Moja Crvena Zvezda
Фудбал

Београдска улица у Мехенгладбаху

Градски оци немачког града Мехенгладбах одлучили су да четири улице у том месту понесу имена градова у којима је тамошњи клуб, Борусија направила највеће европске успехе. Тако ће и „комад асфалта“ који се налази са северне стране Нордпарка понети име главног града Србије, у коме су 1979. године копља у финалу Купа УЕФА укрстили Црвена звезда и Борусија. У првом мечу у Београду, резултат је био 1:1, да би голом са беле тачке у реваншу 23. маја Немци славили са 1:0 и освојили трофеј.

Ову информацију чули су и у експедицији нашег клуба која се налази на припремама у Турској.

Пријатном сам изненађенен вешћу да ће улица у једном немачком граду носити име „Београдска“. То је још један показатељ величине Црвене звезде, и доказ да наш клуб деценијама уназад промовише на најбољи начин наш главни град и земљу. Трудићемо се да тако буде и убудуће – изјавио је председник Владан Лукић из Анталије.

Подсећамо да су Немци до ремија у Београду те 1979. стигли аутоголом, да би у реваншу на самом крају утакмице судија Микелоти био у главној улози досудивши у најмању руку сумњив једанаестерац за домаћина, који је испоставиће се био кључан моменат меча. На тај начин сјајна генерација предвођена Владимиром Петровићем-Пижоном, Дулетом Савићем, Милошем Шестићем и осталима судијском неправдом била је спречена да освоји свој први велики европски трофеј.

Повезане вести

10 comments

Aleksandar феб 6, 2012 at 09:59

Uh kako sam plakao kao klinac kada smo tada izgubili kup UEFA. Bila je to čista krađa jer jednostavno za fudbalske moćnike Evrope tog vremena bili smo klub iz istočne Evrope, iako mi nismo pripadali istočnom bloku zemalja, i iz čisto političkih razloga tada nije se smelo dozvoliti da uzmemo kup tog renomea. Prekršaj koji je napravljen bio je ispred šesnesterca, i to se videlo iz aviona, ali sudija je pokazao na belu tačku. Bila je to jedna od većih krađa na jednom fudbalskim finalu i to kupa UEFA koje je bilo dosta jako i priznato takmičenje. Dugo nakon toga sećao sam se tog finala i žalio za njim a onda nas je naša zlatna generacija ’91 obradovala i zalečila rane. Nekima možda otvorila nove i to neizlečive, ali to je već njihov problem i njihovi kompleksi.

Reply
Pol Gaskojn феб 6, 2012 at 08:46

Nek’ nam bog da srece,da se vrate dani,slavni dani nase proslosti…

Reply
Luka феб 6, 2012 at 00:58

Bolje da se zove ulica Crvene zvezde 😀

Reply
ороку саки феб 5, 2012 at 21:03

јел ову вест још јуче објавио РСБ сајт? 🙂

Reply
SHERIFF феб 5, 2012 at 17:21

To tesko moze da se shvati,to ne moze da se plati,taj osecaj nas kad pogodak das,ti se bori Sever ce da gori!

Reply
Saša феб 5, 2012 at 16:03

Антологијско финале. Звезда боља у обије утакмице. У Менхенгладбаху су им поклонили пенал. Звезда је до краја нападала, стварала шансе, имала пречку, имала игру, све осим среће. Остаће упамћено да је цијели стадион задњих десетак минута навијао за Звезду. Орило се “Роте Штерн“ (или тако некако:))!!! Али, пехар је отишао у руке Борусије. Велика фудбалска неправда из које Звезда излази као апсолутни морални побједник. За млађе звездаше ево линка па могу да одгледају утакмицу http://www.youtube.com/watch?v=6omLUP835BA.

Reply
Sveta Predić феб 5, 2012 at 16:53

Super za link 😀

Reply
CzvBoys феб 5, 2012 at 16:01

Mozda je i bolje ovako..ko zna da li bi kasnije osvojili LŠ? Hehe, bitno je da je sve naplaćeno u Bariju! :))

Reply
DuLosh феб 5, 2012 at 15:55

Pa da, sigurno nece u Minhenu da se sete ovako lepog gesta 🙂

Reply

Leave a Comment