Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

IN MEMORIAM: Власта Велисављевић (1926-2021)

Бард српског глумишта и најстарији активни српски глумац Властимир Власта Велисављевић напустио нас је током претходне ноћи у 95. години живота у КБЦ „Драгиша Мишовић“ где је био хоспитализован услед проблема проузрокованих вирусом COVID-19.

Власта Велисављевић рођен је у Београду 28. јула 1926. године. Глумом је почео да се бави 1938. у Народном позоришту на сцени Мањежа. Власта je 1943. био ухапшен и одведен је у нацистички логор Дортмунд Херде, у коме је био приморан да обавља физичке послове. Из логора је успео да побегне, уз помоћ једног од мајстора у фабрици, који му је дао немачку пропусницу, захваљујући којој је успео да стигне назад у Београд. Након рата, Власта је са неколико другова покушао да побегне у Сједињене Америчке Државе, али је био ухваћен и одведен у затвор на Ади Циганлији. Он је провео и три године у затвору на Голом отоку, на који је одведен 1950. након што су код њега, наводно, пронашли руске књиге, које су тада биле забрањене.

Имали смо прилике да га гледамо у чак 350 улога у позоришту, крај филмског платна и крај малих екрана. Био је и доживотни почасни члан Југословенског драмског позоришта.

Чика Власта је био познат и као велики навијач Црвене звезде. Редован је био посетилац мечева КК Црвена звезда чије је утакмице пратио увек из првих редова. Власта Велисављевић је лета 2019. године уручио капитену црвено-белог кошаркашког колектива Бранку Лазићу трофеј намењен шампиону Србије.

Нека му је вечна слава и хвала.

Повезане вести

5 comments

MILOS RANKOVIC мар 25, 2021 at 15:54

Laka ti zemlja Delijo nas.vidjao sam ga na kosarci stalno.verujem da nije propustao kk utakmice.uvek smiren.ali u sebi krv kljuca.vecna ti slava

Reply
Aleksandar 89 мар 25, 2021 at 00:48

Zao mi je sto ga nikad u zivotu nisam sreo i sto se nisam slikao sa njim Vlasta Veisavljevic 1926-2021 95 godina legendo pocivaj u miru.

Reply
ivan niksic мар 24, 2021 at 20:02

Neka ti je laka crna zemlja, Vlasto, jos jedan Delija manje dolje a jedan vise gore, nadam se na neko zasluzeno mjesto tihi, dobri covjece!

Reply
krvavi zvezdas-DE мар 24, 2021 at 12:17

POČIVAJ U MIRU LEGENDO I VELIKI ČOVEČE

Reply
Раде Република Српска мар 24, 2021 at 12:15

Добар глумац, добар човјек, нека почива у миру. Зар је могуће да је и он умро од короне,занимљиво је то да човјек са 95 година није умро од старости.? Власто хвала ти за сваку улогу коју си одглумио,јер то си одрадио маестрално,вјечна ти слава добри човјече.

Reply

Leave a Comment