Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЗвездине легендеНајновијеФудбал

Прошло је 13 година од како нас је напустио Рајко Митић

На данашњи дан, 29. марта 2008. године, напустила нас је велика је легенда, прва Звездина звезда. Рајко Митић, господин и џентлмен у копачкама, како су га звали.

Није Рајко био “само” фудбалер, он је био звезда и ван терена. Увек у сјајном друштву, уз културно понашање, уважавање људи око себе, окупио је око себе велику публику.

Хтео не хтео, пратили су га у стопу, а он се сјајно носио са тим. Па и сада неретко чујемо његово име, а и популарна “Маракана” носи назив баш по њему.

Рајко Митић је рођен у Долу, 19. новембра 1922. године и био је југословенски фудбалер. Играо је за београдски БСК и Црвену звезду. За „црвено-беле” је одиграо 572 утакмица, био капитен тима и проглашен је за прву „Звездину звезду”, што довољно говори, зар не?

Други светски рат је зауставио његов спортски развој, али је од 1944. године, као борац инжињерске бригаде НОВЈ (заједно са Ђајићем и Језеркићем), наставља да игра, да би од оснивања Црвене звезде, 4. марта 1945, био њен први капитен.

Био је слављен као незаборавни капитен Црвене звезде и један од диригената и најбољих стрелаца репрезентације којој је пуну деценију давао посебан печат.

Као капитен Црвене звезде Митић је имао и два занимљива доживљаја који су у своје време поделили јавност. Први пут кад је због недоличног понашања искључио из игре свог најбољег пријатеља Бранка Станковића, кад се чак и у Црвеној звезди водила дискусија да ли и ово спада у право капитена тима, док је други случај изазвао праву буру међу навијачима.

Тада, 7. априла 1958. у првенственом сусрету против екипе Сплита у Сплиту, у 72. минуту утакмице, код резултата 1:1, пошто је бачени камен из гледалишта погодио у главу Бору Костића, Митић је извео екипу са терена. Дисциплински суд ФСЈ казнио је све играче Црвене звезде са по месец дана неиграња.

Занимљиво је да је током играчке каријере Рајко Митић писао коментаре за лист “Спорт”, а по завршетку каријере је био и колумниста чувеног спортског часописа “Темпо”.

Остављао је без даха и на терену и ван терена и зато че увек бити Звездин “Чика Рајко”.

(извор: meridianbetsport.rs)

Повезане вести

2 comments

Aleksandar 89 мар 30, 2021 at 00:33

Rajko Mitic 19.11 1922 29.3 2008 Trinaest godina je proslo ali secanje ne bledi.

Reply
Aleksandar 89 мар 30, 2021 at 00:32

Rajko Mitic 19.11 1922 29.3 2008 DOK ZIVE CRVENO BELE BOJE ZIVECE I IME TVOJE!!!!

Reply

Leave a Comment