Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Звезда најбоља на Балкану

Црвена звезда наставља да ниже успехе и у новој години. Захваљујући прошлогодишњим резултатима у квалификацијама за Лигу шампиона, Звезда је за једно место ближа врху листе најбољих клубова у историји најелитнијег европског такмичења. Наш клуб се сада налази на 21. месту, а за собом је оставио великане као што су Пари Сен Жермен, Рома и Олимпик из Марсеја.

УЕФА на крају сваке године објављује листу најуспешнијих клубова у историји најелитнијег такмичења Старог континента. Некада је то био Куп европских шампиона, а данас је Лига шампиона такмичење које окупља најбоље тимове на европској фудбалској сцени. Клубови се бодују на основу остварених резултата у наведеном такмичењу. Победа, и она после продужетака, се вреднује два бода, док су за нерешен резултат или утакмице решене пенал серијом клубови награђени бодом.

Звезда се налази на 21. месту листе најбољих европских клубова, са 165 освојених бодова. Прошлогодишњим победама у квалификацијама за Лигу шампиона над екипама Европе и Тиране, “прескочила” је Глазгов Ренџерсе и попела се за једно место више у односу на листу из 2019. године. Сада је на корак од топ 20 екипа у историји најелитнијег такмичања Европе. То је чини најуспешнијим српским клубом, будући да се наш вечити ривал налази на 40. месту, а екипа Војводине тек на 198, али и најбољим клубом на Балкану, јер су Олимпијакос, Динамо Загреб и други балкански клубови ниже пласирани.

Црвено-бели су у такмичењу које окупља најбоље екипе Европе учествовали у 26 сезона и одиграли укупно 143 утакмице. Као победници су изашли из 67 мечева, ремизирали су 31 пут, а изгубили 45. Славили су 260 евро-голова, док су противници успели да савладају наше голмане 194 пута. Наш музеј краси нешто чиме тек 22 клуба са ове листе, која их броји преко 500, могу да се похвале. Незаборавне 1991. године Златна генерација Црвене звезде је на Маракану донела “ушатог” и попела Звезду на сам кров Европе.

Реал Мадрид је неоспориво краљ европског фудбала. Он се налази на самом врху листе са 607 освојених бодова и 13 титула европског шампиона. Прате га Бајерн са 495 бодова, Барселона са 459, Манчестер Јунајтед са 380 и Јувентус са 361 бодом. Италијански Милан, са којим ће Црвена звезда одмерити снаге у оквиру шеснаестине финала Лиге Европе налази се на шестом месту, са освојених 314 бодова. Ту су још и Ливерпул, Бенфика, Порто, Ајакс, Динамо Кијев, Арсенал, Селтик, Челси, Интер, Андерлехт, Атлетико Мадрид, Борусија Дортмунд, ПСВ, а на 20. месту се налази француски Лион који Звезди “бежи” за само два бода.

Звезда се заслужено налази у одабраном друштву европске елите, а верујемо да ће се овогодишњим успесима у Европи пласирати и у 20 најуспешнијих екипа на Старом континенту.

The post Звезда најбоља на Балкану appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment