Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Терзић: „Имамо најбољи тим у последњој деценији“

На данашњој Скупштини Црвене звезде делегатима се обратио и генерални директор Звездан Терзић, чији говор вам преносимо у целости.

Поштовани чланови Скупштине, драги пријатељи,

Почећу као и увек, са зацртаним циљевима које је ова скупштина давно усвојила као приоритете и са задовољством могу да казем да их у континуитету испуњавамо.

Први циљ – остваривање спортских резултата, што подразумева шампионску титулу и стално играње у УЕФА такмичењима.

Други циљ – финансијска стабилност И несметан рад клуба.

Трећи циљ – непрекидно улагање у инфраструктуру на стадиону.

Четврти циљ – даљи развој омладинске сколе.

С обзиром да ћемо погледати и филм о урађеном у протеклом периоду, покушаћу да моје излагање скратим на најмању могућу меру.

Што се спортских резултата тиче, могу са задовољством да констатујем да је Црвена звезда ове сезоне по четврти пут узастопно играла групну фазу УЕФА такмичења и то веома успешно. Као други у групи Лиге Европе, иза немачког Хофенхајма, а испред чешког Либереца и белгијског Гента, пласирали смо се у нокаут фазу пролећног дела такмичења.

Предстоји нам велики двомеч у 1/16 финала са седмоструким сампионом Европе АЦ Миланом, 18.02 у Београду и 25.02 у Милану.

Сада, у текућем првенству Супер лиге Србије убедљиво смо први на табели са девет бодова више од највећег ривала. Имамо најбољи тим, играмо добро, и уверен сам да ћемо освојити четврту шампионску титулу заредом, а то нашем клубу никада у историји није успело.

Важно је напоменути да је ове сезоне, шампионска титула важнија него икада раније. Шампион добија све, другопласирани мрвице. Од овог лета другопласирани из насе лиге не иде у квалификације за Лигу Европе него у утешну Конференс лигу која је трећеразредно такмицење и по реномеу и по финансијским УЕФА бонусима. Шампион Србије иде као и до сада у квалификације за лигу шампиона, а у слуцају испадања прелази у Лигу Европе.

Оформили смо изузетно квалитетан и конкуретан тим и тиме створили све предуслове за испуњење зацртаних спортских циљева. То су шампионска титула и пласман у групну фазу УЕФА такмицења. Дубоко верујем да имамо најбољи тим у последњој деценији. Верујемо у Дејана Станковића и његов стручни штаб и надамо се новој Лиги шампиона.

У овој сезони очекујем велики напредак и пуну афирмацију наших младих играча (Николић, Гаврић, Петровић и Ераковић). Код Дејана Станковића имају минутажу коју заслужују и сада је све на њима.

Деталнији извештај о спортским резултатима ће поднети спортски директор Митар Мркела.

Што се тиче пословних резултата, морам да кажем да смо омогућили несметано функционисање клуба у ненормалним условима. Изузетно је тешка и компликована ова година због епидемије корона вируса, не само у фудбалу него у светској економији генерално. Епидемија вируса Ковид 19 је жестоко уздрмала фудбал у свету.

Цео свет је стао па је стало и фудбалско тржиште. Званицан податак на ФИФА конгресу је да је губитак на светском нивоу 13 милијарди евра, УЕФА процењује да је губитак у Европи девет милијарди евра. Сви клубови у Европи су остали без планираног прихода, а сви имају планиране расходе на основу раније преузетих обавеза. Сви клубови у Европи, па и они највећи, имају велике финансијске проблеме.

Није ни нама лако али се боримо. И изборићемо се. Успели смо да задржимо најважније играче, појачали смо се, сервисирамо плате и играчки смо више него конкурентни на европском нивоу.

Процена наше финансијске службе је да је клуб због Короне остао без 20 милиона евра планираних прихода. Због короне нисмо играли реванс у Београду са Омонијом после 1-1 на Кипру, испали смо и уместо планираних 10 милиона евра од УЕФА бонуса зарадили смо само 4 милиона евра. Европске утакмице смо играли без публике и остали смо без 5 милиона евра планираног прихода од продаје улазница. Тржиште трансфера је скроз замрло, пало је на 35% од протекле сезоне. Из тог разлога смо остали без планираних 10 милиона евра.

Без обзира на све ове тешкоће, успели смо да омогућимо несметан рад клуба и да побеђујемо. Наша финансијска служба озбиљно ради и направљен је читав пакет мера за превазилажење новонасталих проблема. Пре свега у смањењу трошкова, али без последица по остварење спортских резултата.

Црвена звезда је у протеклом периоду јако порасла као клуб у свим сегментима.

• Углед клуба је подигнут на европски ниво

• Спортски резултати су фантастични

• Освојени коефицијенти су олакшали улазак у УЕФА такмицења И то је огроман капитал клуба

• Вредност насих играча је вишеструко подигнута (са 17 милиона на 54 милиона евра)

• Инфраструктура нам је за понос

• Омладинска школа је заиста постала права фабрика играча

Понекад чујем некога кад каже да је задовољан спортским, али није пословним резултатима клуба. Никада не можемо у фудбалском бизнису раздвајати успехе у спортском и пословном делу. Они се прожимају и чине нераскидиву целину. Може Марко Петровиц као пословни директор да буде успешнији ако спортском директору Митру Мркели не омогући улагање у тим. Али не жели јер је то све једна целина. Улагање у играче, у тим, у њихове награде, у њихову добру атмосферу, све то доноси спортски резултат који после генерише велике приходе.

Наша математика је једноставна: годишње зарађујемо 4 милиона евра од Газпрома и милион евра од Телекома. Те приходе је клуб остваривао и 2014. Али само то и ништа друго. Данас је клуб због улагања у спортски сектор и добрих спортских резултата у протеклом периоду, осим тих 5 милиона евра од спонзора, оспособио себе да зарађује још 10 или 20 милиона евра од УЕФА бонуса (зависно да ли играмо Лигу Европе или Лигу шампиона), плус 5 милиона евра од улазница, плус 10-15 милиона евра од трансфера. Црвена звезда је оспособљена да генерише реалних 30-40 милиона евра на годишњем нивоу. А то све због изванредних спортских резултата који су нам донели коефицијенте да смо све до плеј-офа квалификација за Лигу шампиона у повлашћеном положају. Пласман у УЕФА такмичење 2014. године је било незамисливо јер смо на путу морали да побеђујемо много јаче и богатије од себе. Сада нам је пут олакшан и требају нам две победе против слабијих од нас да би обезбедили Лигу Европе и минимум 15 милиона евра.

Ти освојени коефицијенти су и највећи капитал и финансијски потенцијал клуба у овом тренутку. Чињеница да смо се као клуб попели са 209 места у Европи, на 52 место, је само један од показатеља колико смо као клуб порасли од 2014 до данас. А овај раст може само да се настави.

И није поента само да ли је Звезда дужна 60 или 30 милиона евра. Него тада када је била дужна 60 милиона евра није била способна да прави више од 10 милиона евра. А данас када је дуг преполовљен на 30 милиона, клуб је оспособљен да годишње заради 30 милиона евра или више.

Што се тице пословања, ми смо могли да јос више смањимо дуг у протеклом периоду, али на штету спортских резултата. Проценили смо да је пословно исплативије за клуб да тај новац који смо тада имали, не враћамо повериоцима одмах већ постепено, а да та средства уложимо у тим, освајамо шампионске титуле и побеђујемо у Европи. Тај преостали дуг не оптерећује рад клуба и са позиције клуба исплативије је да га уложимо у нове победе. А понављам, само добри спортски резултати генеришу нове велике приходе.

Водимо одговорну пословну политику у складу са интересима Црвене звезде. Имамо кварталну финансијску контролу из УЕФА и све своје обавезе измирујемо редовно. Најбољи доказ је уредно добијање УЕФА лиценце.

Ми смо свесни великих очекивања наших навијача, како на спортском тако и на пословном плану. Ми морамо да водимо балансирану спортско- финансијску политику јер је често једно у колизији са другим. Ми можемо и да распродамо играце и да повећамо приход, можемо и да смањимо плате и бонусе играчима И да смањимо расходе и да на тај начин краткорочно послујемо финансијски много боље, али је питање да ли би таквом политиком могли да остварујемо овакве спортске резултате. Не заборавите да смо ми у предходном периоду увек у трећем, а посебно у четвртом колу квалификација, имали клубове који имају између 80-120 милиона евра годишњи будзет. И побеђивали смо их. Ово је спорт, игра где морас да улажеш ако зелиш да побеђујеш и зато смо улагали, јер желимо да имамо моћан и конкурентан тим.

Оно што нама највише недостаје то су приходи од ТВ права. Црвена звезда по уговору који је у име Супер лиге потписао ФСС има само 80.000 евра годишње, сто је 0.3% у структури наших прихода. Већина клубова Европе, малих, средњих и великих клубова, остварују огромне приходе од ТВ права и она чине од 30-40% њихових прихода. Видели смо пре месец дана у анализи коју је спровела клупска асоцијација да Црвена звезда има убедљиво најмање приходе од ТВ права у односу на свих 48 учесника овогодишње Лиге Европе. У јуну ове године постојећи уговор истиче и обзиром на велики схер и гледаност наших утакмица, морамо се изборити за оно што Црвеној звезди припада.

Детаљнији извештај о финансијама ће поднети пословни директор Марко Петровић.

Преко седам милиона евра је до сада уложено у стадион и објекте око стадиона. Све из текућег пословања, без динара задуживања. Наставићемо са даљим улагањима у инфраструктуру, услове за тренинг насих играча и рад запослених, као и у комфор за наше гледаоце.

Омладинска школа је наш велики понос и наставићемо и даље да улажемо у њу. У свим млађим селекцијама имамо рекордан број репрезентативаца. Осим инвестиција у изградњу тренинг кампа за млађе селекције, ми сваке године уложимо око три милиона евра у функционисање и рад омладинске школе Црвене звезде. Планирамо да у наредном периоду уложимо још више, јер смо сигурни да је то инвестирање које ће се вишеструко вратити.

Знамо да играчи који изађу из Омладинске школе можда у овом тренутку нису спремни за високе захтеве првог тима Црвене звезде, због тога и даље користимо ФК Графичар као нашу филијалу, где најталентованије наше дечаке шаљемо на каљење.

Највећи бенефит за наш клуб је то што млади играчи, преко Графичара, долазе спремни за први тим Црвене звезде. Најбољи доказ за то су Вељко Николић, Страхиња Ераковић, Жељко Гаврић, Ричард Одада, а у јуну очекујемо нове формиране играце из Графичара, пре свих Марка Лазетићаа, Николу Станковића, Илију Бабића и Уроша Лазића.

На крају, желим да поновим оно што сам раније рекао, свесни смо да у Црвеној звезди нема минулог рада нити старе славе. Сваки дан је ново доказивање.

Циљеви су јасни , то је шампионска титула сваке године и стално играње у УЕФА такмичењима. Европске утакмице морају бити наша обавеза.

The post Терзић: Имамо најбољи тим у последњој деценији appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment