Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеОбавештењаФудбал

Европска сезона за памћење

Иза Црвене звезде је још једна успешна европска сезона. Четврту годину заредом црвено-бели били су учесници групне фазе неког континенталног такмичења, а други пут у последњих 25 година презимили су у Европи.

Овосезонска Звездина европска прича у квалификацијама за Лигу шампиона почела је у августу против гибралтарског шампиона – Европе. Због ситуације са корона вирусом, одлучено је да се у квалификацијама игра само једна утакмица и то је био једини пут да су фудбалери нашег тима играли на нашем стадиону током лета у Европи. Рутински је савладан првак Гибралтара, када је троструки стрелац био Бен, а двоструки Иванић за убедљиву победу – 5:0. Потом је савладана Тирана минималним резултатом 1:0, а једини погодак постигао је Томане. Трећа рунда квалификација донела је Црвеној звезди пут на Кипар и дуел са Омонијом на стадиону „ГСП“. Иако су фудбалери нашег тима имали теренску иницијативу и далеко више изгледних прилика, регуларни део сусрета завршено је нерешено – 1:1. Стрелац је био Иванић. Након продужетака резултат је остао непромењен и приступило се извођењу једанаестераца. Црвено-бели нису имали среће са беле тачке и морали су у плеј-оф за Лигу Европе. Сигурно је да до оваквог епилога највероватније не би дошло да су изабраници Дејана Станковића имали прилику да одиграју реванш у Београду.

Противник нашем тиму у борби за групну фазу Лиге Европе био је јерменски Арарат. Због ратних сукоба између Јерменије и Азербејџана, утакмица се играла на неутралном терену. Поново Кипар и Никозија, и поново стадион „ГСП“. Црвено-бели су од старта кренули веома офанзивно и наметнули свој ритам. Головима Катаија и Фалћинелија решило су питање победника, а Арарат је до краја успео само да ублажи пораз за коначних 2:1.

Пред жреб за групну фазу Лиге Европе наш тим је стављен у други шешир. Томе су допринели сјајни резултати које је Црвена звезда правила у европским такмичењима претходне три године под вођством Владана Милојевића. Жреб је сместио нашу екипу у групу са Гентом, Хофенхајмом и Слованом из Либереца.

У првом колу црвено-бели су гостовали Хофенхајму. И поред пораза од 2:0, наши фудбалери оставили су добар утисак и били равноправан ривал екипи која је неколико дана раније декласирала Бајерн. У другом колу на стадиону „Рајко Митић“ гостовао је Слован Либерец. Чехе је са два поготка начео Бен, а у финишу првог полувремена Слован је смањио резултат. Друго полувреме донело је голеаду нашег тима. Головима Катаија, Гајића и Фалћинелија, црвено-бели остварили су убедљив тријумф – 5:1. Следећи гост на нашем стадиону био је Гент. У “тврдој” утакмици, наши фудбалери победили су са 2:1, а мрежу Белгијанаца тресли су Канга и Катаи. Уследио је гостовање Генту. Црвена звезда је сјајно одиграла и головима Петровића и Милуновића славила са 2:0. Следећи је на „Маракану“ стигао Хофенхајм. Била је то још једна “тврда” утакмица, без много прилика за гол. Реми без голова одговарао је обема екипама, које су се пласирале у нокаут фазу. Хофенхајм са првог, а Црвена звезда са другог места. Последњи сусрет у Чешкој није имао такмичарски значај. Црвено-бели су имали иницијативу, али је сусрет завршен најнепопуларнијим резултатом – 0:0.

Жреб за шеснаестину финала нашем тиму је доделио за противника италијански Милан. У том тренутку водећа екипа Серије А са изузетно јаким саставом. Антологијски дуели два тима из 1988. и 2006. давали су овом дуелу историјску димензију. Први сусрет у Београду завршен је ремијем 2:2. Црвена звезда се храбро супротставила, била равноправан ривал, головима Канге и Павкова у надокнади времена изборила активан резултат пред реванш. Синоћни реванш на „Сан Сиру“ показао је сав квалитет нашег тима. Милан је рано повео из једанаестерца, али то није обесхрабрило црвено-беле. Преузели су потпуно теренску иницијативу, стварали шансе и стигли до изједначења преко Бена. И у другом полувремену Звезда је имала шансе да елиминише росонере, али нису имали среће у завршници и утакмица је завршена резултатом 1:1. Тако је Црвена звезда елиминисана, иако није поражена.

Наши фудбалери су четврту сезону заредом играли запажену улогу у европским такмичењима. У групи су освојили 11 бодова, а у нокаут фази је надиграла Милан. Направљен је додатни искорак чиме су црвено-бели значајно подигли клупски и национални коефицијент.

 

Повезане вести

Leave a Comment