Moja Crvena Zvezda
Блогови

И ми Фићу за Европу имамо

Уколико сте мислили да ће овде бити речи о фудбалу, да, били сте у праву. Ако сте уз то даље размишљали да ће овде бити речи о фудбалском умећу једног Фиће, нисте се ни ту преварили. Али ако сте у даљој анализи наслова нагађали да ће бити још један у низу чланака о младом Филипу Јанковићу – Фићи, бићете само у праву у полувремену.

Ми причамо о једном другом Фићи, са којим, осим фудбала и заједничке клупске црвене боје, нема даљих поистовећивања. Представљамо једног изузетно стартног штопера, нападача, бека, голмана… Фића који је уместо крампона на копачкама носио крампоне на четири точка.

Средином седамдесетих година прошлог века у Бразилу рођена је идеја да се фудбал игра на један другачији начин у складу са све већом популаризацијом аутомобила. Ауто стаза замењена је фудбалским игралиштем, фудбалер замењен машином и два наизглед неспојива спорта, ауто-мото спорт и фудбал стопили су се у један нови спортски израз назван аутобол.

Можда се они старији који прате спортска дешавања и сећају овог својеврсног аутомобилско-фудбалског феномена, али мало је позната чињеница да је прва аутобол утакмица у Европи одржана у Београду пред око 1500 гледалаца.

Шупут и Симоновић
Шљиванчанин, фото: "Новости"Шефик, фото: "Новости"Jasna ŠekarićFK Šahtjor Soligorsk

На ташмајданском стадиону маја 1978. године у новом спорту на овим просторима снаге су одмериле екипе Црвене Звезде и Београда. Екипа Црвене Звезде забележила је победу након 70 минута игре, односно вожње, након што је била боља у извођењу ауто-пенала над екипом Београда, те је резултат био 8:7 за црвену екипу (у регуларном делу 7:7). Одлучујући погодак за екипу у црвеним Фићама донео је чувени шампион аутомото спорта на нашим просторима Павле Комненовић.

Фиће су одавно сишле са фудбалског терена и са производних трака код нас, али ако некада приметите неког de luxe црвендаћа од 750 кубика на терену у вашем крају загледајте мало, можда је баш то једна ташмајданска Црвена Звезда на четири точка.

Црвена Звезда (црвени аутомобили): Комненовић, Басараба, Драгосавац, Креча
Београд (бели аутомобили): Томић, Матошевић, Доброхотов, Славковић

Стрелци: Комненовић 4, Басараба 2 и 2 аутогола Доброхотова за Црвену Звезду, Томић 3, Доброхотов 2, Матиошевић 1 и Славковић 1 за Београд

Судија: Бранимир Перић

НАПОМЕНА: Сајт МЦЗ не препоручује покушаје одигравања пасева са црвеним Фићама због могућности настајања евентуалних ауто-спортских повреда у виду сломљеног светла, мигавца и сличног.

Слике преузете из издања Аутомагазина, аутор Милош Цветковић
Видео преузет са YouTube, аутор Драган Станић

Повезане вести

7 comments

Danubeshark феб 9, 2012 at 12:45

U ,od nedavno zatvorenom, kultnom mestu za ispijanje piva i slusanje dobre muzike zvanom „Kornjaca“ na tasmajdanskom stadionu stajali su posteri sa ove „tekme“. Mislim, ako neko zna…
Inace, zimi se stadion pretvarao u klizaliste. Moji roditelji su se tu upoznali.
Keva kaze da je snimila matorog zbog strikanog crveno belog sala, a ne zbog toga sto je naj cesce padao od svih ljudi tamo 🙂 .
I ja sam svoje detinjstvo proveo na Tasu jureci za loptom. Puno lepih uspomena…

Reply
Zvezdomanija(f.Haker) феб 9, 2012 at 11:08

Odlicno zezanje.Bravo.

Reply
Saša феб 9, 2012 at 11:03

Феноменално. Какви мајстори.

Reply
srdjan феб 9, 2012 at 10:49

Poštovani građani i gosti Beograda,

Pozivamo Vas da nam se prikljupljanju potpisa za ukidanje odluke o obaveznoj validaciji mesečnih i drugih pretplatnih karata u javnom gradskom prevozu Beograda. Dajte svoj glas na adresi http://www.peticije24.com/bus_plus_zivot_minus_stop_validaciji_mesecnih_karata

Reply
SARMA феб 9, 2012 at 10:49

Jedan je Peca Dobrohotov!!!

Reply
Selektor феб 9, 2012 at 10:33 Reply
Селектор феб 9, 2012 at 10:01

Sjajno, svaka cast 😀

Reply

Leave a Comment