Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

Звездино пролеће – 17. пут

Утакмица 5. кола групне фазе Лиге Европе, између Звезде и екипе из Немачке завршена је резултатом 0:0. Наши момци су у претпоследњем колу овогодишње групне фазе успели да обезбеде још једно Звездино “европско пролеће” – 17. пут у историји клуба рачунајући сва европска такмичења.

Црвена звезда је свој први меч на европској сцени одиграла давне 1956. године, против холандског Рапид Харлема и већ те сезоне је успела да презими у Европи. Одличан Звездин тим је тада стигао до полуфинала Купа европских шампиона, али га је ту зауставила Фиорентина, одневши три бода са Маракане. После сјајног старта у такмичењима Старог континента, Црвена звезда је уписала бројне наступе, голове и победе на евро-сцени. Одмеравала је санге са највећим фудбалским клубовима света и сама постала један од њих!

Већ наредне сезоне је Звезда поново обезедила “европско пролеће”. У четвртини финала Купа европских шампиона састала се са екипом Манчестер Јунајтеда. После пораза на гостовању, црвено-белима реми од 3:3 није био довољан за пролазак у наредну фазу такмичења.

Треће “европско пролеће” су звездаши славили две године касније, сезоне 1961/62. Пут црвено-белих ка трофеју је прекинула Барселона у полуфиналу Купа сајамских градова. И наредне сезоне се Звезда изборила за пласман у пролећни део КСГ-а. Међутим, у четвртини финала је Рома била за гол боља у међусобним деуелима, па је наставила даље такмичење.

Пет година касније, у сезони 1970/71, двоструком победом над Ута Арадом, у осмини финала Купа европских шампиона, Звезда се вратила на европску пролећну сцену у пуном сјају. Тог пролећа је у оквиру полуфинала КЕШ-а одмерила снаге са Панатенаикосом. После убедљиве победе од 4:1 на Маракани, очекиван је сигуран пролаз у даљу фазу такмичења, али је после резултата од 3:0 на гостовању, грчки првак прошао даље. И следеће сезоне су се црвено-бели изборили за пролеће у Европи, али их Тотенхем у децембру 1972. године спречева да то ураде трећи пут за редом.

Већ у сезони 1973/74, двоструком победом над Ливерпулом резултатом 2:1, Црвена звезда слави своје седмо “европско пролеће”. Те године је у четвртини финала КЕШ-а ривал био Атлетико Мадрид. Шпански клуб је био знатно бољи, па је он наставио је борбу за трофеј.

Уследила је још једна сјајна сезона црвено-белих. Прошавши Паок и Авенир у јесењем делу такмичења, Звезда себи обезбеђује пласман у четвртину финала Купа европских шампиона, где је одмерила снаге са славним Реал Мадридом. Обе екипе су славиле на домаћем терену и то идентичним резултатом од 2:0, па су о томе ко ће проћи даље одлучивали пенали. Звездини играчи су се показали као бољи и прецизнији извођачи једанаестераца, али их је Ференцварош зауставио на корак до финала.

Још спремнији су црвено-бели дочекали девето Звездино пролеће, у сезони 1978/79. Савладали су Динамо Берлин И Спортинг Хихон, па је последња препрека на путу до “европског пролећа” био Арсенал. Победом у Београду и ремијем у Лондону је Звезда прошла даље. У четвртини финала КЕШ-а савладан је Вес Брович Албион, затим у полуфиналу Херта, па су прво европско финале црвено-бели играли против Борусије Менхенгладбах. Нажалост, после ремија на Маракани, Борусија тријумфује минималним резултатом и оставља Звезду без трофеја.

Већ у сезони 1980/81, црвено-бели поново дочекују пролеће у Европи. Тада их је у четвртини финала КЕШ-а зауставио Интер. Слично је изгледала и наредна европска сезона црвено-белих. Ново “европско пролеће”, али је овог пута пласман у полуфинале КЕШ-а спречио Андерлехт.

У сезони 1985/86, Црвена звезда је поново презимела у Европи. Тада је у оквиру четвртине финала Купа победника купова изгубила на Маракани од Атлетико Мадрида, па им нерешен резултат у Шпанији није помогао. Тринаесто по реду Звездино пролеће је било у сезони 1986/87. У марту месецу је Звезда дочекала велики Реал Мадрид и победила сјајним резутатом 4:2, али после утакмице у престоници Шпаније и два гола Реала, није успела да се пласира у полуфинале КЕШ-а.

А онда је уследио најзначајнији и најславнији период у историји нашег клуба. У сезони 1990/91, Црвена звезда не само да је презимела у Европи, већ је и покорила! Победом над Олимпиком из Марсеја у финалу КЕШ-а, после чувених пенала, Звезда је постала шампион Европе. Црвено-бели тим се није ту зауставио. Већ наредне сезоне се попео на кров света, победом у утакмици против Коло-кола, а одиграо је и бројне утакмице на пролећној евро-сцени.

После тога су Звездаши дуго чекали на Звездино европско пролеће. У сезони 2017/18, наш тим је успео да се пласира у групну фазу Лиге Европе. Играли смо са представницима најјачих лига на свету. Невероватан тим који је предводио Владан Милојевић, изборио се са енглеским Арсеналом, немачким Келном и белоруским Бате Борисовим и обрадовао је армију навијача црвено-белих европским пролећем, после скоро четврт века. У шеснаестини финала Лиге Европе смо се састали са екипом ЦСКА из Москве. Било је нерешено у Београду, али је ривал минималном разликом тријумфовао на свом терену.

Сведоци смо једне невероватне сезоне црвено-белих. Звездина машина обара све рекорде! По други пут у претходне четири године, гледаћемо нашу Црвену звезду у европским окршајима и на пролеће. Забележен је само један пораз у овогодишњој групној фази ЛЕ. Наша екипа је савладана резултатом 2:0, на гостовању Хофенхајму, али су после тога уследили три победе и један реми. Максималан учинак црвено-бели имају против Гента, ремизирали су против Хофенхајма на Маракани, убедљиво су савладали Либерец на првој утакмици, а преостаје нам да видимо како ће се снаћи у последњем колу, на гостовању у Чешкој. Тако је освојено невероватних десет бодова, што је рекорд међу српским клубовима, још од када се играју групне фазе. Тако су црвено-бели обезбедили 17. Звездино европско пролеће!

The post Звездино пролеће – 17. пут appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment