Moja Crvena Zvezda
БлоговиСвета

Како су ме везали за пругу и оставили….

Синоћ тако ја седнем пред компјутер, мало после 22 часова, уобичајена рутина и имам шта и да видим. Као да ме неко везао за пругу минут пре него што ће проћи воз и оставио ту. И тако, звекне мене локомотива. У таквом “удареном“ стању, почнем да бауљам, гањам, ко изгубљен… Епилог је познат. Није било истина. Ал мене локомотива добро ошамутила. Осетио сам се исто као што бих се осетио да је неко дошао и рекао: “Е, брате, како иде..Е да, продали смо ти дете, ‘оћемо сад на пиће“? Али, није више у томе поента, мада боли помисао. Синоћ сам то поделио са својим другом, исто страшан циган, као ви или ја. Рекао сам: “Све, све, ал не бих да о Фићу и Мићка за 100 милиона“. И не бих, заиста. Када бих се нешто ја питао. Немам никакав папир о дијагнози о неким псхичким сметњама, али у сваком прелазном року имам тенденцију да га добијем и то са више дијагноза. Плус она посебна, од конзилијума лекара, кад дан после пораза идем и певам за себе неку навијачку песму! Но, није сад то тема.

Синоћ је изашао тај текст. Наша је реалност да то дете, о чијим фудбалским квалитетима нећу да говорим, није апсолутно ништа криво. Фића Јанковић, кога не знам лично, али ипак имам толико пријатеља око њега који могу да вам спакују све о Фићи у једну реченицу. Интелигентан, вредан, талентован. Једно дивно дете у суштини. Дете које би свако пожелео. И наравно да нећу да говорим о његовом трансферу. Никада на овом свету нећу заборавити осећај када је ушао у игру против Вентспилса. Будућност је непредвидива, и можда ћу се покајати што ћу ово наглас рећи, али тада сам најјаче аплаудирао откад знам за Звезду. Не зато што је Филип Јанковић исто што и Црвена звезда, већ зато што је он део Звезде и ја ћу увек бити ту за њега. Мали вреди и само стрпљењем и временом ће то показати. Нама Звездашима остаје да га не кујемо у звезде док се не покаже и не стављамо му терет на леђа који он не може да носи. Остаје нам да аплаудирамо кад заслужи, звиждимо кад забушава. Не заборавите, он није само дете, он је Звездино дете. Станите иза њега као што бисте стали иза свог детета. И не само иза њега. Иза Жулета, Мићка, Ожеговића и осталих цигана доле на трави. Да. Коначно знам ко ми игра доле, зато што знам да ће да гине.

Nećeš ostati nikad sama...

Сад мало о нама! Довољна нам је једна вест да се међу собом посвађамо. Неко је синоћ потурио вест коју је потурио и дигла се кука и мотика, са правом. Ајд што смо се подгили, него што смо после неког времена почели међусобно да се прождиремо, крвимо, прозивамо. И наравно, док је Србина на кугли земаљској, биће неко да викне: “Доле влада“ или “Доле краљ“ или у овом случају “Управа напоље“. Као зрно песка, толико мала ствар је довољна да нас растури на ситне делове. Само једном сам доживео да видим Звездаше уједињене. ЗВЕЗДАШИ, МОБИЛИЗАЦИЈА. Кад је било тешко, кад је била фрка, много нас се одазвало. И трајало је. Сад, кад се лакше дише, можемо да се опет вратимо нашем послу, колективном пљувању из фотеље, револуцији, паметовању, јер смо у томе шампиони! Не треба нико да ћути и да гледа како ствари пролазе поред нас и да се прави луд, али будимо јединствени, од данас, па заувек. Потурају нам вести, свађају нас, покушавају све што се може покушати. Хиљаду је начина да се дестабилизује један велики клуб. Ударају где стигну. Не дајте им да нас раздвајају. Не дајте на клуб. Не дајте на једног од нас. Наша посла ћемо рашчистити тамо где је за то предивђено и кад дође време за то. Звезда на изборима неће остати сама и биће неко да је води, ко год то био. Толико нас има, да ће неко бити изабран.  До тада, станимо иза ових играча. Прво окупљање је почетком марта. Браните грб, јер наша деца сад играју доле. Браните дрес, јер га нико други сем нас, неће бранити. Будите тамо где вам је место, у вашој кући.

Питају ме, за кога навијаш? Одговарам: “Не навијам ни за кога, али знам зашто ме питаш, па ћу ти рећи. Ја Звезду волим и не само то. Ја је живим. Живим је сваки дан и живећу је до краја живота.“

Уједините се Звездаши! Сада и заувек!

 

Повезане вести

32 comments

Delija Milvoki феб 9, 2012 at 08:21

Sveto Svaka ti cast. Krenule su mi suze radosnice citajuci ovaj tekst.

Reply
MladenNk феб 9, 2012 at 09:06

Krenuce ti brale i ove druge suze dok god budemo u nebesima pricali o Zvezdastvu dok nam gomila nesposobnih gubitnika unistava klub

Reply
Pol Gaskojn феб 9, 2012 at 01:47

Objavili su da Jankovic ostaje I to je dobra vest,ali da li je on toliko znacajan?Sta je sa Ozegovicem,Djurickovicem. . .Gde su Srnici,Spajic?Da l je moguce da su pre dve godine,kao klinci,bili dobri za Zvezdu,a sada ih nema nigde?

Reply
Република Српска феб 8, 2012 at 16:50

Аууу Свето брате па уби брате са овим текстовима ал свака ти је Андрићева 😉

Reply
Secam se pobeda феб 8, 2012 at 16:49

Bari kao da je bio pre par dana, tako i Tokio. Ali pored tih meceva meni je najdraza pobeda u BG protiv Tbililisija, mnogi ce se pitati zasto. Kao prvo cak i sami smo pricali da ce biti borba za opstanak te sezone. Ipak smo stvorili tim od Zvezdine dece koja su se borila do poslednje sekunde. Tibilisi je bio tim kojeg bi trebalo da izbacimo vec u prvih 90 minuta a mi smo proslu tek u 180 minutu. Ali na tribinama se osecao Zvezdaski inat i mi smo voljom prosli, E sada imamo tim i jos da mi ne odustanemo i rezultati ce doci.

Reply
Nemanja Muslin феб 8, 2012 at 14:25

Ja sam od onih koji gledaju u svaku sitinicu.Secam se one pobede protiv Metalca od 5-0 ,gde pri rezultatu 1-0 metalac je imao precku i jos jednu neveorovatnu sansu,i posle kad sam rekao da nas tim ne igra dobro i da je imao srece,gledali su me kao budalu.I mnogo takvih utakmica je bilo.Ono sto zelim da kazem,dokle god je ova uprava na celu,zajedno sa svim ostalim nesposobnim za funkcije koje obavaljaju ( ukljucujem i Robija,bez obzira koliko ga volim kao coveka i znam da voli Zvezdu,to sto je on voli nista nam nece pomoci ) nema nama napretka.Imamo mnogo dobar tim trenutno,to niko ne moze da mi kaze da nije,ali ako se pravilno ne radi snjim dzaba sve ! Imali smo slucaj sa Realom,koji sve dok nije dosao novi predsednik i Murinjo kao trener ,i pored dobrih igraca nisu znali gde se nalaze ( jes da jos ne mogu da pobede Barsu,ali prvi su ,titula je valjda ono najbitnije ) !Ubitacna kombinacija bi bila Dzaja-Muslin ,ma koliko se oni ne podnosili,oboje ih najvise cenim !

Reply
realno феб 8, 2012 at 15:19

Sve je istinito i lepo napisano, u slovo !!!

Reply
Saša феб 8, 2012 at 15:50

Кад већ памтиш ситнице што ниси запамтио како смо их убили у купу игром и шансама али нам се није дало? Што ниси запамтио кад су нас пребили на дербију за титулу? Јеси ли запамтио лактове и ударце без лопте који су им били дозвољени? Те ситнице које памтиш су одлучиле да они узму дуплу круну а не ми. Да су ситнице одлучиле другачије ти неби помињао ни Металац ни било шта друго. Дизао би Робија у небеса.
Буди навијач и навијај за клуб. Подржавај га без резерве и не мрачи без потребе. Или мислиш да си својим коментаром дао неки допринос клубу?

Reply
Nemanja Muslin феб 8, 2012 at 16:44

Mi vec 5 godina nemamo srece u derbiju,dobijamo batine ? ! Daj molim te…koliko smo samo ranije derbija dobijali na isti nacin kao oni sada…oni napadaju,dodje pjana,zigic ili ko vec i gol ! ovo sto se sad radi na taktickom planu je smesno…a sto se tice Robija,nisam ga nikad dizao u nebesa kao trenera,ni posle ventspilsa,jos kada je dosao,ja sam pricao da on nije trener za Zvezdu i dalje to tvrdim .,da je neiskusan,improvizuje sa ekipom kao da je ovo mancester pa da imamo takve igrace…nisam od onih koji ne menjaju misljenje,ali za svo ovo provedeno vreme Prosinecki me nije uverio u onu drugu pricu…smatram da ima mnogo pre svega iskusnijih,boljih trenera,sa adekvatinim autoritetom,i trenera koji iza sebe imaju rezultate ,i koji mogu pomoci Zvezdu po pitanju rezultata ! Jer od kada je dosao Prosinecki zajedno sa ovom da ih nazovem upravom,sve se svodi na pusta obecanja !

Reply
Aston феб 8, 2012 at 18:07

A sta ti mozes da obecas i da pruzis zvezdi

Reply
Nemanja Muslin феб 8, 2012 at 19:15

Vidis,ja kao pojedinac ne mogu nista . Jer kada jedan od navijaca izadje pred medije,i kaze kako je sve u redu,a ono nikad gore po Zvezdu,sta ja tu mogu?! Ja odavno ne idem na sever,jer su neki zauzeli da govore u ime svih nas ,e meni to smeta ! a sada da odem ispred markane i da se derem,ili ce me gledati kao budalu,ili ce poslati nekog da me izbaci.

Saša феб 8, 2012 at 18:07

Навео сам ти примјере за та два дербија. Оба смо изгубили и то остаје да се памти али нико неће рећи због чега. Чак ни ти који кажеш памтиш све ситнице. Е па сјети се како лопта погађа у главу Тејга који је у офсајду. Да не помињем дерби за титулу на пашњаку кад на 0:0 не суде пенале над Кадуом и Лазетићем. Ево, само у та три дербија смо изгубили три трофеја.
Што се тиче тренера, опште се ту не ради о томе да ли је Роби добар тренер или не, ради се о теби. Па шта и да је Роби лош тренер? Треба сви да мрачимо и отежавамо посао “незналици“? Размисли мало да ли је он бољи тренер него што си ти навијач. Али размисли у себи. Па на шта би личило да он почне јавно да кука како има слабе играче и како он мисли да је све узалуд? Ти би га први пљунуо. А он је скупио м..а и бори се као лав. Бори се и ти.

Reply
Nemanja Muslin феб 8, 2012 at 19:08

.Inace mi smo titule gubili u mnogo manjim utakmicama,(javor,spartak,sloboda ,oces da kazes i da nas je tu sreca izdala ?!…)…a inace trener igra veoma bitnu ulogu,veruj mi,nije kako kazes da nema veze da li je dobar ili ne ! i niko od njega ne ocekuje da izadje i da kaze nemam tim ( a rekao je ranije nekoliko puta ) ali ako tako gledas,ne treba ni da nam daje neke lazne nade,ako vec nema tim za takva dela ?!

Aston феб 8, 2012 at 16:49

Bravo Sasa podrzavam svaku rec,smaraju ovi znalci i strucnjaci,nemoze da svate da su samo navijaci, a ne strucnjaci

Reply
Nemanja Muslin феб 8, 2012 at 16:53

Ja samo iznosim misljenje,tebi to moze da se svidja i ne svijdja ! A vreme ce pokazati ko je u pravu.A meni nece biti problem,da ako su takvi kao ti u pravu,da kazem ja sam pogresio ,izvini.

Reply
Aston феб 8, 2012 at 18:19

Nemanja jedno je sedeti za kopom i palamuditi i pricati. Pa ako budes upravu onda na sav glas.

A drugo je kad je nesto u minusu ili kad je igra u autu pa uzmes zasuces rukave u teskom vremenu kao Robi.

Velika je razlika izmerdju njegove i tvoje muke veruj mi.

deki феб 8, 2012 at 18:01

Sale brate, pretera ga… bas smo zbog par lakata izgubili titulu!? I u pravu je decko, Robija volimo, to nije sporno, znamo ko je i sta je i sta je uradio za zvezdu, ali sto da ne kazemo da nije za zvezdu trenutno?? jel to toliko strasno? Samo zato sto nema iskustvo, nista drugo nije u pitanju… I po stoti put pitam sto ne pomognemo momcima u kosarci?? I oni su deo zvezde… Ovo su tvoje reci „Budi navijač i navijaj za klub. Podržavaj ga bez rezerve i ne mrači bez potrebe. Ili misliš da si svojim komentarom dao neki doprinos klubu?“

Reply
Saša феб 8, 2012 at 19:18

Деки ево ти линк па погледај.
http://www.youtube.com/watch?v=9GMk7RusGZ0&feature=related
Не могу да нађем снимак свих спорних ситуација са 140 дербија али сјети се пребијања Евандра. Сјети се лакта Крстајића на скроз другој страни терена. Такође и гажење играча без лопте. За то иде црвени. Ако га не добијеш јасно ти је стављено до знања да можеш да радиш шта хоћеш. О тим ситним али јако важним детаљима и причам.
Што се Робија тиче ја ти тврдим да има далеко веће фудбалско знање од рецимо Љупка Петровића. И те `91 било је оних који су мрачили након 1:1 против Грасхоперса на Маракани. Замисли шта би било да смо га отјерали?

Reply
MladenNk феб 8, 2012 at 15:58

Slazem se u svemu osim da imamo tim. Sve je to sad upakovano u finu foliju, uzmimo za primjer Milivojevica-stavljam glavu na panj ako on bude pojacanje kao sto se prica. Stojic ga je dobro nafilovao prije prodaje kao kad nam je Kaludjerovica uvaljivao pa se sad o jadu zabavismo da ga se ratosiljamo. Postujem ja price o slozi, jedinstvu i vjernosti, ali ako godinama klub propada jer ga vode ultra – neznalice, publika ce sama od sebe da ode. Mora se nesto i ponuditi da bismo stekli nove navijace u zadrzali postojece.

Reply
Александар М. феб 8, 2012 at 14:09

Ma ovaj Sveta… Pred Ren nas ohrabruje posle Rena tesi. Malo malo pa ubaci tekst, njemu normalno tebi dodje da zaplaces. Svaka cast Sveto!

Reply
Sveta Predić феб 8, 2012 at 14:17

Eto,i to je Crvena zvezda.

Reply
Delija феб 8, 2012 at 19:31

Rekao sam ja…Sveta BOG…Svaka ti cast majstore, samo nastavi tako

Reply
Nenad феб 8, 2012 at 14:02

Bravo!

Reply
Saša феб 8, 2012 at 13:51

Одличан текст. Препоручујем га као терапију свим дежурним хејтерима.

Reply
милпар феб 8, 2012 at 13:16

Колика је штета на возу? 🙂

Reply
Sveta Predić феб 8, 2012 at 13:19

Тотална! 😀

Reply
collonelo феб 8, 2012 at 13:01

Brate a mozes meni nekad da napises sastav za pismeni ?? 😀 😀 Odlicno pises matori 😉

Reply
Sveta Predić феб 8, 2012 at 13:02

хахах.нећеш бити први који је “украо“ и искористио неки текст да добије добру оцену. Дух Звездаштва.

Reply
Kizami феб 8, 2012 at 13:10

procitao sam tekst, ali ova pruga i ta lokomotiva podseca me na klip sto sam gledao na http://www.mracnjak.com(koji izgleda trenutno ne radi) samo sto onaj nije ustao vec je u komadima razbacan po pruzi ili prugi——> po njivi xD

Reply
Sveta Predić феб 8, 2012 at 13:12

Важно је да си прочитао текст.Ма где да ме баци једна локомотива.Ми смо цигани,најјачи смо најјачи!

Reply
Mracnjak феб 13, 2012 at 18:40

Radi, radi… 😉

Reply

Leave a Comment