Moja Crvena Zvezda
Интервјуи Кошарка

МЦЗ интервју: Омар Томас

Омар Томас
Омар Томас
Омар Томас

Омар Томас важи за скромног момка ван и великог борца на терену. Момак из Филија је био љубазан да поразговара са нама и да нам изложи своје мишљење о неким стварима. Сазнали смо да, осим скромности, овог играча красе и дисциплина, упорност, речитост, али и добро познавање европске кошарке, као и кошарке у Србији. Надамо се да ће Вам се свидети интервју.

 

МЦЗ: Колико је тешко играчима из Америке да се адаптирају на европски стил играња кошарке?

ОТ: Мислим да то зависи од типа играча и начина на који играч схвата игру. Сматрам да је највеће највеће прилагођавање за сваког Американца то да научи да спусти лопту пре него што закорачи. Постоје, такође, другачија правила на која мораш да се навикнеш, али кад их једном схватиш, онда постаје прилично једноставно. Зато за мене није било тешко. Требало ми је, отприлике, 2 до 3 недеље моје прве године  играња преко океана јер се мој тренер залагао да ја вежбам европске покрете свакодневно, тако да ми је то постала навика.

МЦЗ:  Како ти се свиђа живот у Београду? На основу твог понашања на терену и све бољих партија које пружаш рекло би се да се осећаш доста добро. Приказао си сјајну игру против Цедевите и проглашен си МВП-јем те утакмице, да ли би рекао да ти је то најбоље што можеш или мислиш да можеш да играш још боље?

ОТ: Свиђа ми се Београд. Веома је другачији од места у којем сам живео у Италији протеклих пет година. Али, понекад, другачије је боље, а у овом случају, до сада не могу да се пожалим. Хладније је него што сам очекивао. Нисам имао много времена да урадим нешто конкретније или да путујем колико желим, али унапред се радујем што ћу видети шта Београд има да понуди када се време пролепша.

Почињем да проналазим свој ритам и тајминг на терену након 5 месеци неиграња. Мој стил игре не значи неопходно боље. Једну утакмицу могу да одиграм добро у одбрани, а да не поентирам толико или могу да урадим све што се очекује од мене – скачем, играм одбрану и дајем кошеве. Како постајеш старији, почнеш да схваташ шта је потребно да би победио. Разумем своју улогу у тиму, а она није просек од 20 поена по утакмици само да бих био МВП двапут. Много америчких играча се осећа као да мора да постигне много кошева да би екипа победила и да себи осигурају ,,посао“ за следећу сезону, док ја сматрам да је много боље када екипа стално побеђује, а ти играш константно солидно. Прави тренери схватају шта играч  све може осим напада, а сигурно нећеш постизати 20 поена сваки пут, већ мораш да будеш универзалан. Мораш да допринесеш више на терену од самог поентирања. Да, ово је део мојих вештина, али увек могу боље. Најбољи део моје игре чине мале ствари које нису уочљиве на терену и само одређени тренери могу да их препознају и цене.

МЦЗ: Да ли можеш да упоредиш живот у Београду са животом у Филаделфији?Која је разлика?

ОТ: Уф, не верујем. Начини живота се у потпуности разликују. Као дан и ноћ. У Филију (Филаделфија), виђаш дрогу свуда, а убиства се дешавају испред твоје куће, док полиција гледа у другом смеру. Сваког дана виђаш момке са којима си растао како пљачкају.  У Европи никада нисам забринут када идем улицом, док у Филадефији, где ме сви познају и поштуј,у морам да бринем. У Филаделфији је више људи ,,мог типа“ док се овде не виђа много црнопутих Американаца.  Добра ствар је што већина људи говори енглески, па то помаже.

МЦЗ: Колико је присутан европски скаутинг у америчкој универзитетској кошарци и    међу америчким играчима? Да ли вас контактирају често?

ОТ: Што се европског скаутинга тиче, не знам колико је присутан међу студентима јер веђина њих и не размишља о игрању преко океана. Усредсређени су на НБА. Такође, нелегално је да постоји европски скаутинг за студенте, осим ако ниси на завршној години. Док сам похађао колеџ, мене никада нису контактирали, међутим, када се моја колеџ каријера завршила, и након што сам одиграо добро у Чикаговом пре-драфт кампу, у Европи су почели да се интересују за мене.

МЦЗ: Како би оценио квалитет српских играча у поређењу са италијанским?

 ОТ: Пре свега, италијанска и српска кошарка се доста разликују. Тако да је стил игре, такође, другачији. Рекао бих да су италијански играчи више ,,по правилима играчи.“  Они не воле грубу игру, али Срби су, по мом мишљењу, талентованији, више атлете и дефинитивно физички јачи. Италијански играчи су вешти и имају сјајна основна знања.

МЦЗ: У НБА-ју се доста средстава улаже у навијање, а шта мислиш о навијачима Црвене звезде и свему што прати сваку утакмицу са трибина? Да ли си можда имао прилику да погледаш наш фудбалски тим и навијање на тим утакмицама?

ОТ: По мом мишљењу, НБА је представа, шоу намењен публицитету. НБА има сјајне играче који су сјајни извођачи (глумци) и зато ја више волим да играм ,,преко баре.“ Имам јаку конкуренцију и квалитетну кошарку, дан за даном. Навијачи у Европи су, по мом мишљењу, невероватни. У градовима у којима сам био они истински цене игру и гаје љубав према њој. Знам за навијаче Црвене Звезде и видео сам много клипова који показују њихову страст. Још увек нисам видео главне Звездине навијаче које сам видео на „YouTube“-у. Чуо сам приче о бојкоту Јадранске лиге. Видећу праве навијаче Црвене звезде у Купу Србије и у Супер лиги. Нисам био на фудбалској утакмици Црвене звезде, али надам се да ћу успети да одем некад. Током целе своје каријере у Европи био сам само на једној фудбалској утакмици, тако да се надам да ћу имати времена да уживам гледајући их. Знам да Србија има најбоље навијаче на свету.

МЦЗ: Да ли си знао нешто о Црвеној звезди пре доласка?

ОТ: Јесам. Током своје прве године у Италији сам записивао најбоље екипе из различитих земаља тако да бих, ако би ми се указала прилика да заиграм у неком од њих, већ имао урађен домаћи. Знам за велику традицију по којој је Црвена звезда позната, о великим играчима који су прошли кроз Црвену звезду и о њиховим каријерама које су постале добро познате након играња за Црвену звезду.

МЦЗ: Да ли можеш, укратко, да нам опишеш своје кошаркашке почетке у Филаделфији?

ОТ: У Северној Филаделфији, имали смо најталентованије играче у готово сваком спорту у мом комшилуку док сам ја одрастао. Ја сам, заправо, био најмање талентован у целом свом друштву, али мој најбољи друг, Милтон, ме је научио да играм кошарку када сам имао 9 година. Његов брат је био Чарлс Баркли средњошколске кошарке у јавној лиги Филаделфије. Будући да Милтон није био тако висок, научио ме је свему што је њему показао његов брат и увек је тренирао са мном све док нисам постао бољи од њега и ушао у први тим средње школе. Када сам доспео у селекцију средње школе, наставио сам да тренирам сам и посветио сам живот кошарци.

МЦЗ: Какав је осећај сарађивати са тренером Пешићем? Да ли си знао да је он један од најбољих српских тренера као и то да је предводио националну селекцију до златне медаље на СП у Индијанополису 2002. године, победивши, између осталог, и америчку репрезентацију са Реџијем Милером, Андреом Милером, Мајклом Финлијем, Беном Валасом и многим другим НБА звездама у тиму, а на чијој клупи је био чувени Џорџ Карл?

ОТ: Заправо, сарадња са тренером Пешићем је привилегија зато што је могао да узме било ког другог играча, али он је изабрао мене наспрам њих. Да, знам све о његовој прошлости. Урадио сам домаћи и о њему и мој агент је, такође, говорио са великим поштовањем о њему. Чуо сам и да је тренер био и велики играч као што је и велики тренер ( и један од најчвршћих тренера у европској историји). До сада, радити са њим је било сјајно. Нисам класичан скок-шут играч, али он ме је охрабрио да наставим да радим на свом шуту за 3 поена на који се ја, иначе, током утакмице не ослањам много. Дао ми је самопоуздање да узимам оне важне шутеве током утакмице и да уопште не осећам притисак. Такође његов напоран рад и строгоћа су баш мој стил игре. Његов стил је идеалан за мој стил. Може да ме изгрди и искритикује, уопште ми не смета, већ ме чини јачим. Иако сам имао велики успех у Европи, нисам имао прилику да радим са тренером који има његову биографију и  реноме.

МЦЗ: Шта мислиш о екипи и са ким проводиш највише времена?

ОТ: Наш тим је млад, са изузетком мене и двојице, Петра и Бојана, Поповића, али то има велику позитивну страну јер су они скуп веома талентованих момака и, дефинитивно, великих радника, а сви имамо исти циљ у мислима. Слажем се сјајно са ,,Young Drizzle”- ом (Андреја Милутиновић) Он је стварно добар и скроман момак. Као млађи брат ми је.

МЦЗ: Каква је комуникација унутар екипе и ко од играча најбоље говори енглески?

ОТ: Имам одличну комуникацију са свим играчима, са сваким на другачији начин, и засад је све сјајно. Прихватили су ме чим сам дошао у Београд, нарочито,,Young Drizzle“ (Андреја> > Дреј>Дриззле; прим. аут.) Цео тим доста добро говори енглески, али рекао бих да је Петар Поповић мој преводилац за време видео и скаутинг анализа, ха ха.. као и Андреја, али мислим да Немања ,,млади Ди-Роуз“ (Дерек Роуз, Чикаго Булс, оп.аут.) најбоље говори енглески.

МЦЗ:  Да ли су ти саиграчи некад причали о најватренијим присталицама Црвене звезде познатијим као ,,Делије Север“?

ОТ:Не, нису ми причали, али рекли су ми да сачекам и видећу. Знам да Србија има најбоље и најватреније навијаче у Европи.

МЦЗ: Да ли је истина да си православац? Да ли си имао прилике да посетиш неке од наших цркава и манастира?

ОТ: Да, православац сам. Када сам упознао своју садашњу супругу (она је православка) ишао сам у цркву, а када смо се венчали, одлучио сам да се прекрстим у православну веру. Посетили смо манастире у Чачку и надам се да ћу ускоро отићи у цркву када будем имао слободне дане. Нисам имао прилике да посетим овдашње цркве, али, да, планирам да их видим.

МЦЗ: Крај сезоне се ближи, ако све протекне како, треба да ли си спреман да продужиш уговор са Црвеном звездом или ћеш продужити даље? Ми сви желимо да останеш…

ОТ: Сезона је далеко од готове за мене, још мора доста тога да се уради. Криво ми је што нисам од почетка сезоне ту јер, сматрам, да сам био ту од старта, да би се ствари одвијале много другачије по овај тим. Не знам шта будућност носи, нити у ком правцу је клуб вољан да иде, али знам да овај тим има пуно потенцијала, уколико остане на окупу. Могу искрено да кажем да ако је виде где ме путеви господњи одведу, онда нека буде тако. Не могу да отпишем Црвену звезду јер на крају дана, као што сам и рекао свом цимеру (Илић), ,,Ја сам Србин у срцу зато што сам ратник!“

МЦЗ: Носиш број 33. Пре тебе дрес са истим бројем је носио Адам Морисон, двоструки освајач НБА прстена са Лејкерсима. Да ли га познајеш и шта можеш да нам кажеш о њему? Да ли познајеш неког од других Американаца који су наступали за Црвену звезду -Омар Кук, Рикардо Марш, Ентони Мајлс, Џамар Јанг, Андре Овенс, Џејмс Скуни Пен… Шта можеш да нам кажеш о тим момцима?

ОТ:Пре свега, носим тридесет тројку због легенде Скотија Пипена. Да, знам  Адама Морисона још са колеџа. Био је ,,Велика Бела Сензација.“ Знам  да је изузетан стрелац. Додуше, не познајем га лично. Познајем Омара Кука, сјајан момак и велики борац на терену. Знам га из млађих дана, док је играо на ААУ( Америчко Спортско Друштво) турнирима.  Не познајем Рикарда Марша, Џамара Јанга ни Ентонија Мајлса. Познајем Андреа Овенса. Играо сам против њега пар пута када сам био на колеџу, док је он играо за Универзитет Хјустона. Игра чврсто и био је поентер на колеџу. Нисам толико пратио његове игре у Европи. Скунија Пена сам гледао одрастајући на Охајо Стејту и, такође, у Италији прошле сезоне. Имао је сјајну каријеру у Европи, играо је за велике тимове. Он је одличан и добро искусан плејмејкер.

МЦЗ: Чија кухиња је боља – италијанска или српска?

ОТ: Па, провео сам последњих 5 година у Италији и дефинитивно тамо имам своја омиљена јела. Овде још нисам пронашао своју омиљену храну, али постараћу се да пробам све. Ако постоји једна ствар коју моја породица и ја волимо да радимо, онда је то да једемо. Уживали смо у кухињи до сада, али док не схватим које ми је омиљено јело овде, мој глас је за Италију… за сада.

МЦЗ: Ко ти је средио словеначки пасош за који се испоставило да је лажан?

ОТ: Занимљиво да питате. Њихова имена су, Кристоф Берге О` Мер и Мирослав (Миња) Илић. Познајем Кристофа још из дана када сам играо за По-Ортез у Француској. Намеравао сам да потпишем за његови агенцију због њега када ми је рекао да је у могућности да прибави европски пасош преко свог партнера (Миња из Србије).

МЦЗ: Екипа делује доста боље у 2012. Предстоји Куп Србије, од 16-19. фебруара у Нишу мислиш ли да можете да освојите тај трофеј? Прву утакмицу за тим си одиграо против нашег ,,вечитог“ ривала Партизана. Да ли мислиш да овај тим Звезде може да победи своје ривале у националној лиги и да је освоји?

ОТ: Циљ нам је да победимо. Сигурно не идемо тамо да би били други, тако да, видећемо. Ништа није загарантовано. Надамо се да ћемо наставити да играмо добро као до сада и да ће то превагнути у нашу корист. Рекао бих да, можемо да победимо Партизан. Они нису непобедиви. Да су непобедиви били би непоражени. Они су доста искусна екипа, имају сјајног тренера, а њихови играчи сјајну хемију. Неће бити лако, али све је могуће, тако да, када се сусретнемо са њима, видећемо. Не знамо да ли ћемо ми или они успети… Не можемода гледамо у будућност јер ништа није загарантовано. Ако се сусретнемо са њима биће то сјајна утакмица и феноменална атмосфера. Надам се да ћемо играти против њих.

МЦЗ: Шта можеш да поручиш нашим навијачима међу којима си омиљен и доста цењен?

ОТ: Желим да им захвалим на њиховој подржци и љубави према Црвеној звезди. Навијачи су ти због којих ово све, заправо, и радимо. Желим да их охрабрим да наставе да подржавају и воле ову игру јер они заиста чине да побеђивање буде посебно за играче и све који прате кошарку.

МЦЗ: И за крај ( И да, мораш да одговориш; Без дипломатских одговора, такође. Смех) – Коби или Леброн? Ко од њих двојице гаји кошаркашки стил који је више по твом укусу?

ОТ: То је тешко питање. Коби је ,,убица“, не бих волео да морам да играм против њега. Коби је, такође, мој суграђанин из Филаделфије. ,,Краља Џејмса“ волим да гледам како игра. Он може да буде МВП лиге сваке године. ЛеБрон гаји више мој стил игре јер је он ,,Г-дин. Свемогући.“ Обојица су врхунски спортисти и не могу да бирам ко је од њих двојице бољи атлета, али рећи ћу ЛеБрон што се тиче ол-роунд способности и као онај против којег бих волео да играм и да се нађем у окршају.

 

Желимо да захвалимо Омару на издвојеном времену и да му пожелимо срећу у наставку сезоне, те да он и момци освоје КРК или Супер лигу, као и да остане и следеће сезоне у екипи.

 

0 0 vote
Article Rating

Повезане вести

Subscribe
Обавести ме о
guest
48 Comments
најновијим
најстаријим највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Avatar

U koliko je utakmica u sredu sa Radničkim FMP?

Avatar

Ако мислиш на куп он се игра од четвртка 16.02. и Звезда прву утакмицу игра са БКК Радничким. Раднички ФМП игра против Хемофарма.

Avatar

Mislim da mi igramo 17.2. u petak, oko 18h ili 19h.

Avatar

u 18h

Avatar

Тачно. Мислио сам КРК се игра од 16.02-19.02. Звезда је у доњем делу жреба била и они играју од петка.

Avatar

Najpotpuniji stranac koji je igrao u dresu Zvezde.Covek nema slabu tacku u odbrani i napadu.Zaista je opravdao nagradu MVP-a Italijanske lige….

Avatar

Какав Морисон , овај човек је БРАТ 🙂

Avatar

Facebook —> Search : Omar Tomas —> LIKE

Avatar

„Прави тренери схватају шта играч све може осим напада, а сигурно нећеш постизати 20 поена сваки пут, већ мораш да будеш универзалан“.. Ово је кључно зашто је Томас дошао уместо Морисона.. Одличан је играч , кратко је код нас , а већ је један од најкориснијих странаца.. Пуни све колоне, од шута, асистенција, скокова.. Када упоредим овај интервју са Пјановићевим , обузме ме туга.. Поручите пред „испитивање“ играчима да морају да одговарају садржајно и опширно као Томас или да одбију било какву причу.. Пјано само што није рекао „скините ми се с к***ца“ .. Опет не заборављамо му голове и… Опширније »

Avatar

Stvarno se vidi koliko je Omar iskren dečko, sve je detaljno odgovorio i obrazložio. Daj Bože da ga sačuvamo što duže.

Avatar

MOZE PODRSKA BRACO…POGLEDAJTE KLIP I SHARUJTE GA PLS DA DOBIJEM VISE PREGLEDA!!!
http://www.youtube.com/watch?v=gKuHYC_PDPo&list=UUCFnoiiHFEbxz8IM1ycgXOw&feature=plcp

Avatar

OMAR kralj najveci…cim je dosao odma sam ga zavolio i znao sam da je veliko pojacanje :))

48
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x