Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Европа и свет упознали Црвену звезду из потпуно другог угла

Директор Црвене звезде мтс Филип Сунтурлић дао је ексклузиван интервју за један од најеминентнијих кошаркашких магазина у Европи ‘’AdB Hoops’’, интервју који доноси много занимљивости из свакодневног живота великог клуба, поготово у ово тешко време, током трајања пандемије Ковид-19 вируса.

Филип Сунтурлић је најмлађи генерални менаџер у Евролигиној породици. Тај податак и не треба да чуди јер је клупска политика од доласка Небојше Човића на чело клуба таква да прилику добијају млади и школовани људи. Предуслов за рад у Црвеној звезди данас је управо то, као и љубав према црвено-белим бојама, енергија и жеља да сваки наредни дан београдски гигант направи бар један корак напред.

Сунтурлић је од 2011. године био на позицији директора маркетинга и био важан део у издизању Клуба и почетку златне ере црвено-белих (у том периоду београдски гигант се вратио на елитну европску кошаркашку сцену и освојио више од 10 трофеја). У марту 2018. године, добио је позив, а и постао део Евролигине радне групе, која је радила на стратешком развоју на пољу маркетинга и бизниса Лиге. Те исте године, 2018. постављен је од највиших тела Клуба на позицију генералног менаџера КК Црвена звезда мтс. Већ у првој сезони на новој функцији, Сунтурлић је са својим тимом успео да врати титулу шампиона АБА лиге, предводи клуб у освајању и титуле шампиона Србије по пети пут у низу и да се пласира у Евролигу после годину дана паузе!

Сезона 2020/2021 је његова трећа на овој функцији, а клупски успеси, поготово у сезони 2019/20. били су најбоља могућа референца за престижни кошаркашки магазин ‘’AdBHoops’’ који је Сунтурлића позвао да говори о Црвеној звезди из његовог угла и представи фантастичан успех који је Клуб остварио у прекинутој сезони, освојивши сребро у такмичењу свих клубова баш на пољу маркетинг и бизнис стратегије, за коју је и он сам у радној групи Евролиге постављен 2018. године. Сунтурлићева прича нашла се у истом броју са бројним великанима европске и светске кошарке. Поменућемо Димитриса Итудиса који је имао ауторски текст на тему ‘’Игра у транзицији’’ и генералног секретара ФИБА Андреаса Загклиса који је са главним уредником Ђорђом Гандолфијем говорио о будућности кошарке.

И нема сумње да ће Звездаши, али и цела кошаркашка јавност моћи из наредних редова да сазнају више о Црвеној звезди из неког другог угла и то од човека који предводи млади и енергични менаџмент црвено-белих.

Кошарка је један од најпопуларнијих спортова у Србији, за многе од нас најпопуларнији спорт који представља више од игре. Управо због тога је Србија позната као земља кошарке. У сваком случају, развијати садржај који је повезан са нашим спортом и навијачима није лак задатак. Као што сви знамо, играчи, тренери и сама дешавања на терену су оно што се највише прати. Највећи разлог што је то тако јесте менталитет нашег народа. Схватили смо да је неопходно да развијемо и остале ствари и креирамо садржај који ће проширити видике просечног кошаркашког и спортског навијача, који редовно долази на утакмице. Навијачи данас траже и додатни садржај. Такође, креативни приступ отворио је потпуно нове могућности за потенцијалне спонзоре и партнере, па смо корак по корак долазили до ситуације да можемо да остваримо додатне приходе, али и креирамо нешто што ће омогућити навијачима додатно уживање на утакмицама. Све те иновације и нови садржаји учинили су нас популарнијим за нове партнере и приближили корак ближе циљу – да постанемо самоодржив систем. Клуб који зависи искључиво од сопствених прихода. Ту долазимо до полазне тачке. Понекад резултати нису задовољавајући, па је управо из тог разлога важно да понудимо нешто навијачима што ће их без обзира на све остале околности изнова привлачити.

У Србији чак 65% популације навија за Црвену звезду (укупно око 7.5 милиона становника) и преко два милиона људи у дијаспори. Наравно, потребно је креирати различите садржаје како бисте допрли до сваког од њих, да схватите шта је оно што ће проузроковати интеракцију са њихове стране. Не желимо само да имамо велику базу навијача, већ активне присталице који ће учествовати у свакодневним активностима и раду Клуба. Један од начина да то остваримо је креирање лојалити програма и система чланства у коме смо за две године, од 2018. до 2020. године дошли до цифре од 5.000 чланова. Они су информисани о свим дешавањима на дневној бази. Такође доста се инвестира у продају артикала, па тако наша званична продавница из године у годину напредује и повећава свој потенцијал. Ове сезоне очекујемо још боље резултате јер смо направили неке промене за које верујемо да ће бити прави потез.

Јако нам је драго да смо од стране Евролиге и кошаркашких организација из две најјаче кошаркашке лиге у Европи препознати као Клуб који много улаже у свој бренд, маркетиншке активности и комуникацију. Награда и друго место представљају нам велики подрстрек и потврду да се прати све оно што смо радили не само прошле сезоне, него у претходном периоду (од осам година). Све то је допринело стварању модерног Евролигаша који је на истом нивоу са осталим реномираним члановима евролигашке породице. У последњих осам сезона освојили смо прво бронзану награду за најбољу маркетиншку и бизнис стратегију, а у прошлој сезони и награду за другу најбољу маркетиншку кампању. Сложићете се, јако добар резултат.

Назив кампање која је проглашена за другу најбољу у конкуренцији свих клубова Евролиге и Еврокупа је “Together We Stand, Together We Can – Заједно стојимо, заједно можемо”.

Све је било повезано са великом годишњицом, 75 година Клуба и велике традиције. Креирали смо кампању са циљем да промовишемо Црвену звезду и шта она значи за све навијаче. Кренули смо од Калемегданске тврђаве, места које има огромну симболику за Клуб и које представља европску колевку кошарке, на коме су многи славни играчи и тренери направили прве кораке и започели своје кошаркашко путовање.

Цигле су биле симбол играча, тренера, навијача, симпатизера, свих оних који су креирали заједницу и један систем, којим Клуб може да буде компетитиван у Евролиги. Свака активност била је интегрисана у кампању и визуелни идентитет – долазак играча, промоције на теренима на Малом Калемегдану, кампања за сезонске карте, дизајн и брендинг хала, продаја артикала, активације у Фан зонама, програм на полувременима утакмица, увод и 3Д програм у утакмице… И све то је доживело кулминацију на прослави рођендана на утакмици Евролиге против Макабија, одржаној 6. марта. Креирали смо специјално дизајниране реплике дресова посвећене Златној генерацији која је освојила Куп Победника Купова (европски трофеј) 1974. године. Покренули смо Клуб 100 и наградили све кошаркаше са 100 и више утакмица одиграних у дресу црвено-белих. Перформанс пре утакмице и пројекција на терену је била посвећена годинама успеха, многобројним трофејима и генерацијама које су стварале историју Клуба. Такође, представили смо и нову песму посвећену Клубу коју је креирао познати музичар Никола Демоња.

Ми представљамо Клуб који је уско повезан са кошаркашким почецима на овим просторима. Као што већ знате, Бора Станковић, Александар Николић, Небојша Поповић, Радомир Шапер (познатији као “Четири оца Југословенске кошарке”) су оснивачи КК Црвена звезда. У комбинацији са јединственим теренима подно тврђаве (Калемегдан), чини наш Клуб јединственим и управо то је довољна мотивација и материјал да се креира незапамћена презентација и представљање нашег Клуба.

Оно чему тежимо је да КК Црвена звезда мтс буде први Клуб у региону са буџетом који је одржив и зависи углавном од комерцијалних и маркетиншких активности Клуба, са минималним учешћем јавних стејкхолдера. Поносни смо на чињеницу да смо у сезони 2019/20 имали 7.000 продатих сезонских карата, реализовали низ нових и креативних ствари, побољшали комфор у самој хали и креирали садржај који је до сада био невиђен на овим просторима на једној спортској приредби (активности пре утакмица, фан зоне, програм на полувремену, ВИП лаунџ програм…). Све те активности су нешто потпуно ново за навијаче у Србији, међутим наша највећа победа представља чињеница да су оне постале нешто што је потпуно очекивано и нормално за утакмице на којима је Црвена звезда домаћин у Евролиги.

Можемо кроз пример да прикажемо напредак. У 2012. години смо себи поставили циљ да повећамо приход од продаје сезонских улазница и први степеник је био да дођемо до цифре од 2.000 сезонских улазница. Сада, 7 година касније ми имамо 7.000 улазница. Напредак је очигледан. За нас, приход од тикетинга је једна од најважнијих ставки на основу које планирамо буџет за сезону. Разврстали смо пакете улазнца за студенте, најмлађе (Звездаш јуниор програм), људе мањих платежних могућности (који не могу приуштити сезонску улазницу), Скај бокс пакете, улазнице за ВИП Лаунџ… и резултати су такви да смо остварили рекордну продају.

Наша највећа снага лежи у људима који чине менаџмент, који је један од најмлађих у Евролиги. То су млади људи који разумеју ситуацију и имају визију како треба да изгледа модеран и уређен систем. Наравно, постоји још много тога што треба да научимо и урадимо, јер као што знамо бизнис део спортскх догађаја је јако важан и стално напредује. Поправили смо услове генерално, отворили видике у погледу организације догађаја у индустрији спорта и учинили наше навијаче срећним и задовољним, што је задатак број 1 за све нас. Могућност да имате максималан комфор и да се забавите током утакмице у Србији су нова нормалност захваљујући Црвеној звезди. Од сезоне 2011/12 константно напредујемо на том пољу у свим аспектима.

Пар речи о различитом типу активности који чине нашу утакмицу јединственим доживљаљем за навијаче:

Када дођете на утакмицу можете видети ФАН ЗОНУ са различитим типом садржаја креираним за све људе који долазе у Арену. Са нашим називним спонзором смо реализовали доста активација, ИДЕА је називни спонзор програма за најмлађе, па су и активности на том пољу прилагођене њима. У сарадњи са партнером Евролиге, компанијом „7DAYS“ смо реализовали активацију Интерактивно огледало, по први пут у Европи и у кошарци (после НФЛ франшизе Далас Каубојс). Дакле, од момента када уђете у Арену, можете пронаћи нешто што је из ваше сфере интересовања и провести квалитетно време са пријатељима.

Свака утакмица у Арени је имала свој уводни програм и представљање екипа кроз 3Д пројекцију на паркету. Одиграли смо 12 утакмица и имали 12 тематски другачијих програма, што је до сада невиђено не само у региону, него и у Европи.

Имали смо много заинтересованих партнера за учешће у програм на полувременима и паузама на утакмицама, па смо организовали “лутрију” за њих. На почетку сезоне се одржава и свако онда може да планира своје активности и активације у паузама. На тај начин смо се осигурали да ће бити иновативни, продуктивни И да ће навијачи уживати у додатном садржаји, али и освојити неке лепе награде. Телеком Србија, ИДЕА, „Hell energy“, „Old Spice“, „Europcar“, Лутрија Србије… сви они су узели учешће у креирању додатног програма на утакмицама.

Поред тога, свака пауза на утакмицама имала је ИДЕА ФАН камера програм – данце, кисс и бонго камеру. У наставку паузе на полувремену својих пар минута имала је и чирлидинг група Клуба да представи нове кореографије.

Све ове активности учиниле су догађај јединственим, а навијачима изазивале осећај да једва чекају следећу утакмицу.

На све учињено смо јако поносни, али наш менталитет смо градили тако да никад до краја нисмо задовољни са оним што смо остварили. Не обећавамо превише, трудимо се да урадимо све што кажемо, а померање граница је наша обавеза.

Штарк Арена је најбоља хала у региону и једна од највећих у Европи. Нажалост околности су такве, па је Арена део Цовид програма, јер је здравље на првом месту. Ову сезону смо стартовали у мањој хали коју сматрамо нашом кућом, хали Александар Николић. Велики изазов је пред нама, али тако је свима. Направили смо добар тим, коју са клупе предводи легенда клуба, тако да желимо да креирамо систем који ће у будућности доносити много успеха. Наши навијачи су још једном потврдили да су најбољи у Европи. У септембру смо започели продају сезонских улазница, пакете за 10, 20 и 30 утакмица у сезони 2020-21 (навијачи су обезбеђени, тако да оно што не буду искористили у текућој сезони, преноси се на следећу). Готово 2000 њих је обновило сезонске улазнице. Осећамо њихову енергију на сваком кораку, много значи екипи, али и тренеру. Навијачи су један од најважнијих делова наше приче. Они су инспирација за нашу кампању за актуелну сезону – црвено-бела ДНК и линија живота, две ствари које најбоље описују црвено-белу породицу. Управо та веза између навијача и Клуба је нешто по чему смо препознатљиви.

Црвена звезда има светлу будућност. Не зато што је тренутно “златна ера” резултатски гледано у домаћим и регионалним такмичењима, као и учешћима у Евролиги, већ због стандард који је постављен и система који је створен, где се тачно зна како желимо да се Клуб развија у будућности. Спремни смо да заједно са младим и образованим људима, који чине менаџмент Клуба, да наставимо да учимо сваког дана, пратимо трендове и подигнемо Клуб на још већи ниво.

Крај

И то је Црвена звезда. Место где сваки појединац уз вредан рад може да напредује до великих висина. Вредан рад, енергија и амбиција су готово једини предуслови, а како и сам Филип Сунтурлић истиче у претходним годинама имао је велику привилегију да у заједничком раду са председником Црвене звезде Небојшом Човићем и претходником на позицији генералног директора Давором Ристовићем пуно научи.

Живот Црвене звезде у претходној декади је уско везан за Евролигу, а самим тим се створила прилика Сунтурлићу да сарађује са Едом Скотом (ЦОО Евролиге) и учи. Такав је и сваки наредни дан у Црвеној звезди, прилика да се научи од најбољих у свом послу, а резултати менаџмента Клуба са Малог Калемегдана на терену, али и на пољу маркетинга и бизниса довољно говоре у прилог томе.

Онлине верзију овог броја магазина ”AdBHoops” можете пронаћи на следећем линку:

http://www.flippubs.com/publication/?m=62245&i=685112&p=3

The post Европа и свет упознали Црвену звезду из потпуно другог угла appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment