Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКошаркаНајновије

Нападачки арсенал двоглавог змаја

У надокнади одложене утакмице 11. кола регионалне АБА лиге кошаркаши Црвене звезде дочекују екипу Цедевита Олимпије. Змајчеки, овога пута двоглави након прошлосезонске фузије са екипом Цедевите, су у прошлом колу извојевали за њих велику победу у Бару којом су себе ставили у ситуацију да имају бољи међусобни скор у односу на четвртопласирани Морнар који им бежи две победе али има и две одигране утакмице  више . У складу са митским бићем које су љубљанчани изабрали за свој симбол игра њихове екипе је агресивна, брза и нападачки оријентисана. У тексту који следи ћемо се бавити њеним основним постулатима и најистакнутијим актерима.

Кендрик Пери – Опасно нападачко оружје у транзиционој игри. Агресивно иде на продор ка кошу а карактеристичан за њега је продор од блока у леву страну који доста практикује. Способан је да заврши и десном руком на обручу. Не либи се да потегне за три поена иако му је шут из дриблинга нешто лошији.

Јака Блажич – Играч кога не треба посебно представљати мада је доста напредовао у односу на период у Звезди, пре свега у стабиности шута и одлукама које доноси на терену. Уз Перија је главна напаст у транзицији. Не либи се да шутне за три из било које ситације, преко руке, из дрибинга… Воли да се отвори без лопте и да по њеном пријему нападне у пуној брзини. Преферира улаз у десно  при чему посебно треба обратити пажњу на  пасове које из продора зна да пошаље у супротни корнер. Тренутно је са 17.5 поена по мечу први стрелац своје екипе.

Едо Мурић – Још један добар нападач из транзиције. На таласу самопоуздања ове сезоне јако добро шутира за три поена са процентом изнад 40%. Посебно је опасан у спот ап ситуацијама. Уколико га чува нижи играча зна да се спусти и нападне са поста одакле шаље и одличне повратне пасове на линију за три поена.

Џерод Џонс – Нападачки разноврсна четворка. Поседује убитачан шут за три поена, нарочито из корнера, уз проценат успешности од чак 48%. На шут се отвара и из пик енд поп акција и способан је да нападне игром 1 на 1 са периметра. На ниском посту за њега је карактеристичан окрет ка чеоној линији пре упућеног шута ка кошу. Одговор на питање због чега је у Љубљани уз овакве нападачке карактеристике лежи у чињеници да је приличо лош дефанзивац.

Микаел Хопкинс – Играч који покрива позицију центра. Класична ,,скраћена петица“ која скаче, трчи и , иако не шутира пуно, не либи се да шутне за три поена где је тренутно је на око 40% реализације. У пик игри га карактеришу брза отварања из којих зна да подели добар пас својим шутерима.У питању је ипак још један прилично скроман дефанзивац како у индивидуалној тако и у тимској одбрани.

Рион Браун – Прва опција са клупе. Одличан шутер, нарочито из блока. Не либи се да опали тројку ни у транзицији. Нешто слабије користи шут из дриблинга али је способан да га погоди. Тренутно је на 41% у шуту за три.

Лука Рупник – Одласком Роко Лени Укића у Сплит профилисао се као замена за Перија и свој посао обавља сасвим задовољавајуће. Агресивност у дефанзиви уз нешто више од три асистенције и једне украдене лопте по мечу чине сасвим солидан учинак за плејмејкера са клупе. Проценат шута за три од чак 54,8% га ставља у ред оних на које се мора обратити посебна пажња. Срећу му квари бројка од скоро две изгубљене лопте по мечу које су последица срљања којима је понекад склон.

Цедевита је по броју поена које постиже тренутно први напад АБА лиге. Најбољи су и по броју поена по поседу али нам та статистичка категорија открива и зашто нису, уз такав напад, боље пласирани на табели. Наиме по броју поена које прима по поседу Цедевита је тренутно друга најлошија одбрана АБА лиге, одмах иза ФМП- а. Из карактристика горе набројаних играча се може закључити како нападају – пуно транзиције, примарне и секундарне а кад то не прође напад из пик енд рола којим отварају позиције за шут. У случају да противник брани пик искакањем лопта се преноси преко трећег човека и кружи даље.

Дефанзивно акценат стављају на одбрану улаза у средину чак и по цену искакања са првог додавања. То треба искористити. Доста преузимају а онда брзо покушавају да ,,смање“ разлику у висини насталу преузимањем. Ту се понекад погубе што такође треба искористити. Хопкинс пик углавном брани у дропу а пошто није елитни атлета то даје могућност нашим бековима који врте пик, највише Волдену и Лојду, да га нападну. Одбрану играју агресивно ка лопти покушајући да зауставе противнички дриблинг али им то доноси и доста личних грешака. Честа је и лоша комуникација у одбрани, поготово са Хопкинсом и нарочито Џонсом, па би добро читање тих ситуација Звезди могло донети одређени број лаких поена.

Кад се подвуче црта може се рећи да је Цедевита Олимпија добра екипа предвођена одличним тренером. Хијерархија у екипи је јасна и зна се ко шта ради мада све то на терену понекад изгледа хаотично. Када их крене шут могу да добију свакога али када не крене имају великих проблема и крећу да срљају и греше. Повреда уочи самог почетка сезоне њиховог пројектованог стартног центра Матианга их је ставила у проблем који читаве сезоне не могу да реше јер им је центарска линија уочљиво слабији део тима. Проблем им је и прилично кратка ротација. Када тим има јасне врлине и још јасније мане рецепт за игру против њега је очигледан. Остаје нам само да видимо да ли је наша екипа у овом тренутку  способна за то. Лоше попуњене најбитније позиције у тиму са собом повлаче додатне проблеме јер стављају неке од играча у ситуације у којима они не требају да буду и додатно оптеређују ионако раштимовану (нападачку) игру. Гостима из Љубљане ће се супротставити тим без Ннока (није био регистрован у периоду када је меч одложен) и Куриџе (повреда) те ће се због тога унутрашња линија наћи у још већем проблему него што је иначе. А у проблему је читаве сезоне. Што из субјективних што из објективних разлога екипи Црвене звезде никако не успева да ухвати талас који би њену форму одвео путем ка горе. Плеј оф АБА лиге је пред вратима и крајње је време да се постигне одређена стабилност у игри. Двомеч са Цедевита Олимпијом који следи (исти противници играју  у недељу у Љубљани свој меч редовног 24. кола)  пружиће одговоре на многа питања. Надајмо се да ћемо ми, навијачи Црвене звезде, датим одговорима бити задовољни.

 

 

Повезане вести

Leave a Comment