Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноВатерполоНајновијеРегионална лига

БВК Црвена звезда у овосезонској Регионалној ватерполо лиги

Претходну 2020. годину ватерполисти Црвене звезде окончали су тријумфално. У клупске витрине унет је нови трофеј – Куп Србије, а већ први дани Нове године донели су нова искушења пред пулене тренера Александра Филиповића. Црвено-бели су на базену Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић“ учествовали на једном од два полуфинална турнира Регионалне ватерполо лиге. У конкуренцији три хрватска клуба (ХАВК Младост Загреб, Јадран Сплит, Приморје Ерсте банка Ријека) и две домаће екипе (Партизан, Шабац) наши ватерполисти су још једном показали неоспорни квалитет и само су сплетом несрећних околности (читај: петерци) остали без великог успеха и пласмана на завршни турнир најквалитетнијег ватерполо такмичења у региону који ће се у марту месецу одржати у Загребу.

На старту такмичења екипа тренера Александра Филиповића укрстила је копља са знатно искуснијом екипом сплитског Јадрана. Сплићани су потврдили свој квалитет и већ у финишу друге четвртине имали пет голова предности (9:4) и чинило се да је „потоп“ неминован. Међутим, корак по корак, наши ватерполисти у наставку сусрета пристижу предност противника и голом Петра Смиљевића на 4:10 минута пре краја сусрета стижу до изједначења (10:10). У сам финиш сусрета Јадран ипак улази са минималном предношћу, али је Црвена звезда преко Лазара Вићковића у последњој секунди сусрета изборила петерце. Екипа из Сплита је током извођења петераца била сконцентрисанија и освојила два бода, док су црвено-бели на конто уписали само један. Управо та бодовна разлика између две екипе на крају турнира могућила је сплитском тиму пласман на завршни турнир.

У наствку турнира црвено-бели су „расли“ из меча у меч па су тријумфи над званичним српским шампионом екипом Шапца (12:10), ријечким Приморјем ЕБ (12:11) и вечитим ривалом Партизаном (9:7) подгрејали наду да пласман на Ф4 у Загребу ипак није тако далеко. У последем сусрету Црвена звезда је очекивано поражена од сигурно најбоље екипе овог турнира Младости из Загреба (10:18), а с`обзиром да сплитски Јадран није изгубио бодове у дуелима са Шапцем, Партизаном и Приморјем ЕБ постало је јасно да су петерци из 1. кола одредили екипу која је „визирала карту“ за Загреб.

Пулени тренера Филиповића су полуфинални турнир Регионалног такмичења окончали са три победе и по једним ремијем и поразом. Наши ватерполости су 56 пута тресли противничке мреже и то су учинили из 166 покушаја што чини проценат успешности од 33,73%. Најефикаснији међу црвено-белима био је Гаврил Суботић који је са 21 голом био и најбољи стрелац београдског турнира, а следили су га Вељко Танкосић са 14 и Лазар Вићковић са шест постигнутих погодака.

Током пет одигрних мечева црвено-бели су зарадили 49 искључења, а „најнедисциплинованији“ су били Душан Марковић и Гаврил Суботић који су искључени укупно седам пута, а следе их Лазар Вићковић и Кристијан Шулц који су по шест пута морали принудно ван игре. Са друге стране наши ватерполисти у чак 60 пута непрописно заустављани након чега су противнички играчи искључивани. Чак 24 пута на пет мечева је прекршајем заустављан Милош Вукичевић, а после њега на овој листи налази се Вељко Танкосић којег су противници неспортски заустављали „свега“ девет пута.

Црвена звезда је на овом турниру имала 9,6 освојених и 12,2 изгубљене лопте по сусрету. Најуспешнији у одузимању лопте противницима био је Вук Милојевић са 10. следи га Владимир Мишовић са девет, док су Милош Вукичевић са 17 и Гаврил Суботић са 15 били играчи са највише изгубљених лопти у редовима наше екипе.

Када је реч о казненим ударцима Црвена звезда је извела 16 петераца и била успешна у 75%. Милош Вукичевић је два пута био непрецизан, док су по један петерац промашили Гаврил Суботић и Марко Радовић.

За крај. Црвена звезда није успела да се пласира на завршни турнир Регионалне ватерполо лиге, али приказаним током полуфиналног турнира и играчи, и стручни штаб, и руководство клуба, као и навијачи морају бити задовољни. Наши ватерполисти покзују тенденцију напретка из меча у меч, а свакако ће врхунац сезоне тек доћи. Пулене тренера Александра Филиповића тек очекују кључне борбе које ће бити оличене у борби за шампионски пехар током које ће црвено-бели водити велике битке са екипама Новог Београда 11. април, КВК Радничког из Крагујевца и званичног шампиона Србије Шапцем.

Напоменућемо само да ће се у полуфиналу овосезонске Регионалне ватерполо лиге састати ХАВК Младост Загреб и КВК Раднички Крагујевац, док други полуфинални пар чине Југ Адриатик осигурае Дубровник и Јадран из Сплита.

Повезане вести

Leave a Comment