Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiАнализеВажноНајновијеОсталоСтони тенис

СТК Црвена звезда – анализа прве фазе такмичења

Прва фаза стонотениске Супер лига Србије и у конуренцији дама и у конкуренцији мушкараца окончана је претходног викенда. Као никада пре, такмичење је одржано по турнирском систему где су екипе током три викенда одиграле 11 првенствених кола. Стонотенисерке и стонотенисери Црвене звезде и поред чињенице да су остварили дијаметрално супротне резултате, може се рећи да су ти резултати мање или више очекивани. Можда би по још један тријумф на конту наших екипа био права слика квалитета који црвено-бели поседују, али веома важно је нагласити да и једни и други и даље све држе у својим рукама и да остварење зацртаних циљева зависи само од наших такмичара, а знамо да ће они бити најбољи баш у оном тренутку када то буде и најважније.

Добро је позната чињеница да су Звездине стонотенисерке претходне сезоне након годину дана одсуства обезбедиле повратак на елитну сцену, па сходно томе циљ клуба у актуелној сезони је очување суперлигашког статуса. У претходних 11 мечева девојке су оствариле два тријумфа уз девет пораза. Црвено-беле су славиле у оквиру 8. кола против Унирее из Уздина са максималних 4:0, док су у драматичном сусрету 10. кола славиле против Вршца након дуела дублова резултатом 4:3. Када је реч о поразима, морамо бити реални и истаћи да су очекивано неуспеси доживљени у дуелима против Домбоша из Малог Иђоша (1:4), нишког Јосип Колумба (0:4), новосадског НС 2011 (1:4), Новог Сада (0:4), Чоке (1:4), Сенте (2:4), ТСЦ-а из Бачке Тополе (1:4) и Паноније из Новог Сада (0:4). Можда једини сусрет у којем смо се потајно надали да би могао бити успешан за наше девојке био је меч 9. кола против новосадског Флипа. Међутим, по мало неочекивано Новосађанке су стигле до максималног тријумфа резултатом 4:0, а чињеница да су црвено-беле у четири меча стигле до свега три освојена сета јасно показује колико је Флип у том моменту био доминантан.

Током прве фазе такмичења за наш клуб су наступале четири стонотенисерке. Поред капитенке Неде Кандић и ове сезоне изузетне Марије Стајић, боје нашег клуба браниле су младе играчице од којих тек у сезонама пред нама можемо очекивати фантастичне резултате Миња Владимиров и Катарина Лаура Михајлов. Највише поена црвено-белим девојкама донела је управо Марија Стајић која је у 19 одиграних мечева славила девет пута уз сет коефицијент 33:33. Капитенка Неда Кандић одиграла је 16 мечева, али је тријумфе остварила у свега три борбе. У дуелу против Унирее савладала је Александру Тамаш 3:0 (11:5, 11:2, 11:9), да би у веома важној победи над екипом Вршца била боља од Уне Радак 3:0 (11:4, 11:4, 11:6) и Теодоре Гојков 3:0 (11:3, 11:8, 12:10). Морамо бити објективни, а можда и по мало сурови када је наша капитенка у питању и истаћи да се свакако од ње више очекивало. Међутим, вишемесечна пауза проузрокована пандемијом светских размера највише је очигледно утицала на њен ниво форме, али истовремено радује и чињеница да је Неда Кандић како је такмичење одмицало пружала све боље партије, па самим тим сигурно се од ње у наставку такмичења, када то буде и најважније, може и мора очекивати далеко виши ниво игара.
Будуће наде нашег клуба Катарина Лаура Михајлов и Миња Владимиров одиграле су онолико колико су у датом моменту могле у суперлигашкој конкуренцији. Катарина Лаура Михајлов је у 12 одиграних мечева остварила један тријумф. Савладала је Данијелу Вукшић чланицу Унирее са максималних 3:0 (11:2, 11:2, 11:7). Суперталентована Миња Владимиров је због лакше повреде морала да прескочи други и трећи турнир, а на пет одиграних мечева остварила је исто толико пораза уз сет коефицијент 0:15. Свакако, овосезонске суперлигашке борбе и за једну и другу младу играчицу много ће значити када је стицање искуства у елитном рангу у питању.

Марија Стајић

Након двонедељне паузе, црвено-беле девојке такмичење настављају у групи која ће се борити за пласман од 7. до 12. места, тј. за опстанак у елитном рангу српског женског стоног тениса. Играће се класичан двокружни бод систем, а чини се да наша женска екипа у конкуренцији новосадских клубова НС 2011 и Флип, Сенте, Вршца и Унирее из Уздина не би требала да има већих проблема у остварењу циљева. Посебно ту треба напоменути да црвено-беле у наставак такмичења улазе са предношћу коју је донео тријумф над вршачком екипом и лични је утисак да та победа може значити и опстанак у Супер лиги Србије. Управо ове две екипе ће се састати на старту друге фазе такмичења, а меч се игра у Вршцу. Први меч у дворани на западној трибини стадиона „Рајко Митић“ након готово годину дана наше девојке ће одиграти у другом колу када у Београд долази екипа Сенте која је током прве фазе славла резултатом 4:2, а чини се да су и на том мечу наше девојке могле да учине више, али два тријумфа Марије Стајић нису наишле на одговор још неке расположене наше играчице.

– Распоред друге фазе Супер лиге Србије за даме (група од 7. до 12. позиције):
1. коло: СТК Вршац – СТК Црвена звезда (8. – 14. фебруар)
2. коло: СТК Црвена звезда – СТК Сента (15. – 21. фебруар)
3. коло: СТК Флип Нови Сад – СТК Црвена звезда (22. – 28. фебруар)
4. коло: СТК Униреа Уздин – СТК Црвена звезда (8. – 14. март)
5. коло: СТК Црвена звезда – СТК НС 2011 Нови Сад (17. – 19. март)
6. коло: СТК Црвена звезда – СТК Вршац (19. – 21. март)
7. коло: СТК Сента – СТК Црвена звезда (14. – 16. април)
8. коло: СТК Црвена звезда – СТК Флип Нови Сад (16. – 18. април)
9. коло: СТК Црвена звезда – СТК Униреа Уздин (12. – 14. мај)
10. коло: СТК НС 2011 Нови Сад – СТК Црвена звезда (15. – 16. мај)

– Табела Супер лиге Србије за даме (група од 7. до 12. позиције):
7. НС 2011 (Нови Сад) 6-5 17
8. Сента (Сента) 4-7 15
9. Флип (Нови Сад) 3-8 14
10. Црвена звезда (Београд) 2-9 13
11. Вршац (Вршац) 1-10 12
12. Униреа (Уздин) 0-11 11

За крај, мора се нагласити да ће женска екипа СТК Црвена звезда у наставак такмичења ући појачана, пошто је недавно чланица нашег клуба постала Душица Тодоровић. Млада шеснаестогодишња стонотенисерка на стадион „Рајко Митић“ стигла је из редова СТК Барајево, а према речима добро упућених, ради се о изузетно талентованој девојци која ће моћи да помогне нашем клубу у остварењу зацртаних циљева.

За разлику од наших девојака, мушка екипа СТК Црвена звезда у нови шампионат ушла је са јасно израженим шампионским амбицијама. Тим поводом наш клуб је ангажовао три веома јака појачања која су својим именима „гарантовала“ трофеје. Црвено-беле боје понели су интернационалац из Бахреина Мохамед Абас, репрезентативац Србије и учесник будућих Олимпијских игара у Токију Жолт Пете, као и прекаљени словеначки интернационалац Бојан Токић. Међутим, услед добро познате здравствене ситуације једино је Абас наступао за наш клуб у првом делу шампионата и то само током првог турнира, док се и даље са нестрљењем ишчекује долазак Петеа и Токића у Београд.

И поред значајно ослабљеног играчког кадра у односу на онај који је очекиван, наши стонотенисери су остварили запажене резултате. У 11 одиграних мечева остварено је девет тријумфа од којих су четири меча добијена са максималних 4:0 (Темерин Ferocoop, Ада, Пожаревац и ТСЦ Бачка Топола), исто толико мечева је добијено резултатом 4:1 (Спартак Инфостуд Суботица, Стенес Зрењанин, Раднички Нови Сад и Таурунум Земун), а једино је већи отпор пружила екипа нишког Железничара која је савладана резултатом 4:2.

У оквиру 5. кола Црвена звезда је одиграла велики дерби српског стоног тениса против зрењанинског Баната. У два уводна драматична меча резултатом 3:2 у сетовима поене црвено-белима донели су Никола Стругаревић против Марка Петкова и капитен Марко Јевтовић у дуелу са Марком Поповићем. Када је Јевтовић остварио тријумф и над Марком Петковим и донео предност од 3:1 чинило се да ће и велики ривал коначно пасти. Ипак Зрењанинци су успели да стигну до поравнања и да на крају њихов дубл Илија Мајсторовић-Марко Петков савлада Николу Стругаревића и Марка Јевтовића чиме је наша екипа забележила први овосезонски пораз.

Марко Јевтовић

Првог дана трећег суперлигашког турнира на програму је био вечити дерби против екипе Партизана. Иако су црно-бели до тог момента забележили већ три пораза чиме су себе удаљили од борбе за трофеј, појачани шпанским интернационалцем Марком Дураном остварили су убедљив тријумф резултатом 4:1. Једини поен нашој екипи донео је Марко Јевтовић савладавши Бојана Милошевића резултатом 3:1 (9:11, 11:6, 11:3, 11:6). Овим поразом Црвена звезда је закомпликовала борбу за шампионски пехар, али и даље је све у рукама наших стонотенисера.

Током прве фазе такмичења Црвену звезду су представљала четири играча. Највише пута на терен је излазио Никола Стругаревић који је у 20 одиграних мечева доживео два пораза. Поражен је од Илије Мајсторовића члана зрењанинског Баната резултатом 2:3 (11:8, 9:11, 13:11, 6:11, 7:11) и члана Партизана Милоша Савића идентичним резултатом 2:3 (14:12, 11:8, 8:11, 5:11, 9:11). Капитен Марко Јевтовић на 19 мечева поражен је једино од перјанице црно-белих Марка Дурана резултатом 1:3 (9:11, 11:6, 8:11, 7:11). Даниел Тоађер и Мохамед Абас остварили су по два тријумфа на десет, односно четири дуела.

У наставку шампионата СТК Црвена звезда бориће се за шампионску титулу у групи Супер лиге која ће се борити за пласман од 1. до 6. места. Сасвим је јасно да нас очекују изузетно занимљиви дуели превасходно против Баната из Зрењанина и вечитог ривала Партизана, али се свакако ни дуели против новосадског Радничког, нишког Железничара и Темерина Ferocoop не смеју схватити олако. Свакако остаје нам и нада да ће Црвена звезда у другом делу шампионата моћи да рачуна на још нека раније планирана појачања чиме би сигурно и освајање шампионске титуле било много реалније.

Другу фазу такмичења црвено-бели започињу из новосадског СПЕНС-а где ће одмерити снаге са екипом Радничког, а први сусрет код куће биће одигран у 2. колу када на стадион „Рајко Митић“ стиже екипа Темерина Ferocoop. Прво велико искушење у борби за титулу уследиће у 3. колу када ће се у СЦ „Пинки“ у Земуну састати са екипом Партизана.

– Распоред друге фазе Супер лиге Србије за мушкарце (група од 1. до 6. позиције):
1. коло: СТК Раднички Нови Сад – СТК Црвена звезда (8. – 14. фебруар)
2. коло: СТК Црвена звезда – СТК Темерин Ferocoop (15. – 21. фебруар)
3. коло: СТК Партизан Београд – СТК Црвена звезда (22. – 28. фебруар)
4. коло: СТК Железничар Ниш – СТК Црвена звезда (8. – 14. март)
5. коло: СТК Црвена звезда – СТК Банат Зрењанин (17. – 19. март)
6. коло: СТК Црвена звезда – СТК Раднички Нови Сад (19. – 21. март)
7. коло: СТК Темерин Ferocoop – СТК Црвена звезда (14. – 16. април)
8. коло: СТК Црвена звезда – СТК Партизан Београд (16. – 18. април)
9. коло: СТК Црвена звезда – СТК Железничар Ниш (12. – 14. мај)
10. коло: СТК Банат Зрењанин – СТК Црвена звезда (15. – 16. мај)

– Табела Супер лиге Србије за мушкарце (група од 1. до 6. позиције):
1. Банат (Зрењанин) 11-0 22
2. Црвена звезда (Београд) 9-2 20
3. Партизан (Београд) 8-3 19
4. Раднички (Нови Сад) 7-4 18
5. Железничар (Ниш) 7-4 18
6. Темерин Ferocoop (Темерин) 6-5 17

И поред чињенице да црвено-бели у борби за шампионски пехар имају тренутно две победе мање у односу на ривала из Зрењанина и даље се судбина првенства налази у рукама наших стонотенисера. Сагледавајући актуелну ситуацију пораз у дербију од Партизана и није у многоме закомпликовао остварења предсезонских циљева, јер би црвено-бели и да су добили тај сусрет морали да до краја друге фазе такмичења савладају све ривале. Закључак је јасан, тријумфи у наредних десет мечева гарантују СТК Црвена звезда и јубиларну десету шампионску титулу у историји клуба.

Црвено-белим дамама и момцима желимо сву срећу у наставку сезоне и надамо се да ће половином маја сви унапред зацртани циљеви бити и остварени.

Повезане вести

Leave a Comment