Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Добро, ал’ може и боље! Идемо у друго коло!

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЕВРОПА 5:0 (2:0)

У првом колу квалификација за Лигу шампиона, првак наше земље снаге је одмерио са екипом Европе са Гибралтара. Као што је и било очекивано, веома лако смо пребродили прву препреку, па је гостујућ тим испраћен на пут кући са пет погодака које су постигли Бен (3) и Иванић (2).

Као што већ знате, услед ситуације проузроковане Корона вирусом, и овај пут су трибине нашег највећег стадиона биле празне, док су посебне мере примењене и на припаднике „седме силе“ како на терену, тако и у ложама: попуњавање упитника, мерење температуре, телесна дистанца и обавезно ношење заштитних маски пре, током и након меча.

Пљусак у нашем главном граду само што је стао, а на наквашену травнату подлогу на терен су изашле екипе које ћемо представити у следећем пасусу:

Састав екипе Дејана Станковића у многоме је био онакав какав би на основу припрема и првих неколико кола (уз једно огромно појачање) већина присталица црвено-белих и прижељкивала. То се посебно односи на офанзивни квартет који су чинили Спиридоновић, Канга, Катаи и Бен. Њима, али и дефанзивцима помагали су Саного и Иванић. Испред Борјана деловао је најјачи одбрамбени зид којим располаже Црвена звезда, у саставу: Родић, Милуновић, Дегенек, Гобељић. Ни тренер гостију није остао дужан офанзивну поставку, па је на терен стадиона „Рајко Митић“, макар формацијски изашао са тактиком 4-4-2.

У уводним минутима меча било је приметно да наквашен и клизав терен није одговарао ниједном тиму, па смо видели доста грешака како у пријемима, тако и у пасовима на обе стране.

Прву праву акцију, уједно и велику прилику видели смо на почетку 13. минута. На идеалан центаршут Иванића са леве стране, Бену је остало само да се „поклони“ и главом спроведе лопту у мрежу, али је нажалост промашио гол. Четири минута касније, покушали су и гости првим ударцем, али шут са 25 метара лако је укротио Борјан.

Нову прилику за ударац из опасне позиције, наш тим имао је преко Иванића у 19. минуту. Његов полуволеј са 16 метара погодио је једног од играча гостију, па га је парадом укротио Муњоз. Слично је изблокиран и шут Спиридоновића минут касније, осим што се лопта одбила тад у корнер. Баш је тај први шут Иванића мало продрмао наше играче, па смо кренули офанзивније и директније ка голу црно-зелених.

Очекивано, Звезди није било тешко да у дело спроводи висок пресинг, па је Европа имала доста потешкоћа са изношењем лопте.

У 27. минуту видели смо стопостотну прилику и у нашем казненом простору. Није се наша одбрана најбоље снашла након комбинација Роса и Гаљега, па је други остао поптуно сам на пеналу, шутирао, али срећом мало преко пречке. Нису гости били преплашени нашим пресингом, па су након 25. минута колико толико и успевали да пребаце тежише игре на нашу половину. Пола сата лоше игре Звезде, где смо могли да постигнемо, али и да примимо један гол. Све би много лакше изгледало да је Бен погодио у 12. минуту.

У 34. минуту уз доста среће долазимо и до друге озбиљне прилике. Покушавао је Катаи да протури лопту до Спиридоновића, није успевао Спиди да дође до ње, па је тек након слабе интервенције Каседа био у доброј позицији да погоди. Ипак, Муњоз му улази у шут, па је Звезда добила корнер – испоставиће се кобан по госте. Након лопте Катаија на другу стативу, Иванић је пребацује у срце петерца, па након Кангиног протуривања долази до Бена који је спроводи у мрежу. Гости су сигнализирали офсајд, али ВАР технологија се не примењује у првим колима квалификација, па је одлука судије да покаже на центар остала непромењена. 1:0.

Након поготка црвено-белих лакше смо улазили у прилике – две солидне пропустио је Канга до 40. минута. Најпре је доказао да му је игра главом лоша страна након катастрофалног шута са неких 12 метара, да би касније самом себи изградио ситуацију да затресе мрежу у гужви, са неких 7-8 метара. И успео је, али са спољне стране.

У 44. минуту сваку наду гостију за икаквом сензацијом „убио“ је Бен још једним својим поготком. Шутирао је Дегенек са око 20 метара, а лопту је у мрежу скренула управо Звездина деветка. Заставица је још једном остала спуштена, па су се гостујући играчи још жешће бунили (Роса добио и жути картон). Овај пут, чини се да је помоћни судија у потпуности био у праву.

Како је наш тим играо – резултат на полувремену био је изванредан. Мучила се Звезда у првих 45 минута са најосновнијим сегментима, дозволила гостима и велику прилику за вођство, али се све завршило најбоље по нашу екипу. Да ли је проблем био наквашен терен, недовољна анализа недораслог противника, или нешто треће, остало је стручном штабу Дејана Станковића на полувремену да одгонетне.

Да ли због повреде, тактичких замисли или нечег трећег, из игре је на полувремену изашао Родић, па смо крај десне аут линије гледали Гајића у наставку (десне, зато што је Гобељић прешао на леву страну).

Већину грешака наших офанзиваца приликом додавања и потенцијалног „отварања контри“, фантастично је исправљао Секу Саного. Просто је невероватно како се увек налазио на правом месту, у право време. Играч који се коначно уиграо са остатком екипе (дуго кубурио са повредом), па је самим тим и главна карика нашег везног реда.

У 52. видели смо невероватно лаку и ефикасну акцију нашег тима од гола до гола. Повукао је лопту Милуновић дугим кораком, претрчао готово 50-60 метара и послао дубинску лопту ка Спиридоновићу. Популарни „Спиди“ је био много бржи, али и јачи од Бадра, па је на тацни упослио Бена коме није било тешко да са пет метара погоди, забележи тиме хет-трик и повиси на 3:0.

Распала се одбрана гостију, Звезда је појачала темпо, па смо и у 55. минуту имали прилику за погодак. Након велеслалома Катаија по левој страни, лопта долази до усамљеног Гајића на десној. Дуго се намештао, па му је шут „остао“ на Беновој нози од које се одбија у гол аут.

У 60. минуту прва измена код гостију. Гаљарда је заменио Суарез Арбело, а другу промену направили су у 64.-ом: Васкез је заменио Галега.

Након постизања трећег поготка и прилике Бена, Звезда је оборила темпо, али контролисала утакмицу. Мало свежине у нападу, Дејан Станковић унео је увођењем Томанеа уместо Спиридоновића).

Контранапад из уџбеника Звезда је извела у 69. минуту. Катаи за Кангу у средини, вукао је лопту Гелор, идеално упослио Гобељића крај десне аут линије. Овај није дуго размишљао па је луцидним пасом пронашао Иванића самог испред Муњоза. Одлично је његов шут зауставио чувар мреже гостију, али је на одбијену лопту натрчао Катаи, веома је лоше захватио, па је та прилика отишла у неповрат. Доста боља игра Звезде у другом полувремену, очекивано након што се Европа отворила.

У 74. минуту помало је беспотребно Саного добио жути картон, због коришњења руку приликом скока на средини терена. У истом минуту управо је њега заменио Милош Вулић.

Колико снажан и опасан ударац има Канга уверили смо се у 76. минуту, када је лопта упућена са неких 25 метара прохујала изнад пречке Муњозовог гола. Само минут након тога, слично умеће показао је и Вулић, чији шут са исте удаљености одлази који метар поред леве стативе.

Коначна офанзива се веома брзо исплатила. У 78. на поклон смо добили и четврти погодак. Поигравао се Касадо испред свог шеснаестерца, па му је сналажљиви Мирко Иванић ишчачкао лопту, кренуо који метар напред и рутински је пласирао у десни доњи угао Европиног гола за 4:0.

Док је противник још био у нокдауну пропустили смо прилику и за пети гол. Гобељић је ушао у казнени простор с леве стране, неколико пута направио „лажњака“, шутирао, био изблокиран, па је потпуно сам на другој страни био Канга. Сада је он тај који је „лажњаком“ преварио два дефанзивца и уместо да постигне свој први погодак од кад се вратио у Звезду, наставио је да се поиграва па је прилика отишла у неповрат.

Од те прилике, чекало се још свега пет минута на нову колосалну шансу – и то поново након сјајне акције и солопродора Катаија. Намештао се Александар и намештао, па кад се коначно наместио био је изблокиран. На његову срећу вратила му се лопта у ноге, па је из непосредне близине само погодио противничког голмана.

Три минута пре истека регуларног тога меча, наш тим је постигао нови погодак, за 5:0. Одлично се снашао Бен по десној страни, упослио Иванића који рутински постиже свој други гол на мечу.

Ни то није био крај узбуђењима. Играо се 90. минут када смо имали слободан ударац из идеалне позиције – 18 метара од гола, мало искоса. Још једном није имао среће Катаи, чији шут одлази преко пречке тек за који центиметар.

Јасно је било након 45 минута и резултата 2:0 да ће Звезда далеко лакше, лепше и убојитије деловати у наставку. Противник је морао да се отвори и крене на „све или ништа“ па их је то коштало и примили су још три поготка, уз огромну дозу среће што нису још толико пута вадили лопту из мреже. С те стране, Звезда је положила испит: атрактивно и ефикасно против отвореног и релативно слабог ривала. Посебно су се у офанзивном делу истакли Бен са три поготка (на прве две званичне утакмице са позиције центарфора, постигао је чак пет голова)  и Иванић са два. Ипак, до постизања првог поготка наш тим се веома мучио, и не само да се мучио већ је лако могао да јури и резултатски дефицит да је Гаљего био присебнији. Ипак, било би нереално да би гости и у том случају представљали тежак залогај нашем тиму, али свакако јесте чињеница која би требало да забрине наш стручни штаб.

Веома лепе вести стигле су и из Белорусије, где је фаворизована Астана испраћена са чак шест примљених голова, па се отвара пут ка плејофу Лиге шампиона јер би Звезда била повлашћена и у потенцијалном трећем колу.

Београд – Стадион Рајко Митић. Судија: Волен Чинков. Помоћници: Иво Колев  и Димитар Димитров (сви Бугарска). Жути картони: Саного (Црвена звезда); Кортез, Роса (Европа) Црвени картони:  Стрелци: 1:0 Бен (35. минут), 2:0 Бен (44. минут), 3:0 Бен (52. минут), 4:0 Иванић (78. минут), 5:0 Иванић (87. минут)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан, Гобељић, Милуновић, Дегенек, Родић (од 46. Гајић), Иванић, Саного, Вокер (од 74. Вулић), Спиридоновић (од 68. Томане), Канга, Катаи, Бен. Тренер: Дејан Станковић

Европа: Муњоз, Оливеро, Авилес, Касадо, Бадр, Галего (од 64. Васкез), Кортес (од 70. Куељо), Роса, Вокер, Домингез, Валдес (од 60. Арбело). Тренер: Рафаел Ескобар Робреро

Повезане вести

7 comments

Delije Sever Ns авг 20, 2020 at 00:08

Dobro je a mora i može bolje.Vidi se želja,htenje,na gol više što je nedostajalo Czvezdi a onda od preterane želje se i greši.Ljudi mi ovo što imamo to nam je što nam je,da ima boljih ima a za te bolje treba i džakovi evrića,zato nemojmo da napadamo i pljujemo ovo što imamo jel se oni bore za grb i ikonu koju volimo zato „Budaletine“ kao što su tamo neki „Polupani i blentavi Krvavi Zvezdaš“koji seru a takvi seratori kao on su kao kerići što stalno laju a kad dođe neki baja on se povuče u kućicu i ćuti e takve netreba ni slušati balvane.Kod Miloja je bilo dobro i svaka mu čast za sve što je uradio a kod Dekija mora još bolje to jest ono što je nedostajalo Miloju a to je ta agresivnost da se dotuče protivnik.Ajmo Delije da podržimo naše igrače da sjebemo i malu Albaniju pa da polako pokucamo na vrata trećeg kola.Igrači i upravo imate punu podršku a ove budaletine što pljuju ko bre njih jebe oni su nebitni ljudi.Srećno u Tirani.

Reply
josif авг 19, 2020 at 14:43

Igra u prvom delu uzasna,i pored dva gola!Drzali nam loptu ovi amateri i po par minuta.U sledecem kolu verovatno idemo u gruziju,bice jako tesko,ako ovak igramo,jos i vremenska razlika tamo,vrucina,bice jako tesko.pozz

Reply
ivan niksic авг 19, 2020 at 13:10

Realno, ishod ocekivan, rezultat nije neocekivan, igra prvih pola sata zabrinjavajuca, ostatak utakmice, pogotovo drugo poluvrijeme, zadovoljavajuce, ali relativno daleko od jos nivoa i igre za dalje i teze utakmice i protivnike i konacno, sto je zelja svih navijaca i cilj ekipe, da opet udje u LS. Ovo nije bio protivnik na osnovu cega bi se sad mogle izvesti neke procjene s obzirom da je prvo kolo, pocetak je sezone, nova postavka igre, novi igraci, nov trener u tom takmicenju, odsustvo navijaca, situacija vezano za epidemiju, itd. Ono sto je najvaznije, suma sumarum, dobar i lijep pocetak, (ubjedljiva) pobjeda, prolaz u drugo kolo, bez povrijedjenih igraca (nadam se da je sve u redu sa Rodicem), utakmica bez tenzije i neizvjesnosti, prevelike potrosnje igraca, relativno lak pocetak i jos jedna lijepa vijest prolazak Dinama i ukoliko Lion ne napravi kosmicko iznenadjenje, mjesto nosioca u trecem kolu, sve se otvara samo da mi ne zatvorimo samim sebe ta vrata. No, o tom potom, korak po korak. ,Idemo dalje!’

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 19, 2020 at 12:56

sta da se komentariše..došli ljudi sa pecanja,poštari,učitelji..itd..dali smo dva gola iz ofsajda,jedan dao golman,jedan gol stoper poklonio..itd..jel to optimizam..pod hitno nam treba centarfor,zadnji vezni,bek,stoper..kanga i katai su doktori igre..ostali su za vasare

Reply
Gogi авг 19, 2020 at 08:01

Kriticari i hejteri u neverici nema nijednog komentara ha,ha…Gde su sada price ispascemo jos u prvom kolu itd…Brest napunio Astanu jos da prodjemo 2 kolo i nosioci i u trecem…

Reply
Veteran Sever авг 19, 2020 at 18:32

Jel, majke ti, koliko imas ti godina? Pa, svi veliki navijači, prvi kritikuju ono što im se ne sviđa kod voljenog kluba i to rade iz želje da njihov klub bude još bolji i najbolji…

Reply
krvavi zvezdas-DE авг 19, 2020 at 19:01

Veteran Sever bravo..ima ovde par balavandera kao onaj jadnik delije NS koji nemaju pojma o fudbalu zanose se kao m..da na krivinu..svako ima svoj komentar da bude bolje nasem klubu..svako ko se i malo rukovodi znanjem vidi da je ovo slabo za jače ekipe..osim kange i kataia ostalo je ispod proseka..i kad to nas vecina starijih i iskusnih navijača napisemo ova balavurdija laje

Reply

Leave a Comment