Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноМлађе категоријеНајновијеФудбал

Јелић: „Гајимо нападачки фудбал у Звездиној школи“

Резимирао је главни тренер наше Омладинске школе Никола Јелић све оно што је урађено у претходној такмичарској години, сада када се сезона за већи део наших јуниорских селекција завршила. Наравно, кренуло се од омладинаца…

Свесно смо у сезону ушли са млађим тимовима у односу на конкуренцију. Хтели смо да видимо где се деца налазе у односу на старије и није нам примарни циљ био освајање титуле, ни у омладинцима, ни у кадетима. Што се омладинаца тиче, лепо је бити први. Честитао бих свима у клубу, али морам да кажем да смо ми већ постали прваци када су Станковић, Лазетић, Ђурић и остали пребачени у први тим Графичара, то нам је највећа сатисфакција, а пехар ћемо подићи када они буду у сениорском тиму Црвене звезде. Не бежимо од тога да желимо да освајамо титуле у свим конкуренцијама, али то је секундарно, јер нам је развој појединаца далеко важнији. Развијамо играче, а не тимове, који се у овим годинама мењају на сваких шест месеци. Омладинци су имали тешку сезону. Били смо далеко најмлађи, уз то је јесенас неколико играча пребачено у први тим Графичара, а опет није било довољно квалитета у осталим клубовима да се појачамо, па смо се окренули нашим кадетима. Дешавало се да имамо 15 играча у омладинцима, била је тешка ситуација, па смо пребацили неколико фудбалера рођених 2005. године који су по узрасту млађи кадети, али су били веома значајни у освајању шампионске титуле, то су Николашевић, Лечић, Маринковић, Видојевић, Вукићевић… Модел наше игре је оно како су омладинци наступали у јесењем делу сезоне. На пролеће је то, из оправданих разлога, било слабије, али смо задовољни утакмицама против вечитог ривала и Вождовца – почео је Јелић.

Открио је Јелић и како би требали да изгледају омладинци следеће сезоне.

– Биће то овај тим који је наступао на турниру на Златибору који смо освојили уз минималне корекције. Очекује нас састанак са руководством клуба када ћемо направити план ко ће ићи у сениорски тим Црвене звезде, а ко у Графичар. У складу с тим ћемо направити пројекцију омладинског тима за наредну сезону.

Иза кадета је турбулентна сезона.

– Можда смо их мало прерано убацили да играју са старијима. Постојао је проблем неуиграности, јер смо доста играча довели прошлог лета. То је квалитетна генерација, много очекујемо од њих и не сматрамо да су слабији од омладинаца. Ипак, сезона која их чека је изузетно битна и морају да покажу да су заслужено и са правом ту у Звезди, те да ће једног дана моћи да играју у првом тиму. Већина њих ће остати у кадетима и наредне сезоне, а тим ћемо појачати неколицином фудбалера рођених 2006. године. Већ сад могу да најавим промену у стручном штабу. Слађан Николић ће предводити наше кадете следеће сезоне. Реч је о искусном стручњаку у ког чврсто верујемо и направили смо вишегодишњи план са њим.

Задовољан је Јелић сарадњом са сениорским тимом Графичара у ком игра велики број фудбалера који би и наредне сезоне могли да наступају за омладинце.

– Имамо одличну сарадњу са њима. Слоба Говедарица је један од најпосвећенијих спортских радника које сам видео у животу. Што се играча тиче, имамо огроман капитал у њима и надам се да ће већина наступати за први тим Звезде. Имамо велики број репрезентативаца, сјајно се развијају под палицом Бошка Ђуровског и биће их још. Велика ствар је имати стручњака попут Ђуровског у развојном тиму, јер он тачно зна како се шта ради, спреман је да стане иза играча, трпи њихове грешке и објективно им даје можда и већу шансу од оне које су заслужили… Ипак, млади играчи морају да се истрпе, а нама Графичар служи као права станица где ће они да прележе „дечије“ болести и да у Звезду дођу спремни.

Задовољан је Јелић и стручним кадром у нашој Омладинској школи и позива бивше Звездине играче који су у тренерском послу да се укључе у рад.

– Подигли смо тренерски кадар на висок ниво, али то још увек није то. Имамо проблем јер бивши играчи неће да се укључе. Драган Младеновић и ја смо прегледали листу од 80 бивших фудбалера Звезде и сви би одмах да преузму омладинце, упишу то у ЦВ и оду у сениоре. Нико неће студиозно да се прихвати посла и да одвоји три или четири године за учење. Као да нису свесни да је фудбалска каријера једно, а тренерска друго. Имамо пример Славољуба Ђорђевића који је у клуб дошао као волонтер и прошао све степенике од претпетлића до тога да је данас тренер Војводине. Ево и овим путем позивам бивше фудбалере Звезде који су спремни да се прикључе раду наше школе да нам се јаве.

На прелазном року се ради без престанка…

– У старијим узрастима дефинитивно имамо најталентованије играче. Осим Михајла Спасојевића из Чукаричког и Уроша Кабића из Војводине, нико не би могао да игра код нас. Што се тиче млађег узраста, одрадили смо 80 посто прелазног рока. Од марта смо радили непрестано. Довели смо укупно 12 играча, али ћемо их све представити када почне прелазни рок. Много репрезентативаца, талената, изузетно сам задовољан.

За крај, закључио је Јелић да се наша школа подигла на виши ниво.

Не задовољавамо се тиме, можемо још боље. Доласком Бојана Шиљеговића, заиста смо прешли на виши ниво рада. Кондициони сектор на челу са Немањом Бадњаревићем је сигурно најбољи на Балкану, ако не и шире. Скаутинг служба са Срђаном Карићем као главним „ловцем“ на таленте и Иваном Гајићем задуженим за селектирање деце у годиштима базе је такође радио феноменалан посао. База са координатором Владимиром Цвјетићанином такође показује резултате у свим пољима и селекцији играча. Такође, морам да истакнем да имам феноменалну сарадњу са директором Драганом Младеновићем, изузетно је посвећен послу и много се добро разумемо и приватно и пословно. Он је прави човек на правом месту. Такође, презадовољни смо сарадњом са генералним директором Звезданом Терзићем и спортским директором Митром Мркелом који су нас подржавали, чак и када нам резултати нису ишли у прилог. Нисмо имали притисак у том смислу и много је било опшутеније тако радити. Захвалност иде и школицама у Србији и скаутима који нам свакодневно шаљу извештаје о најталентованијима у држави и региону. За крај сезоне, шлаг на торту стављен је освајањем турнира на Златибору где смо успели да надиграмо све ривале у региону. Били смо доста бољи од рецимо Динама који је довео велики број играча из другог тима. То су момци са сениорским искуством – закључио је Јелић.

The post Јелић: Гајимо нападачки фудбал у Звездиној школи appeared first on СД Црвена звезда.

Текст на сајту СД

Повезане вести

Leave a Comment