Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеВажноКошаркаНајновије

Ко је Емануел Тери и шта доноси Црвеној звезди?

Ко је Емануел Тери?

Рођен је 21. августа 1996. У Бирмингему, савезна држава Алабама. Средњу школу је завршио у Кливленду а затим је студирао четири године на колеџу Линколн Меморијал. Након што није изабран на драфту 2018.  наступа на Летњој лиги у дресу Денверa. Био је члан тренинг кампова прво Денвера а потом и Кливленда који га затим шаље у своју филијалу из развојне лиге. Јануара 2019. бива трејдован у филијалу Мајамија где пружа запажене партије које га препоручују за први НБА уговор (додуше само десетодневни) са Финикс Сансима. Фебруара исте године потписује такође десетодневни уговор са Мајамијем. Међутим, након свега три одиграна меча (2 у . Финиксу и 1 у Мајамију) његова НБА каријера се, за сада, завршава.

29 јула 2019. Тери потписује једногодишњи уговор са турском Бандирмом, клубом раније познатим под именом Банвит. На 20 утакмица које је одиграо у Турској лиги просечно је за 28 минута на терену бележио 10,8 поена и 7,9 скокова. Сличне бројке је имао и у ФИБА Лиги Шампиона где је такође наступао са Бандирмом. Турски клуб у мећувремену упада у велике финансијске проблеме (који су кулминирали августа ове године иступањем из лиге) па се Тери марта 2019. сели у Израел где наступа за Хапоел Јерусалим. Због ситуације са вирусом Ковид – 19 у дресу израелског клуба је одиграо свега 7 мечева уз просечан учинак од 9,3 поена и 6,9 скокова за просечно 18,4 минута проведених на терену.

Шта Емануел Тери доноси Црвеној звезди?

Тери је прототип модерног покретљивог центра. Висок је 206 цм и тежак 100 кг уз распон руку од 2018 цм. Управо тај распон руку му омогућава да анулира мањак у висини за позицију центра. За  услове европске кошарке поседује врхунски атлетицизам. Рад ногу одличан, покретљивост и баланс тела такође. Добар је блокер и само његово присуство у рекету уз одраз који поседује је довољно да натера противничке играче да “мењају“ шутеве. Има одличан тајминг реакције на страни помоћи. По потенцијалу у будућности може бити један од бољих високих пик енд рол дефанзиваца у Европи јер је способан да преузме и ногама испрати бекове. Доста се креће, нуди се у транзицији, катује…Добро се одмотава из пика када за то има простора и константна је претња за лоб пасове које завршава закуцавањем. Видећемо како ће се снаћи против “пуњења“ рекета које је због непостојања правила о дефанзивне три секунде карактеристично за европску кошарку у односу на Америку. Добар је као скакач, поготово офанзивно. Добар је и као додавач за позицију коју игра, зна да препозна ситуацију и упути коректан пас.

Када играч са атлетским предиспозицијама попут оних Емануела Терија заврши у европској кошарци а не у НБА за очекивати је да има одређене недостатке у игре. Код Терија је проблем превасходно шут. Тројке не шутира уопште, о процентима за два не вреди говорити јер су то добрим делом закуцавања а што се шута са линије слободних бацања тиче у развојној лиги је он био тек нешто преко 50%, у турској лиги је шутирао 65,3% док је на 7 утакмица одиграних у дресу Хапоел Јерусалима проценат подигао на 81,3%. Надајмо се да је у питању стварни напредак а не случајност. Иако је висок 206 цм због непостојања вештина потребних за игру на позицији високог крила (4) за очекивати је да га тренер Обрадовић користи искључиво на центарској позицији. Видећемо како ће се снаћи у одмотавању из пик енд рола на скупљене одбране. Те ситуације могу да буду проблем али не нужно јер иако не доноси претњу шутем за три из пик енд попа својом кретњом ка кошу Тери даје екипи вертикални спејсинг и способан је да подели пас из “short roll-a“. Често пада на финту шута што у комбинацији са понекад претераном агресивношћу у одбрани зна да га уведе у брз проблем са линим грешкама. Мањак центарске технике за игру у рекету ће условити да га нећемо често видети да “зида“ те ће своје поене углавном тражити из кретње и игре изнад обруча. Може имати проблема у одбрани против снажнијих центара у самом рекету мада је видно ојачао у последње две године вероватно и сам увидевши да има будућност једино на центарској позицији.

Да ли је Емануел Тери право решење за Црвену звезду?

Одговор на ово питање лежи пре свега у личним очекивањима сваког појединачног навијача Звезде. Тери је са 24 године још увек млад и неискусан играч. Није играо на елитном колеџу, у НБА лиги је одиграо свега 3 утакмице и од такмичарске кошарке иза себе има непотпуну (због корона вируса прекидану) сезону у Европи где је играјући за два клуба одиграо тридесетак утакмица. Зато није реално очекивати да он од самог почетка сезоне постане носилац игре Црвене звезде те они који се томе надају могу бити разочарани. По свему што се може чути реч је о играчу са изврсном радном етиком који је одличан за свлачионицу па са те стране сигурно неће бити проблема. На стручном штабу је да га на прави начин уклопи у екипу, да сакрије његове мане и истакне његове врлине. У теорији је компатибилан са Кузмићем па ће Саша Обрадовић бити у прилици да се на терену прилагођава и користи своје центре у односу на противника. Одлична ствар је што је Тери потписан на две године јер, иако треба очекивати неконстантност током прве сезоне у Звезди, он има потенцијал да израсте у једног од водећих центара у Европи тог типа. Надајмо се да ће тако и бити…

Повезане вести

Leave a Comment