Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Терзић: „Уверен сам да ћемо освојити четврту узастопну шампионску титулу“

Током данашње редовне Скупштине ФК Црвена звезда опширно излагање имао је и генерални директор нашег клуба Звездан Терзић. Он је своје излагање поделио у четири основне тачке: Спортски резултати, Финансијска стабилизација, Инфраструктура и Омладинска школа.

Излагање Звездана Терзића преносимо у целости:

1. СПОРТСКИ РЕЗУЛТАТИ:

– „Црвена звезда је и прошле сезоне по трећи пут заредом играла групну фазу УЕФА такмичења, од тога два пута заредом Лигу шампиона. Освојили смо у јуну 2020. године шампионску титулу на веома убедљив начин. Били смо лидери на табели од првог до последњег кола и титула ниједног тренутка није довођена у питање. Сада смо у првенству први на табели са шест бодова више од највећег ривала и уверен сам да ћемо освојити четврту узастопну шампионску титулу. То до сада наш клуб ниједном у историји није успео. Играмо у трећем колу квалификација за Лигу шампиона и надам се да ћемо се и ове године, по четврти пут заредом пласирати у групну фазу УЕФА такмичења. О напретку клуба говори УЕФА ранг листа и коефицијенти које смо освојили. Били смо на 209. месту 2015. године, а сада смо на 55. месту у Европи. Оформили смо изузетно конкуретан тим за ову сезону и тиме створили све предуслове за испуњење зацртаних спортских циљева. Верујемо у Дејана Станковића и његов рад. Због специфичности организације ове сезоне од стране УЕФА, нема реванш мечева што нам изазива додатни притисак пред утакмицу са Омонијом. Ипак, ми смо Црвена звезда и морамо бити најбољи кад је најтеже. Као резултат рада спортског сектора и инвестиција у екипу које су прошле године биле рекордне, вредност тима је достигла максимум у новијој историји клуба. Нажалост тренутне околности ће нас можда спречити да се извршене инвестиције материјализују према пуном плану и по питању продаје играча. У овој сезони очекујем пуну афирмацију шесторице Звездиних бисера. То су Николић, Гаврић, Петровић, Ераковић, Крстовић и Радуловић и надам се да ће код Дејана Станковића имати минутажу коју заслужују.“

2. ФИНАНСИЈСКА СТАБИЛИЗАЦИЈА:

– „Поред спортских успеха, успевамо да реализујемо и зацртане пословне циљеве. Због епидемије корона вируса, ова година је изузетно тешка и компликована, не само у фудбалу, него и у светској економији. Цео свет је стао, а са њим и фудбалско тржиште. Конкретно, ми смо пропустили фебруарски прелазни рок у Кини и Саудијској Арабији где смо сваке године остваривали значајне приходе. Летњи прелазни рок се тек захухтава и надам се да ћемо до почетка октобра остварити значајне приходе. Упркос свим наведеним проблемима, наставили смо са даљом финансијском стаблизацијом клуба. Редовно у року, тачније у првом кругу, добијамо УЕФА лиценцу што је основни параметар да редовно измирујемо наше обавезе. Организовали смо се тако да сами обезбеђујемо средства за функционисање клуба. Финансијски резултати су на нивоу никада раније остварених у нашем клубу – на основу износа профита, умањења обавеза и паралелних инвестиција у тим и Омладинску школу. Оно што је најбитније је да пету годину заредом послујемо финансијски позитивно, а то значи да смо сваке године до сада више зарађивали него што смо трошили. То мора бити наш циљ и у наредном периоду како би клуб био финансијски самоодржив.

Епидемија корона вируса је жестоко уздрмала фудбал у свету. Многи клубови су прогласили банкрот јер нису могли да се изборе са новонасталом ситуацијом. Није ни нама лако, али се боримо и изборићемо се. Успели смо да задржимо најважније играче, појачали смо се, сервисирамо плате и играчки смо више него конкурентни на европском нивоу. Ако хоћемо добар спортски резултат, да задовољимо захтеве огромног броја Звездиних навијача и укупне звездашке јавности, потребно нам је између 25 и 30 милиона евра. Од сигурних прихода имамо само 5,2 милиона евра и то је добро познато. Имамо 4 милиона евра од спонзорског уговора са Гаспромом и 1,2 милиона евра у виду спонзорског уговора са Телекомом. Разлику морамо сами да обезбедимо из веома несигурних извора прихода, као што су трансфери играча и УЕФА такмичења. Већ шест година смо успешни у томе и доказали смо да ова управа има капацитет да тако настави и у наредном периоду. Скоро 90% наших прихода остварујемо из иностранства, нисмо на терету државе, нисмо на терету пореских обвезника. Функционишемо искључиво преко рачуна, без сиве зоне и са задовољством плаћамо порез у буџет Републике Србије.

Свесни смо великих очекивања наших навијача, како на спортском, тако и на пословном плану. Морамо да водимо балансирану спортско-финансијску политику јер је често једно у колизији са другим. Можемо и да распродамо играче и да повећамо приход, можемо и да смањимо плате и бонусе играчима и да смањимо расходе, и да тако послујемо финансијски много боље. Међутим, поставља се питање да ли би таквом политиком могли да остварујемо овакве спортске резултате. Не треба заборавити ни то да ми у трећем, а посебно у четвртом колу европских квалификација играмо против клубова са годишњим буџетом између 80 и 120 милиона евра. С`обзиром на то да их побеђујемо, можемо само да замислимо како њихови акционари оцењују те спортско-пословне резултате. Ово је спорт, игра где мораш да улажеш, ако желиш да побеђујеш.

Постојећим спортским резултатима, Црвена звезда већ премашује своју финансијску позицију међу европском клупском елитом. У будућности очекујемо да финансијска разлика настави са прогресијом, нажалост, на штету клубова попут нашег. Из тог разлога морамо активно да радимо на планирању будућности и даље конкурентности клуба на европском тржишту. Стадион и локација су потенцијал будућег развоја и трајног извора финансирања клуба. Нова УЕФА Конференс лига је велика шанса за клубове са средњим буџетима на бази које можемо смањити постојеће финансијске не-фер услове у односу на конкуренцију.“

3. ИНФРАСТРУКТУРА:

– „Преко седам милиона евра је до сада уложено у стадион и објекте око стадиона. Све из текућег пословања, без динара задуживања. После великих улагања у инфраструктуру Омладинске школе, реновирали смо и западну трибину са свим пратећим садржајима, а завршићемо и нову зграду за теретану, медико блок и дневни одмор играча.“

4. ОМЛАДИНСКА ШКОЛА:

– „Омладинска школа је наш велики понос и наставићемо и даље да улажемо у њу. У квалитетној лиги Србије и омладинци и кадети су шампиони, а у свим млађим селекцијама имамо рекордан број репрезентативаца. Осим инвестиција у изградњу тренинг кампа за млађе селекције, ми сваке године уложимо око три милиона евра у функционисање и рад Омладинске школе Црвене звезде. Планирамо да у наредном периоду уложимо још више, јер смо сигурни да је то инвестирање које ће се вишеструко вратити.

Знамо да играчи који изађу из Омладинске школе можда у овом тренутку нису спремни за високе захтеве првог тима Црвене звезде, због тога најталентованије фудбалере шаљемо у нашу филијалу ФК Графичар. Наш развојни тим је освојио титулу шампиона Прве лиге Србије и још једном потврдио да радимо квалитетно. Иако је на терену ФК Графичар доказао да је најбољи тим у првенству, наша филијала је одустала од такмичења у Суперлиги да би доказали етичке вредности које негује Црвена звезда и то да шампионске титуле освајамо часно и у духу фер-плеја. Због тога им се овом приликом посебно захваљујем. Највећи бенефит за наш клуб је то што млади играчи, преко Графичара, долазе спремни за први тим Црвене звезде. Најбољи доказ за то су Вељко Николић, Жељко Гаврић, Страхиња Ераковић и Никола Крстовић, који су носили дрес нашег развојног тима, а сада очекујемо много од њих у Црвеној звезди.

Први смо фудбалски клуб на овим просторима који је основао своју телевизију. Звезда ТВ је у дому сваког звездаша који ће свакодневно моћи да прате дешавања у нашем клубу.

Били смо друштвено одговоран клуб који је учествовао у многим хуманитарним акцијама, и донирали смо значајна финансијска средства за болнице у Србији. Наставићемо вредно да радимо, свесни смо да у Црвеној звезди нема минулог рада ни старе славе. Сваки дан је ново доказивање. Циљеви су јасни: шампионске титуле и стално играње у групним фазама УЕФА такмичења – европске утакмице морају бити наша обавеза“ – закључио је Звездан Терзић.

Повезане вести

3 comments

deki сеп 13, 2020 at 13:50

Titula je prioritet svih prioriteta.Naravno i pomak u Evropi , i tako svake godine.

Reply
krvavi zvezdas-DE сеп 12, 2020 at 19:05

A STA ĆEMO SA 35 IGRAČA POD UGOVOROM..A STA CEMO SA 30 PROMAŠAJA KOJE SI DOVEO..ALO DOKTORE KO CA TO DA PLATI..DA LI JE MOGUCE DA PRONADJES BALVANE KOJI NE DA NISU ZA ZVEZDU NEGO SU ZA ROBIJU..ALI TI ZNAS ZASTO SI IH DOVEO..PA ZBOG SVOG DZEPA A URNISAO ZVEZDU

Reply
Gogi сеп 12, 2020 at 18:27

I petu,i sestu,i sedmu i tako redom…Treba da se naplati sve za one nepravde koje su nam radjene pre,doslo je vreme naplate…

Reply

Leave a Comment