Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

Победа против Либереца међу најубедљивијим у историји

На Маракани је, у четвртак увече, пукла Звездина “петарда”. Црвено-бели су пружили сјајну партију у оквиру 2. кола групне фазе Лиге Европе. Учинили су све звездаше поносним и подсетили нас на славна времена, када је наша Црвена звезда харала Европом.

Овог пута, осим феноменалне игре и статистичких података и резултат је био на страни црвено-белих. Пулени Дејана Станковића савладали су чешког шампиона, резултатом 5:1 и заслужено се попели на друго место групе Л. Противничку мрежу су затресли расположени Ел Фарду Бен (два пута), Милан Гајић, сјајни Александар Катаи и Дијего Фалћинели.

Занимљиво је да је ове сезоне, Црвена звезда одиграла само две европске утакмице на стадиону “Рајко Митић” и у оба меча, постигла је по пет голова – против Европе 5:0 и против Слована 5:1. Такође је интересантно да је у оба меча прва два поготка постигао Ел Фарду Бен, који је на утакмици против Либереца уписао свој 101. наступ за црвено-беле.

Уписали су наши играчи прва три бода у овогодишњој групној фази Лиге Европе, али и нову победу у богату историју нашег клуба. Тријумф против Слована је најубедљивија Звездина победа у групним фазама европских такмичења, још од сезоне 2000/01, када је тај формат прихваћен.

Уколико узмемо у обзир све утакмице које је Звезда у својој историји одиграла на европској сцени, ово је такође један од најубедљивијих резултата. Свега 13 пута је Црвена звезда успела да изађе као победник из дуела са својим европским противницима, са више од четири гола разлике, што доприноси значају резултата постигнутог против екипе из Либереца. Осам пута су наши фудбалери постизали пет голова више од противника и то у мечевима против Диделанжа (0:5) 1957/58, Еспањола (5:0) 1961/62, Атлетик Билбаа (5:0) 1966/67, Комила (2:7) 1971/72, Авенира (1:6) 1974/75, Дандалка (0:5) 1988/89, Ниструа (5:0) 2003/04, као и ове сезоне, у 1. колу квалификација за Лигу шампиона, против гибралтарске Европе (5:0).

Три пута је разлика у головима била за седам већа у нашу корист, против екипа Хибернијанса (8:1) 1981/82, Колхетија (7:0) 1998/99 и Вентспилса (7:0) 2011/12. Два пута су црвено-бели однели победе над европским екипама са осам голова више и то против Линфилда (8:0) 1969/70 и Диделанжа 1957/58, а управо на тој утакмици је Црвена звезда остварила своју најубедљивију победу у европским такмичењима, са резултатом 9:1. Голове за наш тим су постигли Костић и Цокић (по четири пута) и прва Звездина звезда, Рајко Митић. Па чак ни наша златна генерација, која је покорила Европу, није успела да порази неког од противника у Купу европских шампиона са четири гола разлике.

Сигурни смо да ће наши фудбалери да наставе да решетају мреже противника, да постављају нове циљеве, да остварују нове резултате и да ће успети у мисији да Маракани врате славне дане.

The post Победа против Либереца међу најубедљивијим у историји appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment