Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Мркела: „Милану неће бити лако са Звездом“

Спортски директор Црвене звезде Митар Мркела говорио је о предстојећем двомечу у којем ће црвено-бели одмерити снаге са италијанским представником Миланом у шеснаестини финала Лиге Европе. Први сусрет одиграће се у Београду на стадиону „Рајко Митић“ у четвртак од 18 часова и 55 минута, а некадашњи играч нашег клуба евоцирао је успомене на дуеле које је Звезда играла 1988. године против „Росонера“.

Уместо двомеча који је требало да буде одигран 1988. године, играли смо „тромеч“. Противник нам је био управо Милан, који је тада био у великом успону. „Росонери“ су те године први пут освојили титулу првака Европе, а то су учинили и наредне две године. Имали су изванредан тим састављен од бројних репрезентативаца Италије, али и три фудбалера који су наступали за репрезентацију Холандије. Као што се данас говори да је Милан фаворит против нас, исто тако је било и 1988. године. Наш тренер је тада био Бранко Станковић, који је одлично припремио утакмице, те се може рећи да смо одиграли три сјајна меча. У Милану наш тим одиграо је нерешено 1:1, што је био повољан резултат за нас. У првом реванш сусрету имали смо предност 1:0, али је због магле нажалост прекинута утакмица и померена за дан касније. Следећег дана, пред пуним стадионом, одиграли смо трећу утакмицу у којој је такође било нерешено, па су пенали нажалост одлучили да италијански представник прође даље. Милан је тада био јачи и надмоћнији, али мислим да се у Европи највише намучио против Црвене звезде. То је оно што прижељкујем и сада, јер мислим да црвено-бели могу да приуште то својим навијачима на нашем стадиону, али и на гостујућем „Сан Сиру“ у Италији – истакао је Митар Мркела.

Спортски директор нашег клуба констатовао да је Црвена звезда била у успону у времену када су одиграни први званични мечеви ових ривала, као и да је све одлично функционисало у клубу.

-Били смо тада у успону, као и Милан. У екипи смо имали одличне играче, а били смо појачани и фудбалерима попут Савићевића и Панчева. Дејо је одмах по доласку у наш клуб отишао на одслужење војног рока. Ипак, он је добио дозволу војске да игра утакмице, за разлику од Дарка Панчева, који није могао да помогне нашем тиму. За Звезду је тада играо и сјајни Драган Стојковић Пикси, док је тренер Бранко Станковић одлично знао да постави екипу, као и да припреми тактику. Читав клуб функционисао је одлично, јер је управа на челу са Драганом Џајићем радила добро свој посао. Све је то разлог због којег смо ми могли да се супроставимо једном таквом Милану. Примера ради, годину дана раније ми смо се сјајно представили против Реала из Мадрида. У том двомечу наш тим је био одличан, те је у Београду резултат био 4:2 у нашу корист, али је екипа Реала у Мадриду успела да слави 2:0 и прође у полуфинале КЕШ.

Митар Мркела као Звездину предност у актуелном тренутку наводи чињеницу да наш стручни штаб добро познаје екипу Милана, као и италијански фудбал.

-Сада је потпуно друго време. Разлика између традицоналних клубова који долазе из источних земаља попут Звезде и богатих клубова је много већа. Много је више новца у оптицају, а велики клубови су постали мале колоније најбољих играча на свету. Тако гледано, разлика о којој говоримо је сада већа у корист нашег противника Милана, него што је то 1988. године био случај. Ипак, имамо тим који је најбољи у последњих 15-20 година. Наш стручни штаб на челу са Дејаном Станковићем одлично познаје италијански фудбал. Знају како треба играти против екипа као што је Милан и ту видимо нашу највећу предност.

Некадашњи ас црвено-белих направио је разлику у одговорности коју преузимате као играч или функционер клуба.

Увек је теже бити функционер једног клуба. Играч је на терену и има директни утицај на оно што се ће се догодити. Не треба живети у илузији да имате већи утицај када сте ван терена. Ипак је најбоље бити играч и бити директно одговоран – закључио је Митар Мркела.

The post Мркела: Милану неће бити лако са Звездом appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment