Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Са Босфора наша прича креће…

После више од пола године паузе проузроковане пандемијом корона вируса наш клуб се враћа на паркет у званичној утакмици. У односу на црвено – белу експедицију која је средином марта отпутовала на никад одиграну утакмицу у Мадриду против Реала тим Црвене звезде је доживео бројне промене. Неки од носилаца игре из прошле сезоне попут Лорензо Брауна, Били Берона и Кевина Пантера више нису за нама али се вероватно најзначајнија промена десила крај самог терена, на клупи. Скоро целокупан нови стручни штаб на челу са Сашом Обрадовићем има за циљ да врати Црвену звезду на стазе старе славе и поново од њеног тима створи  колектив који ће имати стабилност у игри и бити тврд орах сваком фавориту. У ту сврху су, поред  Марка Симоновића који трећи пут долази у клуб, доведена инострана појачања чија је заједничка именица очекивање да пред собом имају најбољу сезону у досадашњој каријери. Да ли ће тако заиста и бити (и ако буде за какав резултат ће то бити довољно) остаје да се види а није искључено ни да Црвена звезда током сезоне посегне за још неким појачањем.

Противник нашем тиму на евролигашкој премијери је екипа Фенербахчеа иза које је ништа мање турбулентно лето. Лоше игре претходне сезоне и лагано смањивање буџета су били довољан разлог да Жељко Обрадовић дигне сидро и напусти екипу након пет узастопних учешћа на Ф4 турнирима и једне титуле. Замена је стигла из САД у лику Игора Кокошкова који се након 21. године враћа еврпској клупској кошарци. Са њим су стигла и седморица нових играча – Лорензо Браун, Кенан Сипахи, Едгарас Улановас, Џерел Еди, Дишаун Пјер, Данило Бартел и Џони Хамилтон. Брауна нема потребе посебно представљати и нема сумње да ће он уз Нанда Де Колоа чинити главни ослонац екипе Фенербахчеа у бековској линији. Сипахи је каријеру почео у Фенербахчеу и сада се као већ искусан играч враћа на познати терен. Прошлу сезону провео је играјући АЦБ лигу у дресу Бетиса. Улановаса такође добро знамо из окршаја са Жалгирисом у коме је провео претходних шест сезона. Фенербахчеу доноси унутрашњу игру са позиције ниског крила. Џерел Еди је шутер који  стиже из Шпаније где је наступао за екипу Мурсије. Са собом доноси поуздан шут за три поена у којем је са просеком од 3,5 поготка (најбољи просек од сезоне 2008/09) био лидер регуларног дела АЦБ лиге. Пјер је такође шутер и стиже из италијанског Сасарија где је прошле сезоне имао проценат од 45% у шуту за три. Данило Бартел је наш стари стари знанац, играч на позицији високог крила који је претходне четири сезоне провео у дресу Бајерна. Добар  играч, интелигентан, који себе подређује екипи. На позицији центра Фенербахче се појачао некадашњим кошаркашем Дарушафаке Џонијем Хамилтоном (213, 26 год). Иза Хамилтона је одлична сезона и за очекивати је да је спреман за нови искорак. Постајале су гласине током лета да је наш клуб такође био заинтересован за овог играча.

Иако је Игор Кокошков дуго радио у Америци преко репрезентативних акција је био у контакту са европском кошарком. Од 2008 – 2015 је био селектор Грузије, са Словенијом је за непуне две године на месту селектора освојио ЕП 2017. а не треба ни напомињати да је тренутно селектор кошаркашке репрезентације Србије. На располагању има екипу која, иако не тако звучна по именима као неких претходних сезона, поседује квалитет можда не за сам врх али за плеј оф сигурно. Поседују атлетске предиспозиције, поседују шут. Способни су да играју на различите начине. Сезона ће им зависити од тога какву ће синергију на терену остварити Браун и Де Коло као и од тога како ће се евролигашке новајлије (Еди, Пјер, Хамилтон) уклопити у  ново окружење. Махмутоглу иза себе има индивидуално гледано одличну сезону и  на њему је да настави тим путем, Боби Диксон доноси преко потребно искуство и појављивање у најважнијим тренуцима док Јан Весели иза себе има сезону за заборав и његов евентуални повратак у форму може бити велики бенефит за Фенербахче. Ситуација у којој се налазимо спречила је многе екипе, па тако и Фенербахче, да одиграју већи број припремних мечева. Стога је свака прогноза о форми или стилу игре излишна. Чињеница је да је Фенербахче на Глорија Купу лагано поражен од Каршијаке која је, који дан касније, лагано поражена од нашег тима. Информација која може али не мора нешто да говори уочи предстојећег дуела ових тимова.

Овогодишња прича КК Црвена звезда и свих нас који ћемо је кроз сезону пратити креће са Босфора. Због “специфичног окружења“ у којем ће се сезона одвијати остаје нам само да се надамо да ће овогодишња евролигашка прича бити испричана тамо где треба – на терену. Да ће  победити спорт. Да ће победити најбољи. Да ће победити Звезда.

1. коло ЕЛ: Фенербахче – Црвена звезда мтс

Термин: Петак, 02.10.2020.

Почетак: 19:45 

Дворана: Улкер Спротс, Истанбул

 

Повезане вести

Leave a Comment