Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЗвездаши широм светаКошаркаНајновије

Светислав Пешић улази у „Кућу славних“

Један од највећих кошаркашких тренера које је ова земља икада имала и некадашњи тренер Црвене звезде Светислав Пешић доживео је још једну велику част и признање – изабран је у ФИБА Кућу славних!

Пешић који је у два наврата као тренер исписивао и странице историје КК Црвена звезда, који се данас са правом може назвати и његовим клубом, тако је стао уз раме великана ове игре: Радивоја Кораћа, Борислава Станковића, Ранка Жеравице, Дражена Далипагића, Зорана Славнића, Влада Дивца, Душана Ивковића и Драгана Кићановића.

Светислав Пешић је играчку каријеру почео у Пироту, наставио у Партизану, али се тај део каријере нашег Карија највише везује за сарајевску Босну са којом је био првак СФРЈ, освајач Купа и првак Европе 1979.године.

Тренерску каријеру током које је освајао највећа признања у младјим селекцијама и сениорској кошарци, развијао будуће асове, али и правио пионирске кораке у земљама које су данас респектабилне кошаркашке силе, почео је на клупи Босне.

Светислав Пешић је прошао све и освојио све. Био је првак Европе са кадетима и јуниорима Југославије, од којих се и данас памти Бормио 1987. године.

Од Немачке, тада почетника у европској кошарци, направио је шампиона Европе 1993.године, подигао је на ноге берлинску АЛБУ и донео јој први европски трофеј 1995.године, а докторат једне бриљантне тренерске каријере су биле године са репрезентацијом Југославије 2001. и 2002. године. Многи Истанбул 2001.године памте као најдоминантније освојену титулу једне репрезентације икада. Шта онда рећи за 2002. и светску титулу у Индијанаполису уз победу над америчким Дрим Тимом!

Где год је радио доносио је успех и нове методе – Барселони је подарио титулу првака Европе, Ђирони први међународни трофеј, а након Динама дошао је у своју Црвену звезду који и сам зове “својим клубом”. Љубав Карија, Црвене звезде и Звездаша настала је 2008.године – продрмао је успаваног великана и открио неке нове момке који су касније оставили велики траг у српској и светској кошарци: Немања Бјелица, Марко Кешељ, Владимир Штимац…Зашто већ тада није освојио титулу у финалу домаћег шампионата, у коме је на крају сам додељивао сребрне медаље својим момцима на “церемонији” је нека друга тема и прича.

У своју Црвену звезду се вратио 2011.године и био зачетник препорода клуба који је на овим просторима био зачетник кошаркашке игре. Црвена звезда је добила још једног суперталентованог кошаркаша у лику Немање Недовића, а клуб велику стручну помоћ у настојањима да се врати тамо где припада.

И када је отишао са Малог Калемегдана увек му се радо враћао, а Црвену звезду је са пуним правом без обзира на пребогату каријеру и бројне клубове, видео као своју другу кућу у којој је увек и када није био ту, помагао добронамерним саветима, нудио помоћ и истински се радовао свим успесима црвено-белих.

Као тренер Бајерна донео је титулу том клубу 2014.године и успоставио доминацију Бавараца у немачкој кошарци, а гасио је пожар у Барселони 2018.године са којом је освојио Куп Краља… и верујемо да ће се та ниска наставити…

КК Црвена звезда, председник клуба, менаџмент, комплетан стручни штаб, играчки погон од срца честитају на овом огромном признању нашем некадашњем тренеру, великану светске кошарке и нашем Звездашу Светиславу Карију Пешићу!

The post Светислав Пешић улази у „Кућу славних“ appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment