Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

“Ковид“ коло Евролиге – Црвена звезда у Француској

Због великог броја заражених играча у француском тиму меч четвртог кола против Асвела који је био планиран у октобру није одигран и као нови термин пронађен је 11. новембар. Данас око 17:30 експедиција Црвене звезде је чартер летом отпутовала до Лиона одакле ће аутобусом прећи пут до преноћишта и дворане Астробал у којој ће меч бити одигран.

Током лета клупу Асвела  је од Звездана Митровића преузео Ти Џеј Паркер, дугогодишњи асистент и што је још важније брат првог човека клуба Тонија Паркера. Довели су неколицину нових играча (Пол Лакомб, Алерик Фримен, Мустафа Фол, Норис Кол, Кевариус Хејс и Вилијам Хауард) који са староседеоцима попут Шарла Кахудија, Антоана Диоа, Пола Лакомба и Дејвида Лајтија чине скуп добрих атлета и физички снажан тим.

Француска екипа је због проблема са корона вирусом до сада одирала свега четири меча од којих је добила само један, у прошлом колу на гостовању Басконији резултатом 88:86. Са процентом од 60% у шуту за два поена Асвел је за сада други најбољи тим такмичења. Такав проценат највише “иде на душу“ Фола (76%)  и Кахудија (69,2%). Насупрот томе у шуту за три поена су тренутно најлошији тим  Евролиге.  Тимски су на проценту од 30,3% при чему су упечатљиви учинци Кола (2-12), Фримена (1/7) и Лајтија (1-11) који генерално гледано могу много боље па нам остаје да се надамо да своју шутерску форму неће пронаћи управо против нашег тима.

У победи против Басконије нападачки  је бриљирао Мустафа Фол. Са 19 убачених поена (шут из игре 8/9) био је најефикаснији играч своје екипе.  Погледом на статистику пада у очи да је најефикаснији играч Басконије на поменутом мечу био Тони Џекири. Нигеријски центар је својој бившој екипи убацио 21 поен. Фол би могао да представља проблем и за нашу екипу пошто је са својом висином од 218 цм и снагом коју поседује веома незгодан противник за Терија и Рита па треба очекивати да када је он на терену са друге стране видимо Кузмића. Можда Обрадовић проба и са нижом петорком и на Фола “баци“ О’Брајанта који јесте нижи али је снажан и због нижег тежишта у односу на Фола може пробати да га избаци из рекета и тако неутралише.

Црвена звезда у овом тренутку има најлошији проценат за два поена у такмичењу (45,2%) и други је најлошији тим по броју асистенција (14,3 по мечу). Утакмица у Минхену је показала да црвено – бели, када проток лопте стане, у нападу потпуно зависе од два играча – Лојда и О’ Брајанта. Остаје нада да ће у Француској шутеви екипе бити праведније распоређени, да ће још неки други играчи пронаћи своје позиције за шут и да ће их искористити. Џекири је показао да је Асвел итекако рањив из рекета па и ту треба тражити своју шансу. У сусрету два тима који приближно дају и примају једнаки број поена сваки скок је битан, свака лопта може бити пресудна. Црвена звезда још увек нема победу на евролигашком гостовању при чему је на претходне две утакмице одиграла веома лоше у завршници. За гостујућу победу у Евролиги потребно је 40 минута добре, контролисане кошарке. Сутрашњи меч у Вилербану ће показати да ли је екипа Саше Обрадовића, у овом тренутку, способна за то. Својеврсно “Ковид“ коло Евролиге можда долази у невреме јер у петак у Београд стиже Реал али нема сумње да би евентуална победа у Француској била велики подстрек играчима Саше Обрадовића уочи изазова који следе.

4. коло Евролиге: Асвел – Црвена звезда мтс

Термин: Среда, 11.11.2020.

Почетак: 20:45 часова

Дворана: Астробал

 

 

 

 

 

Повезане вести

Leave a Comment