Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Станковић: Пуне трибине као хвала екипи

Фудбалери нашег клуба ће сутра од 20 часова дочекати Војводину, чиме ће започети нове изазове у сезони која следи, а шеф стручног штаба Црвене звезде – Дејан Станковић, сматра да је екипа и више спремна за све оно што их чека.

 

– Срећни смо сви што поново креће првенство. Направили смо добре ствари прошле године, играли леп фудбал и остварили завидне резултате, како у првенству, тако и у Европи, али нећу престати да понављам да када се уради нешто тако, онда се ставља тачка и креће од нуле. Све оно од прошле године нам служи за пример какви треба да будемо. Циљеви су нам јасни, спремамо меч по меч и не гледамо унапред. Свака следећа утакмица је најбитнија – почео је Станковић.

Сматра Станковић да је добро то што већ Црвена звезда у првом колу Суперлиге укршта снаге са Војводином.

– Радује ме што нас одмах чека дерби кола. Војводина је екипа која је променила доста тога, почев од тренера, па до подмлађивања играча. Сигуран сам да ће доћи храбро у Београд, знајући тренера Ђорђевића, који је направио феноменалан посао са Радником и заслужено напредује. Он је неко ко никад не одустаје, велики је борац и сигуран сам да ће енергију пренети на играче. Опет, нас већ следеће недеље чека дуел са Каиратом, па је добро што нам је прва утакмица одмах јака. Одлично је што нас одмах чека Војводина и што више навијача на Маракани.

Радује Станковића чињеница да ће после више од годину дана поново бити публике на Маракани. Због свих прописаних мера и саме епидемиолошке ситуације, и деца морају да имају карту како би имали своје посебно седиште, јер ће се карте продавати за свако друго место.

– Драго ми је што ће стадион после годину дана бити отворен за наше навијаче. Једва чекам. Кад се сетим првих 15 минута у Грацу, сви смо били збуњени, али то је прави фудбал и притисак. Са полу пуним стадионом или колико већ навијача дође, биће то једно велико хвала за ове момке и да им се да један озбиљан аплауз, јер су то заслужили.

Феноменално се радило на припремама у Аустрији.

– Припреме су прошле одлично, сви играчи су на броју и само ми је жао што можда нисмо успели да одиграмо још две јаче утакмице, услед отказа. Ипак, испунили смо све што је замишљено, а како ћемо изгледати у овој сезони, терен ће показати. Радили смо доста на томе да будемо бржи и организованији. Има ту неколико фудбалера који су дошли, радили смо на њиховом уигравању и брзом адаптирању, те на прихватању обавеза.

Сматра шеф стручног штаба нашег тима да Црвена звезда у свакој формацији може добро да се снађе.

– Ми смо са три дефанзивца одиграли против Штурма због Драговића. Он је тек стигао, нисам хтео много да га уморимо и само због њега смо стајали тако, да га не би уморили после изузетно доброг Европског првенства, где је играо на високом нивоу. Ово је екипа способна да се брзо адаптира и на игру и на противника и то чинимо константно. Имамо играче који могу да одговоре свакој формацији.

Говорио је Станковић и о појачањима.

– Драговић је у одличном стању. Имао је седам, осам дана одмора и брзо се вратио. Дионију треба још мало времена, али играће против Војводине. Он је нападач на кога озбиљно рачуна и не бисмо га довели да не верујемо у њега. Желимо да га оспособимо за оно што нас очекује у наредних 15 дана. Крстичић се веома брзо адаптирао и схватио захтевен и начине игре. Што се тиче физичке спреме, њему она никад није представљала проблем.

Говорио је о играчима који су скренули пажњу на себе на припремама, али и о онима који би могли да „експлодирају“ у сезони која следи.

– Што се Крстовића тиче, на њега треба трошити и речи и  време. Рад и стрпљење су рецепт којима треба да идеш напред и ниједном за ових годину дана колико сарађујемо нисам имао ни најмањи проблем са њим. Он је сваком тренингу приступао као да је утакмица и на почетку је снагом хтео да сруши цео свет. Међутим, ту снагу смо усмерили у квалитет и колектив. Он је млад играч на ког ћемо се ослонити, а колико ће играти ће терен показати. Група је та која поштује рад некога, тако да он треба да буде с обе ноге на земљи, али очекујем лепе ствари од њега. Такође, ко је пратио припреме могао је да примети напредак Бакајока. Свесни смо били да је млад момак, и да му треба време за адаптирање, као и Фалку који је имао повреду и корону, а вансеријски је играч. Бакајоко доноси брзину. Такође, изненађен сам колики је Станћ таленат. Ту су и Николић, Петровић, Гаврић, Ераковић, момци који су играли и кад је требао и кад није требао бонус. Ту су сад и Станковић и Лазетић. Све то је будућност Звезде, али не журимо с њима, већ се водимо стрпљењем и радом.

Сматра Станковић да Црвена звезда бољег левог бека од Родића не може да доведе.

– Он кад је спреман, може да изнесе два првенства, а не једно. Ми бољег левог бека од њега, не можемо да нађемо. Такође, други леви бек ми не треба, јер ће он да одигра шта треба и под боловима и са руптурама, температуром и неће посустати. Имам максимално поверење у њега, а опет кад треба можемо да изротирамо и да рецимо ставимо ту Ераковића као бонуса. Имамо два квалитетна тима и увек можемо да одморимо неког.

Говорио је о статусу Дегенека.

– Не могу да играм са пет штопера. Дошли су нови играчи, морали смо њима да дамо шансу, а Дегенек зна какви су захтеви и шта и како играмо. Нема никаквих проблема, то су наше унутрашње ствари. Прочита се кроз новине нешто, али то углавном буде погрешно. Имам квалитетне играче, „боли ме глава“ кад треба да их поделим на тренингу, а не кад изводим тим на утакмици.

Први ривал Црвене звезде на овогодишњем европском путу биће Каират.

– Директно играју, али по мом мишљењу је Макаби боља и талентованија екипа. Међутим, без пријатељских утакмица су ушли у Лигу шампиона и видела се разлика у такмичарском ритму. Каират и кад је грешио, успевао је све то да исправи. Они су до сад одиграли 22 утакмице и у ритму су, а то је оно што може да нам буде проблем. Да су се срели после Макабијевих 10 утакмица, био би другачији исход. Овако је Каират боље прошао. Играју са два шпица, стоје иза лопте, имају добру дефанзивну транзицију и квалитет у Вагнер Лаву који игра више као неки полу шпиц. Не желе да конструишу, узимају ризик, доста се труде и раде. План је такав да ћемо тренирати дан пре утакмице на нашем стадиону и путовати директно тамо, те се држати временске зоне која је овде. Све ћемо гледати по нашем времену, тако ћемо доручоквати, ручати и изаћи на утакмицу.

Није се чуо са Миодрагом Грофом Божовићем који је предводио Звезду у европским квалификацијама када се наш тим последњи пут сусрео са Каиратом.

– Фудбал и времена се мењају. Није исто тада и сада. Ипак, од Грофа је добро чути и фудбалске и животне савете. Увек има да каже нешто што помогне.

Прокоментарисао је Станковић и укинуто правило о голу у гостима.

– Профитирала је Звезда од тог правила некад, али и Милан је. Укидањем тог правила се више улива храброст домаћим екипама, јер често неће да уђу у отворенију игру, да не приме гол који важи дупло. Укидањем тог правила, није страшно да примиш гол код куће. Одиграш 1:1 на свом терену, а у гостима 0:0 и опет идеш у продужетке и то може да буде само позитивно.

За крај, не коментарише Станковић изјаве које стижу од стране тренера других клубова у Суперлиги.

– Бавим се Звездом и мојом екипом. Нисам овде да дајем коментаре на дате изјаве, већ да причам о екипи. Свако има право да размишља како жели – закључио је Станковић.

Повезане вести

Leave a Comment