Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

Дика Стојановић: „Да будемо храбри као и 1988.“

Црвена звезда ће се у четвртак од 18 часова и 55 минута састати са Миланом у оквиру шеснаестине финала Лиге Европе, а то неће бити прв сусрет ова два ривала, с обзиром да смо још давне 1988. године укрстили копља са Росонерима, а управо тог “тромеча” се присетио Стеван Дика Стојановић.

Милан је био изузетно квалитетан тада. Они су били проглашени за један од најбољих тимова свих времена, а у екипи су поред Пасотија, Варезија, Малдинија, Вирдиса, Анћелотија, Донадонија, били и холандски интернационалци Гулит, Ван Бастен и Рајкард. Нису нам давали велике шансе пред двомеч који нас је чекао, иако смо на крају одиграли три утакмице. Први сусрет се играо у Милану, а тренер Бранко Станковић је одлучио да на терен изађемо дефанзивно. У италијанском жаргону то би се рекло „Катанаћо“ – тотална дефанзива. Само је Драган Стојковић играо напред и мислим да је то једна од најбољих утакмица у његовој богатој каријери. Практично је сам био напред, и поред тога је успео да искреира шансу из које је постигао погодак. Анћелоти је после меча изјавио да је читав меч покушавао да га удари, али да није успео да га стигне. Нажалост, после датог гола, Милан је у следећем нападу изједначио. Нисмо били потпуно концентрисани, практично смо још увек славили постигнут гол и вероватно је због тога уследила казна. Морали смо више да водимо рачуна о томе, али свакако смо се са повољним резултатом вратили у Београд – почео је Стојановић.

Онда је уследио реванш и чувена “београдска магла”, када је Црвена звезда била на корак од елимисања Милана, али је меч био прекинут.

Када смо се вратили из Италије, добили смо велико појачање из војске. То је био Дејан Савићевић. Јесте он служио војни рок, али је био доста спреман, јер је то била спортска војна чета где су они свакако редовно тренирали. Добио је дозволу да заигра. Што се тиче те прве, чувене утакмице у Београду, мислим да смо били много бољи од Милана. У првом мечу реванша није играо Гулит, јер су мислили да ће много лакше изаћи на крај са нама. Међутим, преварили су се. Ми смо водили до 64. минута, имали смо играча више пошто је Вирдис добио црвени картон. Све је било у нашим рукама и били смо на корак елиминиације великог Милана, али се догодило, може се рећи и чудо – тотално неочекивано је пала магла. Дан је био леп и сунчан, нико није очекивао такав сценарио, а ођедном је изгледало к ао да је неко “просуо млеко” са неба. Савићевић је постигао феноменалан погодак, који нисам успео да видим са своје позиције, јер је већ била сумаглица. Када је таква ситуација, судија мора да стане на центар терена и ако види све четири корнер заставице, утакмица се не прекида. Ипак, уследила је одлука да се меч прекине и сутра одигра нова утакмица.

Сматра Стојановић да је то навело Милан да “озбиљније” приступи трећој утакмици.

– Ми смо били веома емотивно исцрпљени, а у Милану су били свесни да су нас потценили, те су у нови меч ушли много фокусираније. Били су бољи у том мечу, поништен им је и гол на почетку меча, али смо опет одиграли 1:1. Сећам се сјајног гола Пиксија на асистенцију Савићевића. И онда су уследили несрећни пенали… Показали смо да можемо да се носимо са великим тимом као што је Милан. Иако смо тада били елиминисани, Звезда је почела да “рађа” екипу која је три године касније направила велики успех.

Не усуђује се Стојановић да прогнозира резултат дуела у четвртак.

– Никад нисам волео да прогнозирам резултат, као ни исход меча. Међутим, играчи који буду носили дрес Црвене звезде морају да буду свесни да је наш клуб у рангу са Миланом. Некад имамо бољи, некад лошији тим, али смо као клуб на нивоу европских великана. Сигуран сам да нас Милан неће потценити, јер се добро сећају да им није било лако против Црвене звезде никада кроз историју. Знају они ко смо ми и сигурно ће изаћи са пуним поштовањем пред тим Дејана Станковића.

Стојановић сматра да црвено-бели не треба да се плаше ниједног ривала, па ни Милана.

– Треба се ући без страха у утакмицу. Не треба читати новинске текстове у којима се наводи како ће Милан доћи у ослабљеном саставу. Са каквим год играчима да дођу, они ће дати све од себе. Клуб са таквим реномеом интересује свако такмичење у ком учествује. Неће се они опустити, зато не требамо ни ми. Постоји шанса за повољан резултат, а упитно је и да ли ће бити публике на мечу. Ми смо са нашим навијачима много “опаснији” по ривала. Тада сваки играч има још већи мотив и додатну одговорност. Шанса постоји, морамо бити храбри.

Хвали популарни Дика нашег тренера и тим.

Дејан Станковић је велико тренерско име у свету фудбала. Знамо шта представља, поготово у Италији. Он добро познаје италијански стил играња и одлично зна екипу Милана. Сигуран сам да ће пренети праве савете нашим фудбалерима. Црвена звезда није случајно дошла до ове фазе такмичења. Не бих да издвајам појединце, али верујем да постоји играчи који могу да реше двомеч – закључио је Стојановић.

The post Дика Стојановић: Да будемо храбри као и 1988. appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment