Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноКуп СрбијеНајновијеФудбал

Доминација Звезде у Купу

Црвена звезда је тријумфом над Партизаном на стадиону ,,Рајко Митић” у финалу Купа Србије после бољег извођења једанаестераца (4:3) освојила 25. трофеј националног купа, а победом су црвено-бели још једном показали доминацију над вечитим ривалом. За наш тим са беле тачке су били прецизни Милан Родић, Радован Панков, Никола Крстовић и Вељко Николић, док је капитен Милан Борјан одбранио два последња пенала вечитом ривалу.

Црвена звезда и Партизан су у националном Купу снаге одмерили укупно 39 пута од оснивања клубова. Наш тим је славио на 21 утакмици, три пута је било нерешено, док је вечити ривал био бољи на 15 мечева уз гол разлику 58:48 у корист црвено-белих.

Прва победа Звезде у куп такмичењу на Партизаном, била је 30. новембра 1948. године у финалу Купа Југославије. Утакмица је одиграна на стадиону нашег тима, пред око 30 хиљада гледалаца. На том мечу Црвена звезда је славила резултатом 3:0, а двоструки стрелац у нашем тиму био је Бранислав Вукосављевић, а у мрежу је затресао и Рајко Митић.

За наш тим наступио је следећи састав: Срђан Мркушић, Бранко Станковић, Миленко Дракулић, Димитрије Тадић, Миливоје Ђурђевић, Предраг Ђајић, Јован Цокић, Рајко Митић, Коста Томашевић, Бела Палфи, Бранислав Вукосављевић. Тренер: Светислав Глишовић.

Звезда је освојила Куп Југославије и наредне две године, али тада смо вечитог ривала савладали у полуфиналу 27. новебра 1949. године са 2:1, а годину дана касније 17. децембра резултатом 1:0.

Само три пута током дуге историје је дошло до једанаестераца, а Црвена звезда је два пута излазила као победник после ,,пенал рулета”. Црвено-бели су 15. маја 1993. године боље гађали са беле тачке од вечитог ривала (5:4) и победом освојили 13. пут национални куп. У пенал серији прецизни су били Илија Ивић, Ристо Видаковић, Горан Василијевић, Митко Стојковски и Милан Симеуновић голман који је претходно у трећој серији одбранио шут Мијатовића и у петој серији ставио тачку тако што је савладао Пандуровића за трофеј.

За наш тим наступио је следећи састав: Звонко Милојевић ( Милан Симеуновић ), Ристо Видаковић, Митко Стојковски, Горан Василијевић, Ивица Момчиловић, Миодраг Божовић, Иван Аџић, Александар Крстић, Анто Дробњак, Ненад Масловар ( Дејан Петковић ), Илија Ивић. Тренер: Милан Живадиновић.

Поред доминације у Купу, Црвена звезда је до данас задржала позитиван биланс у дуелима са вечитим ривалом у националном шампионату. Црвено-бели су укупно одиграли 164 утакмица, победили 65 пута уз 229 постигнутих голова, 52 пут до сада се меч завршио нерешеним исходом, а 47 пута је вечити ривал био бољи.

Први вечити дерби одигран је 5. јануара 1947. године када је Црвена звезда победила Партизан на гостовању резултатом 4:3. Меч је обележио хет-трик нашег фудбалера Јована Језеркића, а четврти гол за Звезду дело је Предрага Ђајића. Такође, први гол у вечитом дербију постигао је управо Језеркић и тиме се уписао у историју српског фудбала.Последњи дуел између Црвене звезде и Партизана у шампионату одигран је у оквиру 30. кола Суперлиге Србије и завршен је победом црвено-белих резултатом 1:0. Једини гол на мечу постигао је Мирко Иванић.

The post Доминација Звезде у Купу appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment