Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеФудбал

Звездани моменти – Валцер у Бечу

Црвена звезда је септембра 2000. године у реванш сусрету првог кола Купа УЕФА савладала Лестер са 3:1 и пласирала се у наредну рунду. Двоструки стрелац за наш тим био је Горан Друлић, а једном је погодио Иван Гвозденовић. Овај сусрет остао је у памћењу свим звездашима по чињеници да је наш тим као домаћин играо у Бечу и „заплесао валцер“.

Фудбалери Црвене звезде су у сезони 1999/2000 под вођством Славољуба Муслина надмоћно освојили дуплу круну. Након те сјајне године, навијачи су се надали да је тим стасао за озбиљнији учинак на евро-сцени. Квалификације за Лигу шампиона наша екипа је започела јула 2000. сигурним победама над прваком Фарских острва Ки Клаксвиком – 2:0 у Београду и 3:0 у гостима. Следећа станица био је грузијски шампион Торпедо из Кутаисија. Убедљива победа од 4:0 код куће осигурала је пласман у следеће коло, тако да ни пораз на Кавказу од 2:0 није ништа мењао. Последња препрека на путу ка Лиги шампиона био је Динамо из Кијева. Први дуел одигран у Украјини завршен је без голова. У београдском реваншу, црвено-бели су били изузетно расположени. Повели су са 1:0 голом Бранка Бошковића, али су гости преко Белкевича изједначили и прошли даље, а Црвена звезда је морала у прво коло Купа УЕФА. Жреб је нашем тиму за противника доделио енглески Лестер. Прва утакмица одиграна је 14. септембра на острву. Црвено-бели повели су већ у првом минуту сјајним пројектилом Миленка Аћимовића. Енглези су у финишу првог полувремена изједначили за коначних 1:1.

У Енглеску смо отишли да одиграмо „на нулу“. Лестер је био изузетно квалитетан тим и у том тренутку били су у врху табеле у Премијер лиги. Тамо смо повели рано, одмах на почетку утакмице. Миленко Аћимовић је постигао предиван гол. До краја меча смо одрадили добар посао, контролисали утакмицу и изборили повољан резултат пред реванш. Због политичких разлога другу утакмицу нисмо могли да играмо у Београду. Било нам је жао што нисмо могли да играмо пред нашим навијачима, али знали смо да ће бити доста звездаша у Бечу. Спремили смо се добро и били смо максимално уверени да ћемо да победимо и прођемо даље – присетио се Марјан Марковић, стандардни десни бек тог тима.

Реванш је био заказан за 28. септембар у Београду. Црвена звезда је, осим на зеленом терену, морала да води борбу и за „зеленим столом“. Управа Лестера је по наговору британског Министарства спољних послова одбила могућност да гостује у Београду због наводно нестабилне политичке ситуације у Србији јер су се 24. септембра одржавали председнички избори. Нису помогле безбедносне гаранције, као ни жалба коју су поднели челници нашег клуба. Европска кућа фудбала је испунила хир Енглеза и реванш сусрет се одиграо у Бечу, на стадиону „Герхард Ханапи“.

Пред 15.000 наших навијача, изабраници Славољуба Муслина пружили су сјајну партију у главном граду Аустрије. Од старта утакмице, показали су одлучност да елиминишу надобудног противника. Црвена звезда повела је већ у 22. минуту када је капитен Горан Буњевчевић сјајно пронашао свог имењака Друлића који је шутем полуискоса са десне стране погодио супротан угао мреже Енглеза. До полувремена је наш тим пропустио неколико прилика да повећа предност. Лестер је то казнио и у 42. минуту поравнао резултат. У наставак сусрета црвено-бели ушли су решени да „сломе“ противника. До новог вођства стигли су преко Гвозденовића у 47. минуту, који је на асистенцију Друлића матирао голмана Флауерса. Ношена ватреном подршком са трибина, Муслинова чета је нападала у таласима. Награда за добру игру стигла је у 71. минуту. Пјановић је кренуо по десној страни, прецизно упутио лопту ка Друлићу, а завршетак акције се одиграо по оном познатом навијачком стиху „резултат није споран, стрелац Друлић Горан“. Његов други гол на мечу, гол вредан проласка у друго коло Купа УЕФА.

Незаменљиви члан нашег одбрамбеног бедема Миливоје Витакић подсетио се атмосфере на стадиону тога дана у Бечу, као и стила игре којим су се црвено-бели супротставили Енглезима.

Поред вечитог дербија, те европске утакмице су посебне, имају велику драж и максимално мотивишу. Лестер је имао неколико репрезентативаца и важио је за фаворита. Утакмица је била тврда, физички тешка и исцрпљујућа. Прорадио је српски инат јер нам нису дозволили да играмо у Београду. Али и у Бечу смо се осећали као код куће. На трибинама је било доста наших људи, стадион је био попуњен и имали смо огромну подршку. Тренер Муслин је створио сопствени стил игре и свако је добро знао који су његови задаци. У припреми меча је ставио акценат на дуге лопте које су Енглези форсирали јер су били високи, јаки и стамени. То је сигурно једна од најбољих утакмица наше генерације – истакао је Витакић.

Победу над Лестером Црвена звезда је остварила у следећем саставу: Александар Коцић, Марјан Марковић, Иван Гвозденовић, Горан Буњевчевић, Ненад Лалатовић, Миливоје Витакић, Дејан Илић (од 42. Срђан Бајчетић), Лео Леринц (од 60. Бранко Бошковић), Горан Друлић, Миленко Аћимовић (од 82. Саша Зорић), Михајло Пјановић. Тренер: Славољуб Муслин.

The post Звездани моменти – Валцер у Бечу appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment