Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Звездани моменти – Жигићева кошарка

У нашем серијалу Звездани моменти осврнућемо се на 121. дерби и на играча који га је дефинитивно обележио, а то је Никола Жигић.

Брзо је Жигић постао миљеник свих оних којима је црвено-бела боја у срцу, а голови против вечитог ривала су га исписали у златне странице наше историје. Пратили су корпулентног нападача различити коментари око његове висине и тога да би требао да се преоријентише на други спорт – кошарку. Није се обазирао на то, већ је квалитет показао на терену и са два постигнута поготка потпуно “срушио” Партизан.

За меч који се играо 8. новембра 2003. године владало је огромно интересовање, па су све карте за ову утакмицу биле распродате. Меч је изазвао велико интересовање, а јављали су се чак и новинари из Јапана са жељом да буду акредитовани и присуствују утакмици. Утисак је да нису погрешили, јер је овај дерби имао велику важност због борбе која је вођена за јесењег првака Србије и Црне Горе. Занимљив податак је да су пре дербија оба тима играла такмичарске мечеве у Европи, па смо тако неколико дана раније ремизирали са Розенборгом (0:0).

Црвена звезда је наступала у саставу: Владимир Дишљенковић, Марјан Марковић (од 65. Славољуб Ђорђевић), Милан Дудић, Немања Видић, Миливоје Витакић, Драган Шарац, Драган Младеновић, Радован Кривокапић, Марко Перовић ( од 66. Иван Дудић), Никола Жигић, Бојан Ђорђић (од 60. Дејан Миловановић).

Већ у раној фази меча наш тим је дошао до предности, а играо се 11. минут утакмице. Репрезентативац из Црвене звезде Младеновић је одличним пасом кроз средину упослио високог нападача екипе Славољуба Муслина који је “ухватио на спавању” дефанзивца црно-белих. Упутио је неодбрањив ударац из полу-волеја који је голман испратио погледом. Прослава овог гола је била интересантна, јер је због поменутих коментара Жигић извео “скок шут” након постигнутог поготка. Ново славље црвено-белима донео је Марко Перовић голом у 37. минуту сусрета. Прошао је добро по левој страни, направио је себи простор за шут и ниским ударцем левом ногом затресао мрежу ривала. Наставила је Црвена звезда да игра 121. вечити дерби у сјајном ритму, па је и у другом делу игре била бољи ривал. На самом старту другог полувремена, Радован Кривокапић је покушао да затресе мрежу противника, међутим голман и статива успели су да спасу свој гол. Ипак, у 62. минуту сусрета високи голгетер постиже нови погодак за наш тим и доноси велику радост Црвеној звезди. Након слободног ударца са десне стране који је извео Марјан Марковић, најбољи у скоку је био Никола Жигић и главом је сјајно постигао други погодак и тако поставио коначан резултат сусрета – 3:0.

Новембарског дербија присетио се асистент код првог поготка Драган Младеновић.

Меч је дошао у тренутку када су обе екипе играле претходних дана у европским такмичењима. Партизан је стигао на „Маракану“ после меча са Реалом и били су силно мотивисани да нас победе. Ипак, насупрот себи су имали екипу која је много више желела тријумф, али и тим који више вреди. Звезда је то доказала на терену, јер смо били бољи ривал од њих у тој утакмици. Резултат овог сусрета говори о томе. Сјајни Никола Жигић је успео два пута да затресе мрежу нашег противника, док је Марко Перовић дао један гол, тако што је прошао по левој страни и упутио добар ударац. Еуфорија пред овај меч је била велика и оно што остало упечатљиво је то да су утакмица и навијање били баш квалитетни. Неколико година заредом нисмо били поражени од нашег противника ни кући, али ни на страни и мислим да је то био разлог због којег је гостујућа публика била бесна. Чак се говорило да им је због ове чињенице важнија победа у дербију, него сама титула. Једноставно речено, имали смо тада фантастичну екипу предвођену Славољубом Муслином. Претходну сезону нисмо успели да освојимо ни титулу ни куп, али оно што је остало упечатљиво јесте начин на који смо успели да се вратимо на победнички колосек и у наредној сезони сјајно игром освојили смо зацртану „дуплу круну“ – закључио је Драган Младеновић.

Дербија се присетио и Радован Кривокапић, тадашања “десетка” Црвене звезде.

Играли смо против једне од најбољих генерација црно-белих. Дошли су мотивисани после меча са Реалом и имали смо утисак да нам нису давали велике шансе у дербију. Међутим, ова утакмица је наук будућим генерацијама да у дербијима нема аутсајдера. Били смо силно мотивисани и показали да смо бољи тим од Партизана. Сећам се да је увертира пред меч било коментарисање Николе Жигића и његових фудбалских квалитета, па је у после славио поготке као кошаркаш. Био сам одмах ту поредњега, невероватне успомене. Лично сматрам да сам одиграо добро ту утакмицу, имао велику шансу, али најважније је да смо победили. Причало се да је то био један од најквалитетнијих дербија тих година, а томе у прилог је говорио и број људи и атмосфера на трибинама. Тада се за нашу генерацију мислило да немамо потенцијал да освојимо трофеј, због прошле сезоне која је била слабија. Нису нам ни минималне шансе давали да освојимо титулу. У нас су веровали само председник Драган Џајић и тренер Славољуб Муслин. На крају смо освојили дуплу круну– закључио је Кривокапић.

Шампионат 2003/20004 обележио је управо поменути Никола Жигић, који је био најбољи стрелац првенства. Миљеник Звездине публике постигао је 18 погодака у тој сезони. Црвено-бели су под вођством Славољуба Муслина успели да освоје осму „дуплу круну“!

Повезане вести

Leave a Comment