Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновијеОбавештења

Објављен Ковид – 19 протокол Евролиге

Након консултација које је ЕЛ спровела са лекарима тимовима, медицинским стручњацима, руководиоцима клубова и другим водећим спортским личностима, и након дискусија одржаних између представника ЕК и ЕКА нови протоколи о здрављу и безбедности и посебни прописи за сезону 2020-21 у Еврокупу и Евролиги су одобрени.

Протоколи о здрављу и сигурности чији је циљ да учесницима такмичења и свим осталим заинтересованим странама обезбеде минималне стандарде који се примењују у свакој ЕЛ и ЕК утакмици, успостављају услове за заштиту здравља сваког појединца, као и здравља њихових породица у односу на тренутно КОВИД -19 окружење. Протоколи су развијени у координацији са лекарима лига и клубова, консултовани су са свих 42 клуба, Асоцијацијом играча ЕЛ, Одбором главних тренера ЕЛ, Унијом званичника кошаркашке лиге Евролиге, домаћим лигама и УЛЕБ-ом. Конструисани су тако да одражавају искуство стечено међу другим великим међународним и домаћим организаторима спортских такмичења. Детаљи, између осталог, укључују:

– Основна хигијенска правила понашања: прање руку, социјално дистанцирање, употреба маске за лице и вентилација.

– Смернице за арене и објекте за вежбање којима се успоставља максималан број појединаца на теренима за играње и свлачионицама.

– Именовање менаџера КОВИД – 19 у сваком клубу, едукативне сесије, препоручено дневно праћење здравља, обрасци за медицинску процену.

– Играчи, тренерско особље и судије треба да изврше ПЦР тест три дана пре сваке утакмице, са протоколима које треба следити у случају позитивног резултата ПЦР теста.

– Смернице за хотеле, превоз, судије, ТВ продукцију, медије и гледаоце.

Документ о здравственим и безбедносним протоколима је променљив и редовно ће се прегледавати и прилагођавати сваком потенцијалном развоју ситуације. Документу можете приступити овде.

Посебни прописи су постављени да одржавају регуларност такмичења што је више могуће како би се испуниле обавезе према навијачима и комерцијалним партнерима и заштитили сви клубови успостављањем јасног и једнаког оквира који ће се примењивати на све њих у посебним околностима изазваних пандемијом КОВИД – 19. Њихов садржај резултат је континуиране комуникације и усклађивања стандарда са другим великим европским организаторима спортских такмичења. Посебни прописи, који ће бити укључени у подзаконска акта о такмичењу 2020-21, укључују, између осталог:

– Утакмице за које је спречено да се одиграју према распореду због нових или постојећих ограничења која домаће власти намећу домаћим или гостујућим клубовима биће обустављене и поново заказане. У таквим случајевима, утакмица се по потреби може преместити на неко друго место.

– Свака одређена утакмица може бити суспендована највише три пута.

– Све утакмице регуларног дела Евролиге морају бити одигране до 13. априла 2021, а све утакмице доигравања до 5. маја 2021.

– Све утакмице регуларног дела сезоне Еврокупа морају бити одигране до 22. децембра 2020, а све Топ16 утакмице до 23. фебруара 2021.

–  ЕЛ ће сарађивати са домаћим клубом на премештању било које утакмица у одговарајућу алтернативну арену која је претходно одобрена за такмичење у ЕЛ или ЕК.

– У случају да нису доступни датуми за репрограмирање меча или је достигнут максималан број репрограмирања (3), тим чија су национална или локална ограничења настала премештањем / репрограмирањем утакмице губи исту резултатом 0-20. Поновљени порази од 0-20 због ове ситуације не би довели до дисквалификације екипе.

– У случају да било који тим има мање од осам играча способних за игру због ЦОВИД-19, наведени тим ће изгубити утакмицу 0-20. Понављање 0-20 пораза због ове ситуације не би значило дисквалификацију тима.

– Сваки клуб који одбије да игра без икаквих званичних националних или локалних ограничења (без икаквог оправданог разлога) зарадиће први пут губитак меча реузлтатом од 0-20 а други пут дисквалификацију из такмичења према постојећим прописима о такмичењу. Пораз од 0-20 који се десио током четвртфинала, полуфинала и финала ЕК-а или током плеј-офа Евролиге довео би до губитка серије од стране дотичног тима.

– У случају суспензије сезоне, привремени пласман на месту када је дошло до суспензије може се сматрати коначним или за наставак такмичења или за пролазак тимова у потенцијалну следећу фазу. Ако је потребно, тимови ће играти било које преостале / одложене утакмице како би се осигурало да број одиграних утакмица буде уравнотежен међу свим тимовима у истој групи.

ЕЛ  ће ажурирану листу ограничења локалних власти и одобрених расположивих арена ставити на на располагање свим клубовима, на основу информација које они пружају.

Извор: сајт Евролиге

Повезане вести

Leave a Comment