Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВатерполоНајновије

Тијана Јаковљевић завршила каријеру

Женски ватерполо клуб Црвена звезда у новој сезони ће имати веома младу екипу. Ивана Ћоровић је недавно објавила да је завршила каријеру, Јована Пантовић је прешла у Војводину, Вања Лазић ће играти у Шпанији, Ања Мишковић и Марија Мијушковић ће вероватно на студије у Сједињене Америчке Државе, у тиму неће бити ни Катарине Чегар, а Тијана Јаковљевић је такође одлучила да заврши каријеру.

Српска репрезентативка, која је бранила боје Србије на последња три Шампионата Европе, ватерполо је почела да тренира пре 10 година, а пре тога је исто толико тренирала и пливање.

– Пливање сам тренирала од своје десете године па све до краја средње школе у Ваљеву. На ватерполо сам кренула када сам дошла на студије у Београд. Почетна идеја је била да наставим рекреативно да тренирам пливање, међутим… Базен на Ташмајдану ми је био најближи, тако да сам први тренинг стицајем датих околности одрадила у Ташу 2000 и свидело ми се. Мислим да ми је највише пријао тај прелазак из индивидуалног у екипни спорт. Већ после пар месеци сам недељно ишла на шест, седам тренинга недељно и постало је јасно да ће бити све само не рекреативно.

Две сезоне је провела у Ташу 2000, а затим је од 2013. носила капицу Црвене звезде, са којом је освојила 10 трофеја.

– У Ташу сам била од 2011. до 2013. године и освојили смо две дупле круне. Од 2013. сам у Звезди, у којој сам сада и завршила каријеру. Имала сам паузу од десет месеци током 2017. године, јер нисам могла да озбиљније тренирам и да се ускладим због пословних обавеза и факултета. Крајем те године сам се опет вратила озбиљнијем тренирању, а са Звездом сам освојила четири титуле шампиона Србије и шест Купова.

На питање да упореди ситуацију у женском ватерполу у Србији пре и после Европског шампионата у Београду, Тијана истиче да је сада много боља ситуација.

Види се огромна разлика у последњих пет година у односу на период пре Европског шампионата у Београду. Сениорска репрезентација је постала редован учесник на Европским првенствима и то мора да се настави, како би напредовали у наредним годинама што се тиче пласмана, али и да би били редовни и на Светском шампионату, односно Олимпијским играма једног дана – каже Тијана и додаје да је подједнако битан успех и млађих категорија, али и великог броја клупских утакмица.

– Битна је ствар је што и млађе репрезентативне категорије учествују на јаким турнирима и такмичењима, где остварују завидне резултате. Без јаких утакмица са квалитетним екипама нема ни напредовања, а ни бољих резултата. Драстична разлика је такође видљива када су у питању клупска такмичења. Од 2016. смо имали све већи број утакмица из сезоне у сезону. У последњих пар година смо поред домаћих такмичења играли и Регионалну лигу са тимовима из Хрватске са којима имамо одличну сарадњу, односно Дунав лигу, где су били и клубови из Мађарске и Румуније, што сигурно доприносу подизању квалитета и искуства, како играчица, тако и Звезде као тима.

Гол Тијане Јаковљевић, АренаСви памте гол Тијане Јаковљевић са пола терена у последњој секунди утакмице против Шпаније, на Европском првенству у Београду. Погодак је изазвао одушевљење на трибинама, без обзира на убедљив пораз наше репрезентације.

– Непроцењив осећај и енергија коју сам доживела играјући у Арени пред нашом публиком и то ћу памтити. Искуство које се једноставно не може описати речима, већ само доживети. Жалим за утакмицама са селекцијом Немачке, против које смо играли на сва три Шампионата Европе. Водиле смо сваки пут, али смо губиле са голом разлике. Како се каже, спортска срећа није била на нашој страни.

 

Сада већ бивша играчица Црвене звезде и репрезентације Србије верује да национална селекција може да оствари велики успех у наредним годинама ако се буде радило на промовисању женског ватерпола и ако се направи адекватна стратегија.

Један од начина за подизање квалитета је омасовљење до којег се може доћи промоцијом у свим градовима који имају базен и да се на тај начин привуче већи број девојчица у школу ватерпола. Често су средине ван великих градова, као што су Београд или Нови Сад, занемарене. Потребно је направити адекватну стратегију развоја женског ватерпола на националном нивоу и умрежити све релевантне актере, јер само заједничким станама за пет, шест година можемо имати генерације девојака које ће моћи да се боре за највиши пласман на највећим такмичењима. Свесна сам да је потребно много труда, рада и највише времена, али то је процес који би као последицу дао врхунске резултате – закључила је Тијана Јаковљевић, која је црвено-белу капицу носила од 2013. до 2020. године.

Извор: сајт СД Црвена звезда

Повезане вести

Leave a Comment