Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Цибона – Црвена звезда, велики дерби бивше Југославије епизода 140

Након старта Евролиге и пораза у Истанбулу дошао је тренутак да кошаркаши Црвене звезде, после седам месеци паузе, истрче на терен и у оквиру АБА лиге. Премијерни наступ у овогодишњем регионалном такмичењу црвено – бели ће имати у Загребу против Цибоне.

Један од највећих кошаркашких дербија СФРЈ свој је почетак добио давне 1951. године када је Локомотива из Загреба (која је у другој половини 1970-тих променила име у Цибона) ушла у тадашњу прву савезну лигу. Од тада су се клубови у оквиру првенства СФРЈ, Купа Југославије, Евролиге и АБА лиге сусрели укупно 139 пута уз 75 победа Звезде и 64 тријумфа Цибоне. Велики ривали су током своје бурне историје више пута играли утакмице чији су исходи директно утицали на будућност једног или другог клуба. Један од тих мечева је сада већ чувена мајсторица финала плеј офа у сезони 1983/84 када је Цибона кошем Миховила Накића у последњим секундама меча  освојила своју другу титулу и, што је још важније, потпис Дражена Петровића који их је потом одвео до две узастопне титуле првака Европе. Много година касније чула се прича да би се Дражен, који је желео да се опроба у најјачем европском такмичењу, у случају тријумфа Звезде преселио у Београд и задужио црвено  бели дрес.  Звезда се пуном мером реванширала само три године касније када је елиминисала Цибону, у том тренутку званичног европског шампиона, у полуфиналу плеј офа СФРЈ тако је онемогућивши да брани своју  европску титулу. Последњи од мечева који су могли да усмере историју два клуба одиграо се 2014.-те у Београду када је Цибона победила Звезду у полуфиналу Ф4 турнира АБА лиге а касније дошла и до титуле победивши Цедевиту у финалу. Цибона је ипак због финансијских проблема одустала од Евролиге па је њено место заузела Звезда као првопласирани тим у регуларном делу првенства. То је уједно био и последњи тријумф  за Цибону у међусобним дуелима пошто је Звезда од тог тренутка нанизала 12 узастопних победа.

Цибона се уочи ове сезоне одлучила за састав попуњен претежно младим хрватским играчима. Поред Матеа Дежњака који има држављанство БиХ једини прави странац је искусни амерички бек Роналд Мур који је у Европи променио десетак клубова. На клупи је трећу сезону заредом искусни стручњак Иван Велић. Након неколико сезона грчевите борбе за опстанак може се очекивати да, уколико не буде већих потреса у клубу чему је Цибона склона, континуитет у раду Ивана Велића одведе Цибону у мирну луку доњег дела табеле али ван зоне борбе за опстанак. Као вероватно најинтересантнији играчи у ростеру намећу се талентовани Роко Пркачин и придошлица из Широког Матео Дрежњак. Поред њега нови играчи у екипи су и Тони Накић (Шибенка), Кристијан Крајина (Орадеа), Игор Марић (УСК Праг), Крешимир Радовчић (Хелиос) и Роналд Мур (Елан). Биће необично гледати Цибону без Марина Розића који је након 17 година у клубу окачио патике о клин а осим њега екипу су током лета напустили и Матиц Ребец, Тони Катић, Крешимир Љубичић, Шејн Гибсон, Роко Баџим, Марко Рамљак и Сандро Рашић.

За изабранике Саше Обрадовића циљ је јасан – само победа долази у обзир. Екипа Цибоне је током припремног периода имала пуно проблема, неколико играча је имало корона вирус па је екипа улазила и излазила из карантина и због тога одиграла свега две припремне утакмице. Нема сумње да ће млади састав Ивана Велића имати велики мотив да против јединог регионалног евролигаша покаже колико вреди. Кошаркаши Црвене звезде  са друге стране сигурно желе да поправе бледи утисак који су оставили на оосезонском дебију у Истанбулу. Након прошлогодишње трауматичне  сезоне нека меч  у Загребу буде први корак у повратку нашег клуба тамо где му је место – на сам врх регионалне кошарке.

1. коло АБА лиге: Цибона – Црвена звезда мтс

Термин: Понедељак, 05.10.2020.

Почетак: 18:00

Дворана: Кошаркашки центар Дражен Петровић

 

Повезане вести

Leave a Comment