложење:

Завршни турнир Супер лиге за мушкарце је одржан 27. и 28. јуна 2020. На турниру мушке Супер лиге су учествовале 4 екипе које су у лигашком делу заузеле прва 4 места – 1. Банат, 2. Радницки, 3. Црвена звезда и 4. Спартак Инфостуд.

Првог дана су одиграни полуфинални мечеви, тако да су у финале ушле екипе Баната и Црвене звезде. Пред финални меч, играч Црвене звезде је пријавио да има температуру. Доктор је на лицу места утврдио да играч има неке од симптома заразне болести COVID-19. СТСС је одмах, како би се спречило преношење болести, донео одлуку о прекиду такмичења, тако да финална утакмица није одиграна.

Имајући у виду да нову утакмицу није могуће одиграти због пандемије и због почетка нове такмицарске сезоне и да је екипа Баната у лигашком делу освојила један бод више од Црвене звезде, ИО СТСС је донео одлуку у диспозитиву.“

Потпуно је јасно на који начин је ова одлука ИО СТСС-а примљена код свих у нашем стонотениском клубу, а ми ћемо сада само да поставимо једно питање, али пре тога морамо цитирати обавештење које је на званичној страници Стонотениског савеза Србије објављено 24. јуна под насловом „Мере заштите здравља!“:

– „Сви чланови Стонотениског савеза Србије су дужни да се приликом одржавања такмичења придржавају мера за сузбијање и заштиту од ширења заразне болести COVID-19.

Приликом организације предстојећег завршног турнира супер лиге, СТСС ће ограничити број публике како би била обезбеђена физичка дистанца међу присутним. Молимо све заинтересоване да пошаљу захтев за улазнице на e-mail office@stss.rs. Без улазнице неће бити могућ улаз. Клубови чије екипе учествују на турниру ће добити одређен број улазница за своје чланове.

По тренутно важећим мерама, забрањено је окупљање више од 500 људи у затвореном простору, уз обавезно физичко дистанцирање од минимум 1 метар. У затвореном простору је препоручено ношење маски.

Сви спортисти су дужни да на такмичење дођу у спортској опреми, тако да нема потребе за коришћењем свлачионице. Сви спортисти могу да користе само сопствена средства за личну хигијену и боце за воду. Ствари се држе у сопственој торби.

Одговорно лице клубова је дужно, у случају сумње да неки члан клуба има симптоме болести (повишена температура, кашаљ, краткоћа даха и отежано дисање), да без одлагања препоручи да се то лице одмах јави надлежном дому здравља.

У случају да се код било ког спортисте или тренера појаве симптоми, такмичење се прекида.

Када се сагледају оба обавештења која су потекла из „исте канцеларије“ нама се чини да су она у колизији барем када се у обзир узму нека друга такмичења у другим спортовима. Такмичење је прекинуто из објективних разлога и по ранијој препоруци ИО СТСС-а. Самим тим нико не може бити крив због неодигравања финалног сусрета, али је неко одлучио да се Црвена звезда ипак казни. Господо у Савезу, само ћемо вас потсетити да су и такмичења у кошарци, рукомету, ватерполу,… прекинута и никоме није падало на памет да проглашава шампионе. Једино одступање од правила појавило се у домаћој одбојци где је Одбојкашки савез Србије прогласио шампионе у обе конкуренције на основу лигашког пласмана, али треба напоменути да у одбојкашком спорту нису стартовала доигравања за шампионску титулу. Када је стонотениска Супер лига у питању, доигравање, у каквом год формату да се одиграва, је стигло до самог краја. Остао је само финални сусрет и сходно томе невероватно је да се проглашава шампион на основу стања на табели у неком тренутку такмичења. Зашто за одлуку о шампиону нисте узели поредак у српској стонотениској елити у моменту када су такмичења суспендована услед светске пандемије? Сви ви у СТСС-у као осведочени спортски радници добро знате да је финале, а посебно када се о носиоцу трофеја одлучује у само једном сусрету, увек неизвесно. Тада је све могуће и апсолутно је немогуће, а и неспортски проглашавати фаворита. Било би лепо и да јавно изнесете да ли сте и какве притиске трпели свих ових дана од стране људи из зрењанинског клуба који су само дан након отказивања финалног сусрета показали своје право лице и одмах поставили питање када ће им трофеј бити уручен.

Услед свега, према информацијама из СТК Црвена звезда наш клуб сигурно неће „седети скрштених руку“ и предузеће све расположиве мере како би се ова скандалозна одлука ИО СТСС-а довела у питање.

Повезане вести

Leave a Comment