Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiКошаркаНајновије

Одлазак горостаса…

Ова вест затекла је сваког љубитеља спорта, а нарочито навијаче Црвене звезде. Наравно, прво нико није могао да поверује да је овако нешто могуће. Оџо је био играч који је често демонстрирао своју снагу на паркету и тешко је било уопште појмити да му се тако нешто може десити. Међутим, овај дан ће остати упамћен по томе да нас је напустио велики Мајкл Оџо.

Звездин див се потпуно случајно нашао у кошарци јер се прво заправо бавио фудбалом, тачније све до своје седамнаесте године. Иако је још увек растао, било је јасно да је заправо предодређен за игру под обручима. Јако му је тешко падало то што су сви били бољи од њега јер су се једноставно дуже бавили кошарком. Мало је фалило да Мајкл напусти овај спорт, али је на наговор свог тренера наставио да посећује тренинге, углавном у улози посматрача. Међутим, захваљујући кампу Масаија Уђирија (генералног менаџера Торонта), тренери из САД-а су приметили Оџа.

Након тога је уследио велики шок за Мајкла јер је из топле Нигерије завршио у средњој школи у Чатаноги, граду у држави Тенеси. Био је приморан да у што краћем року заврши своје школске обавезе како би што пре дошао до услова за упис на колеџ. Мајкл је још једном превазишао све препреке и успео у својој намери.

Након тога се запутио на Флорида Стејт универзитет где му је клима сигурно више одговарала и подсећала на родни Лагос. Поново се нашао у незавидној ситуацији јер је опет био у видном заостатку у односу на своје саиграче. Упркос томе, Оџо је напредовао из године у године на сваком плану. Иако је био приморан да прескочи своју потенцијално последњу сезону у колеџ кошарци, он је то искористио како би дипломирао, а потом завршио и мастер студије из Међународних односа. Нарочито је импресиван његов напредак у проценту са линије слободних бацања јер је у последњој сезони дошао до 80% успешности што је било практично два пута боље у односу на претходну сезону. Поново је Мајкл победио.

На почетку своје епизоде у ФМП-у, Оџо је највише привлачио пажњу због своје конституције и броја патика – фамозних 56. Како је одмицала сезона, био је видан напредак у његовој игри, тако да је крајем сезоне постао један од најважнијих играча ове екипе. Некако је прелазак у Звезду деловао као логичан след догађаја у том тренутку. Поред себе је имао Мајка Цирбеса, али му то није сметало да се у појединим тренуцима избори и за већу минутажу од свог искуснијег колеге. Оџо је коначно засијао и дошао да изражаја у плејофу АБА лиге, тачније онда када је било најбитније. Чак је и Гога Битадзе, садашњи НБА играч, а у тој сезони један од најкориснијих играча АБА лиге, деловао потпуно беспомоћно поред овог доброћудног џина.

Нажалост, Оџо није још једном дошао до победе иако је недавно савладао и Ковид-19. Изузетно ми је жао што је уопште дошло до тога да напишем овај текст. Иако смо се навикли на лоше вести у последњих пар месеци, ова је данас нарочито одјекнула. Мајкл се спремао за ново поглавље у својој каријери и то је управо радио у нашој земљи у којој се осетио добродошлим. Тешко је рећи било што паметно и смислено у овом тренутку, тако да нам једино остаје да се поздравимо са нашим Оџом.

Почивај у миру Мајкл.

Повезане вести

1 comment

Nemanja Bulatović авг 8, 2020 at 09:21

Počivaj u miru OJO!
Delije te neće nikada zaboraviti,bićeš večno u našim srcima.

Reply

Leave a Comment