Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОсталоСтони тенис

IN MEMORIAM: Владета Павасовић (1937-2021)

Стони тенис у Србији остао је без једног од утемељивача овог спорта у послератном периоду. У 84. години преминуо је Prof. dr. Владета Павасовић некадашњи репрезентативац Југославије, члан СТК Партизан и истакнути руководилац СТК Црвена звезда.

Владета Павасовић рођен је у Београду 1937. године. Од почетка своје стонотениске каријере је био члан СТК Партизан, са којим је четири пута био екипни првак Југославије. Био је више пута члан стонотениске репрезентације Југославије, а по два пута је био учесник светских и европских првенстава. Након што је престао да се активно бави спортом, посветио се академској каријери. Дипломирао је и докторирао на Технолошком факултету и постао редовни професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Београду.

Владета је играо стони тенис у време великих југословенских играча. Такмаци су му били Харангозо, Долинар, Вогринц, Грујић, Марковић, Габрић и други. Свој највећи лични спортски резултат је постигао на првенству Југославије 1962. године, уласком у полуфинале појединачног турнира и финале парова. На југословенским ранг листама је дуго био међу десет најбољих стонотенисера.

Војислав Марковић, Франо Кршић и Владета Павасовић

По окончању играчке каријере био је најпре члан управе СТК Партизан, а убрзо након реоснивања Стонотениског клуба Црвена звезда постаје члан и управе СТК Црвена звезда и заједно са сином Љубомиром који је наступао као играч нашег клуба доприноси освајању прве титуле шампиона државе 1993. године. Улогу Председника СТК Црвена звезда обавља у периоду од 1995. до 1997. године и својим знањем и искуством поставља камен темељац за све касније успехе и бројне титуле које су освојене до данашњег дана. За време његовог мандата обезбеђена је сала у ОШ „Краљ Петар I Карађорђевић“ коју је наш клуб користио од 1996. до 2018. године и у којој је наш клуб тренирајући и такмичићи се освојио још осам титула првака државе у сениорској конкуренцији као и бројне екипне и појединачне титуле у свим такмичарским категоријама. Такође је те 1996. године на његову иницијативу основана и стонотениска школа Црвене звезде и управо из те прве генерације поникао је и садашњи капитен и олимпијац Марко Јевтовић.

У једном мандату Владета Павасовић је био председник стручне комисије Стонотениког савеза Југославије.

Портал „mojacrvenazvezda.net „изражава искрено саучешће породици и пријатељима Владете Павасовића.

Повезане вести

Leave a Comment