Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДруги пишуЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Фалко: „Серија А није веровала у мене. Биће ово добра освета“

Таленат није споран, али Филипу Фалку се некако није наместило да га претвори у каријеру достојну његових квалитета. Зашто? Ни он сам није сигуран. Али је сигуран да у родној му Италији прволигашки клубови нису довољно веровали у њега. И сада је наоштрен да им се освети тиме што ће помоћи Црвеној звезди да избаци Милан у шеснаестини финала Лиге Европе.

– “Утакмица у четвртак је за мене остварење сна, велика емоција. Чињеница да играм против клуба из Италије, овако престижну, чини све посебним. Биће то прелепо вече, које видим као кулминацију једног путовања. Из мало села у Пуљи до терена Лиге Европе, није то за сваког. Тај пут ме испуњава поносом. Такође, биће то добра освета”, рекао је Фалко у опширном интервјуу за „Minuti de Rekupero“ и помало и збунио аутора интервјуа.

Зашто освета?

– “Зато што Серија А није довољно веровала у мени. Било је веома тешко доћи до ње, играо сам заиста добро у Серији Б, али никад пре Лечеа нисам добио конкретну шансу у првој лиги. У Болоњи је био Делио Роси, њему могу само да захвалим, код њега сам играо девет од првих 10 утакмица, онда је дошао Роберто Донадони и искрено не знам зашто, али једноставно ме није видео уопште. Не знам шта сам му то урадио, али са великом понизношћу могу да кажем да се није добро понео према мени”, почео је Фалко исповест.

Очигледно, накупило се ту разочарања.

– “Болоња ме је слала по позајмицама, а није ми дала никакву шансу. Па сам у Беневенту почео опет, освојили смо Серију Б са мном као протагонистом. Мислио сам тада да ћу добити прилику у Серији А, овог пута на терену, али није се десило. Не знам да ли је до спортског директора или тренера, али за мене је то био велики ударац, велико разочарање, ноћима нисам спавао. Дуго сам се питао шта то није у реду са мном и то је питање постало опсесија. Можда није била кривица Баронија (Марка, тадашњег тренера Беневента, прим.аут), али због свега што сам му дао можда је могао мало више да ми се посвети”.

Онда опет лутање, Перуђа, Пескара… Све док није стигао у Лече Фабија Ливеранија.

– “Није само он, учио сам од сви, али наравно код њега сам направио највећи скок у квалитет. Изнад свега, Ливерани ми је повратио самопоуздање и дошли су резултати. Са Лечеом сам други пут освојио Серију Б. Морао сам опет то да урадим да бих дошао у Серију А. Да нисам, вероватно ме опет не би приметили”.

То је оно што највише мучи Фалка, гладан је признања, збуњен због одсуства тога.

– “Годинама сам се питао. Никада нисам успео да пронађем разлоге. Мало је и грешка система, мало је вероватно и до мене, можда ми је требало време да се поправим. Али чињеница је и да, а то знате боље од мене, да у спорту награда не долази увек на основу заслуга. Одговорност се увек дели, по 50 одсто. Моје карактеристике су врло јасне, мој квалитети су, бар у теорији, они који се издвајају. И како то онда нико не види?”, пита се Фалко.

Или боље рећи – питао се. Позив из Звезде је схватио као коначну потврду да ипак зна фудбала.

– “Идеја се родила првих дана јануарског прелазног рока. Менаџер ме је звао и рекао да Црвена звезда хоће да ме купи. Како су дани пролазили контакти су постајали све чешћи и ево ме. Схватио сам да је можда дошло време да напустим Италију и искусим искуство играња у иностранству”.

И? Како се чини? Запад Европе често је препун стереотипа о Београду и Србији?

– “Кунем вам се да је прелепо. Открио сам прелеп град, супер организовано друштво. Црвена звезда је велики клуб, који ме је дочекао раширених руку, од управе, преко тренера и стручног штаба, исто важи и за људе у Београду. Наравно, језик је мало проблем, срећом ту су Дијего Фалчинели и тренери који говоре италијански, њихово присуство је од суштинске важности за мене. Трудим се да поправим енглески, нисам баш сигуран да ће тако лако ићи са српским. Биче потребно време”.

Кад већ помену тренере који знају италијански, какав је утисак оставио Дејан Станковић као тренер?

– “Исти је као што је био као играч, сигурно не треба да га представља. Има харизму и карактер. Строг је, захтева посвећеност, држи нас фокусиранима”.

И сада тај Милан…

– ”Пошао сам из малог села, а сутра ћу играти Лигу Европе. Због тога сам и изабрао Црвену звезду”.

Овде мала напомена, ни сам Фалко није сигуран да ће играти. Ни да ће тражити Миланов дрес после меча.

– “Последњи сам стигао и постоји наравно одређена хијерархија, али се надам да ће тренер да ми пронађе неко место. А о дресовима нисам размишљао, сад кад ме питате, можда ако на крају утакмице будем добро располоћен могу да питам Ибру…”

Да би био добро расположен мораће Звезда да направи добар резултат. Може ли?

– “Верујем да можемо. Ова Звезда је квалитетна Звезда. Јаки смо и амбициозни. Имамо овде много талентованих играча, велики клуб иза нас и екипу која ти неће поклонити ни центиметар терена. Желимо да одушевимо Европу и учврстимо се као најбољи клуб Србије. Желимо и Куп, нема га већ неколико година”.

За крај и два питања о Серији А, прво: ко ће освојити шампионат Италије?

– “Видим Интер као великог фаворите. Физички је најјачи, има сјајан тим, није изгубио ни много играча као други. Јувентус и Милан могу да пробају, мислим да и Наполи мое много боље, али је имао ту несрећу да му се повредио велики број играла, рачунајући ту и Дриса Мертенса и Виктора Осимхена. Али тим је изузетне вредности”.

А кад је већ поменуо, сазнали смо да је баш у Напуљу Фалко 9. фебруара 2020. године у победи Лећеа од 3:2 одиграо утакмицу каријере.

– “Да, подсећа ме Напуљ на најбољу утакмицу живота. На Сан Паолу је ваздух другачији, не може да се пореди ни са једним другим стадионом у Италији. Можеш да удахнеш фудбал, да осетиш присуство Марадоне у ваздуху, да чујеш ехо његових дела. Та утакмица и та победа су ми најлепша искуства у животу фудбалера. Надам се да та утакмица неће никад да се заврши”.

(извор/фото: mozzartsport.com)

Повезане вести

Leave a Comment