Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноИсторијаНајновијеФудбал

Приче о Звездиним трофејима: Скулптура шпанске кориде

Црвена звезда може да се похвали сјајним успесима које је остварила на међународним турнирима у прошлости. Наш клуб је од свог оснивања учествовао на бројним куповима, где је одмеравао снаге са клубовима великог реномеа.

У музеју Фудбалског клуба Црвена звезда налази се велики број експоната, преко 1400, а саме витрине највећег спортског музеја на Балкану краси око 680 пехара, док је остатак трофеја смештен у депоу.

Одлучили смо да вам приближимо неке од трофеја који красе највећи спортски музеј на Балкану и о којима можда мање знате или не знате, а на тај начин ће млађи нараштаји моћи да се упознају са великим успесима Црвене звезде.

Један од најлепших експоната који се налази у музеју Фудбалског клуба Црвена звезда јесте скуплтура шпанске кориде која симболизује борбу бикова, а тај трофеј је наш тим изборио сјајном игром у Мадриду 1974. године, када је одмерио снаге са Атлетиком у четвртфиналу Купа европских шампиона. Црвено-бели сјајно су се представили публици у Мадриду и били достојан ривал који је ову скулптуру освојио захваљујући одличној игри у главном граду Шпаније.

У првој утакмици коју је екипа Црвене звезде играла са мадридским Атлетиком у Београду за тим црвено-белих наступили су: Огњен Петровић, Мирослав Павловић, Никола Јовановић, Кирил Дојчиновски, Владислав Богићевић, Јован Аћимовић, Владимир Петровић, Петар Баралић, Војин Лазаревић, Станислав Караси и Драган Џајић. У игру су још у 65. минуту ушли Слободан Јанковић и Александар Панајотовић уместо Владимира Петровића и Војина Лазаревића. Резултат прве утакмице која се играла на Маракани је био 2:0 у корист мадридског Атлетика. Шеф стручног штаба Црвене звезде Миљан Миљанић имао је прилику да води екипу пред око 65.000 гледалаца на Маракани, док је у Мадриду реванш пратило око 45.000 навијача.

У реванш мечу у Мадриду, Звезда је одиграла нерешено са Атлетиком 0:0, а после утакмице нашој екипи уручена је већ поменута скулптура борбе бикова, чија је тежина око 7 килограма. У овој утакмици за тим Црвене звезде наступили су: Огњен Петровић, Никола Јовановић, Михаљ Кери, Мирослав Павловић, Кирил Дојчиновски, Владислав Богићевић, Владимир Петровић, Станислав Караси, Александар Панајотовић, Јован Аћимовић, Петар Баралић. Наступ на овом мечу уписали су још Зоран Филиповић који је у 65. минуту заменио Александра Панајотовића и Војин Лазаревић који је у 46. минуту ушао у игру уместо Петра Баралића.

Пре овог двомеча, у првом колу Црвена звезда састала се са екипом из Луксембурга, Стал де Диделанжом и тај двомеч је завршен у корист нашег тима. У првој утакмици у Београду, резултат је био 2:1, док је реванш меч такође завршен у корист нашег тима 1:0. Црвено-бели ,у осмини финала играли су са Ливерпулом и остварили невероватан успех који је задивио читаву европску фудбалску јавност. Екипа Црвене звезде је друга екипа у историји која је успела да савлада Ливерпул у обе утакмице двомеча. Резултат у обе утакмице био је 2:1 за изабранике Миљана Миљанића. Тако су црвено-бели успели да освоје сва три бода и на гостујућем терену у Енглеској.

The post Приче о Звездиним трофејима: Скулптура шпанске кориде appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment