Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Досадашњи сусрети са Омонијом

Фудбалери Црвене звезде у среду 16. септембра играју најважнији сусрет у досадашњем току шампионата. Црвено-бели преко Никозије траже пласман у плеј-оф Лиге шампиона чиме би осигурали јесење учешће у Евро куповима за сезону 2020/21.

Екипа Омоније угостиће пулене тренера Дејана Станковића, а интересантно је напоменути да ће то бити пети званични сусрет двеју екипа. У претходна четири сусрета црвено-бели су остварили један тријумф, док су преостала три сусрета окончана ремијем.

Две екипе су се први пут састале 25. јула 2001. године у оквиру 2. кола квалификација за Лигу шампиона. Сусрет који је одигран на стадиону „ГСП“ у Никозији окончан је резултатом 1:1, а стрелац за црвено-беле био је Михајло Пјановић у 30. минуту сусрета. Тренер Славољуб Муслин је на овој утакмици извео следећи састав: И. Ранђеловић, М. Марковић, Н. Видић (Г. Ђукић), И. Гвозденовић, В. Матијашевић, И. Вукомановић, Д. Илић (С. Коцић), Л. Леринц (Б. Бошковић), М. Аћимовић, Д. Спалевић, М. Пјановић.

Првог дана месеца августа 2001. године одигран је реванш сусрет. Пред нешто мање од 20.000 навијача овај сусрет је остао упамћен као дебитантски наступ Владимира Дишљенковића на голу нашег клуба, а црвено-бели су победом 2:1 обезбедили наставак борбе за елитно европско такмичење. Голове за нашу екипу постигли су Лео Леринц у 53. и Миленко Аћимовић у 79. минуту сусрета. Дрес Црвене звезде на овом сусрету носили су: В. Дишљенковић, М. Марковић, И. Вукомановић, В. Матијашевић, Н. Лалатовић, Д. Илић (В. Братић), Л. Леринц, М. Аћимовић (Б. Бошковић), И. Гвозденовић, М. Пјановић (Д. Спалевић), Б. Јелић.

До новог двомеча двеју екипа протекла је пуна деценија. У сезони 2012/13 црвено-бели и зеленo-бели из Никозије састали су се у оквиру 3. кола квалификација за Лигу Европе. Била је то генерација коју је са клупе предводио легендарни Роберт Просинечки, а на терену су кључне улоге имали Бобан Бајковић, Никола Максимовић, Филип Младеновић, Марко Вешовић, Дарко Лазовић, Лука Миливојевић, Мендеш Каду, Филип Касалица,…
Први сусрет одигран је на нашем највећем стадиону 2. августа 2012. године и завршен је без голова. Седам дана касније две екипе су се састале у Никозији и резултат је био исти – 0:0. О пролазнику у наредну квалификациону рунду одлучивали су једанаестерци у којима је у јунака израстао голман Бобан Бајковић. Голове а „беле тачке“ постигли су Милан Јовановић, Лука Миливојевић, Никола Максимовић, Лука Милуновић, Филип Младеновићи Срђан Мијаиловић за тријумф од 6:5 и обезбеђивање дуела са француским Бордоом у плеј-офу.

Оно што је свакако јасно је чињеница да кипарски фудбал није на нивоу на којем је био у првој деценији XXI века. Са друге стране иза Црвене звезде су два узастопна учешћа у групној фази Лиге шампиона и самим тим наш клуб је фаворит, али се то мора доказати и на терену по врућини која се сигурно очекује сутра у Никозији.

Повезане вести

Leave a Comment