Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноДомаћи шампионатМоја Црвена звездаНајновијеОбавештењаФудбал

Звезди није сметала елиминација из Европе – лако, брзо и ефикасно са Пролетером

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ПРОЛЕТЕР 4:0 (2:0)

Црвена звезда је веома сигурном и ефикасном игром лако пребродила препреку у 23. колу Суперлиге Србије, савладавши екипу Пролетера резултатом 4:0. Прво полувреме одиграно је беспрекорно, ни тренутка се није осетио слатко-кисео укус краја европске турнеје, нити било какво физичко пражњење. Поред аутогола Леандра, стрелци за наш тим били су Николић, Бен и Катаи, а две асистенције забележио је Милан Гајић.

 

Након помало и незаслуженог испадања из Лиге Европе, од стране италијанског великана, физички и психички исцрпљени црвено-бели, копља су укрстили са седмопласираном екипом фудбалског првенства Србије. Вредна је истицања и чињеница да Пролетер, са свега 20 примљених голова, заузима треће место по најбољој одбрани у лиги. Као што смо већ и навикли, и овај меч се играо без присуства публике, а време је било прилично добро за ово доба године.

Није Станковић желео много да тумба састав, па је одбрамбена петорка била најјача коју Црвена звезда има: Борјан, Родић, Гајић, Дегенек и Милуновић. Два играча испод 21 године овај пут су били Николић и Петровић, а једино изненађење у неку руку јесте изостанак Фалћинелија, кога је заменио Павков. Поред њега, ни други Италијан (Фалко) се није нашао на клупи јер је још увек недовољно опорављен од повреде коју је задобио у мечу са Спартаком. Са друге стране, брат наше легенде Николе Жигића, Бранко, најавио је да ће покушати да искористи испражњеност наших играча како би приредио изненађење.

Потпуна контрола старта меча од стране наших играча.

На часовнику је била тачно тридесета секунда, када је Иванић послао једну високу лопту на страну према Павкову, који је на изненађење свих ухватио полуволеј и био свега за коју десетину центриметара непрецизан. Ван те прилике нисмо много тога конкретног урадили у првих 10 минута, али треба споменути и одличну акцију из деветог минута, када се Канга нашао на 7-8 метара од гола, упослио Гајића на страни, али је његово убацивање било изблокирано. Тек који минут касније, на повратну лопту Родића, сјајно је искоса шутирао Иванић, али је лопта окрзнула пречку и отишла у гол аут. Решила је Звезда много конкретнија да буде.

У 14. минуту, наши играчи изводе још једну течну и успешну акцију. Након лепих комбинација на средини терена, лопта је отишла на лево крило, код Иванића који центаршутем по земљи проналази Павкова. Шутирао је наш центарфор из прве, у паду, са петерца, али је лопта погодила само спољни део мреже. Гол је висио у ваздуху.

Само два минута касније, имали смо слободан ударац из идеалне позиције – мало искоса са десне стране, са неких 25 метара од гола. Бен је шутирао скоро па савршено, али се лопта од десне стативе одбила у поље, где није било наших играча.

Тешко је било и прокоментарисати саму игру након толико узбуђења. Играчи Пролетера посебну су пажњу обратили на Милана Павкова, којег су барем четири пута фаулирали у првих петнаест минута сусрета. А у 20. минуту, управо је он пропустио зицер да доведе наш тим у вођство. На око 40 метара од гола оклизнуо се Миросављев, Павков је имао један-на-један ситуацију са Жупићем, шутирао је школски поред њега, али лопта опет за који центиметар одлази поред гола.

Аутогол гостију у 22. минуту.

Било је апсолутно питање времена када ће Жупић капитулирати. Када нису могли наши играчи, успео је Леандро. Још једна брза транзиција, још једна лопта ка Иванићу који сјајно проналази Родића на левој страни. Наш бек из прве, несебично тражи Павкова, испред којег интервенише Леандро и спроводи лопту у сопствену мрежу. Не треба ту много ни кривити Бразилца, јер би свакако Павков имао лак посао и да је та лопта прошла до њега.

Како је Иванић погодио пречку у 10. минуту, готово је идентично шутирао и у 26. минуту (на повратну лопту Павкова). Овај пут је био за нијансу непрецизнији, па је лопта отишла преко гола. Али, центрирао је добро ка нашој деветки и минут касније; боксовао је то Жупић тачно до Бена на пеналу, наш офанзивац прави лажњак, шутира, али ипак прекасно. И поред вођства, шансе су се низале као на траци.

Николић дуплирао.

Још једну бравурозну акцију наш тим извео је у 32. минуту. Комбиновала је већина наших играча као да није било одбране, технички савршено, у милиметар прецизно. Ишла је лопта од ноге до ноге, па када је дошла до Бена у срцу шеснаестерца, овај је проиграо офанзивног Гајића на десној страни. Наши бекови увек гледају из прве да центрирају, па је исто урадио и Милан и хируршки прецузним пасом пронашао је потпуно усамљеног Николића на белој тачки. Наш омладинац је примирио лопту и послао је у леви угао за за 2:0.

Три минута после тога, забележили смо и прву прилику за Пролетер. Након убачене лопте са десне стране, она долази до усамљеног Живојиновића на левој. Није најбрже реаговао крилни играч гостију, па га је, чини се Родић изблокирао. И генерално, након другог гола мало је спласнула Звездина игра, коначно је мало и Пролетер имао лопту у ногама. А кад је тако – имамо и контре. Поново је невероватни Иванић покренуо једну у 40. минуту, упослио Гајића на десној страни, који дијагоналом гађа Родића „у трепавицу“. Излетео је Жупић тек толико да скрене његов шут главом у корнер. А после корнера, још једном Родић у главној улози. Потпуно је примио лопту на седам метара од гола, али превише је играча у „жутом“ ту било да би лопта прошла ка голу.

Нову стопостотну прилику након још једне сјајне акције имали смо у 43. минуту. Да се не понављамо: Иванић, Родић, лопта по земљи, бива пропуштена – и усамљени Николић. Мало је застао, шутирао под пречку, али је пантерским скоком Жупић интервенисао.

Поништен чист гол Звезди.

У претпоследњем минуту првог полувремена видели смо још један убитачни контранапад црвено-белих. Од Николића је лопту на левој страни добио Бен, који је изашао сам испред голмана, несебично упослио Павкова коме није било тешко да погоди мрежу. Али, заставица је била подигнута. Зашто – не знамо, јер ни Бен, ни Павков нису били у недозвољеној позицији.

Квалитет Звездине игре у првом полувремену био је готово нестваран. Пречка, статива, три гола (један додуше поништен неоправдано), шутеви, невероватан пресинг, перфектно комбиновање… Шта год да су пожелели наши игачи – успели су! Осим, можда што нису успели да искористе још коју прилику, али и два гола за полувреме су сасвим довољна.

Миран старт другог дела и онда трећи гол.

 На старту другог дела сусрета, Дејан Станковић је посегао за двоструком изменом. Желео је мало да одмори Иванића, као и Кангу, који је можда био и најслабији појединац нашег тима (ако о томе уопште и може да се говори), а на терену су се нашли Катаи и Срнић. Бранко Жигић нимало није могао бити задовољан виђеним, па се и он определио за промену: уместо Митровића, гледали смо Кнежевића.

Можда и очекивано – спорије је почело друго полувреме. Првих десет минута било је апсолутно равноправно, посед се смењивао али прилика није било. А баш на истеку дог десетог, односно 55.-ог, долазимо и до трећег гола. Поготку је претходио сјајан дупли пас Николића и Милуновића, који Вељко завршава убацивањем лопте на петерац. Није то било идеално, пронашао је само Леандра, који у намери да испуца лопту погађа Којића у леђа, а она се надаље одбија до потпуно усамљеног Бена који је закуцава у мрежу.

Недуго затим, у првом полувремену веома запажени Павков, могао је да дода још један гол на конто нашег тима. Николић је упослио у средини Срнића, који сјајно из прве оставља лопту Милану. Шутирао је наш центарфор одмах, из прилично добре позиције, али право у противничког голмана.

Иако је темпо меча приметно опао, могли смо видети ипак неку сличност са првим полувременом. И тада је Звезда контролисала игру, релативно јалово, па онда кад је прошао тај 10. минут кренула је да ниже шансе. Тако је било и у другом полувремену: гол у 55.-ом, па добра шанса у 59.-ом.

Звезда само контролисала игру у последњих пола сата, али са „шлагом на торти“.

У 63. минуту, у гостујућој екипи Јовановић је заменио Којића. Тада смо поново ушли у нешто мирнији део меча, па тек у 69. минуту упућујемо нови опаснији ударац, и то преко веома расположеног Вељка Николића. Преко гола је шутирао наш таленат, са двадесетак метара. Логично је некако било да Звезда није нешто нарочито „гризла“ након убедљивог вођства од 3:0. Углавном су наши играчи размењивали пасове на средини терена.

Шансу да се покажу до краја сусрета, добили су Крстовић и Гаврић, који су у 75. минуту заменили Павкова и Бена. Пар речи о Александру Катаију – веделе су се две ствари код њега: мајсторство и елеганцију у игри нимало није изгубио, док је приметно било да може мало поправити физичку спрему, која још увек није била на оптималном нивоу. Имао је два покушаја из солидних позиција од када је ушао на терен, али оба је лако укротио Жупић. Последњу измену Станковић је направио у 78. минуту када је Одада заменио одличног Николића.

Најбољу прилику гости су пропустили у 80. минуту. Тешко бисмо је баш сврстали у категорију стопостотних, али било је непријатно. Након корнера, лопта се одбила на леви бок до Јовановића, који је са десетак метара шутирао у изванредно постављеног Борјана.

У моментима када су сви чекали крај сусрета, једна релативно спорија акција црвено-белих, на изненађење многих завршена је и четвртим поготком нашег тима. „Вукао“ се напад миц по миц, остао је Гајић нестварно усамљен на десној страни, уштоповао је лопту, погледао и погодио Катаија на ивици петерца. На врло несвојствен начин, Алексанар је надскочио свог чувара и у стилу горостасних центарфора добио тај ваздушни дуел и послао лопту на пречку гола Пролетера. Овог пута, лопта се од оквира одбила иза гол линије, па је коначно на семафору стајало 4:0. Какав повратак Александра Катаија!

Као што видите и сами, није било претерано занимљивог садржаја у других 45 минута, иако смо видели исти број голова као и у првом полувремену. Црвена звезда је играла екстремно добар фудбал пуних сат времена вечерас (поред 5 голова, од којих је један неправедно поништен, видели смо и мноштво прилика), док је последњих пола сата максимално спустила темпо и рутински привела сусрет крају. У моментма обостране „успаваности“, скочио је наш Војвођанин и тријумфално се вратио на терен, што је засигурно измамило велико задовољство код наше публике. Памтиће навијачи крај малих екрана нестварно прво полувреме својих љубимаца – које је било за чисту десетку.

Ово је био осми међусобни сусрет вечерашњих мегданџија и свих осам добила је Црвена звезда, уз укупну гол разлику 19:1. Следећи меч наши фудбалери играју већ у среду, када одлазе у госте екипи ТСЦ-а.


Београд – Стадион Рајко Митић. Судија: Новица Анђеловски. Помоћници: Горан Бељин и Павле Пипер. Жути картони: – Црвени картони: – Стрелци: 1:0 Леандро (аутогол, 22. минут), 2:0 Николић (32. минут), 3:0 Бен (55. минут), 4:0 Катаи (90. минут)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан, Гајић, Милуновић, Дегенек, Родић, Петровић, Николић (од 78. Одада), Иванић (од 46. Срнић), Канга (од 46. Катаи), Бен (од 75. Гаврић), Павков (од 75. Крстовић). Тренер: Дејан Станковић

Пролетер: Жупић, Леандро, Митровић (од 46. Кнежевић), Марјановић, Б. Милошевић, Којић (од 63. Јовановић), Илић, Ковачевић, Томовић, Живојиновић (од 76. Весић), Миросављев (од 76. Глушчевић). Тренер: Бранко Жигић

Повезане вести

3 comments

krvavi zvezdas-DE феб 28, 2021 at 19:24

NIKOLIĆ,SRNIĆ,KRSTOVIĆ,GAVRIĆ,O DADA,PETROVIĆ NIKADA IGRAČI ZA ZVEZDU..NA LETO IH POKLONITI MALOM MOKROM LUGU

Reply
krvavi zvezdas-DE феб 28, 2021 at 19:22

KATAI JE TATA IGRE…RADUJEM SE NJEGOVOM POVRATKU..IPAK JE ON MAGICO

Reply
krvavi zvezdas-DE феб 28, 2021 at 19:19

SVAKA ČAST..OVO JE ZVEZDA..POSLE TEŠKE TEKME U MILANO ODIGRALI SMO JAKO DOBRO..A ZASTO SMO IGRALI JAKO I SNAŽNO?..PA JAKO PROST ODGOVOR..NAŠI IGRAČI SU FIZČKI BESPREKORNO PRIPREMLJENI..IDEMO DALJE,SAMO MELJI

Reply

Leave a Comment